Doğal Temizlik Malzemesi Sirke ile Evde Temizleyebileceklerin

Doğal Temizlik Malzemesi Sirke ile Evde Temizleyebileceklerin

Pandemi ile beraber hem temizliğe daha fazla önem vermeye, hem de doğaya ve doğal ürünlere yönelik tercihler yapmaya başladık. Sirke, birçok faydası olduğunu bildiğimiz, gücünü doğadan alan bir temizleyici. Sirke kullanarak evde doğru şekilde temizlik yapabilmen için sana birkaç önerimiz var!

2020’de En Çok Ruhsal Sağlığımıza ve Hijyen Koşullarına Dikkat Ettik

Kurutulmuş Bitkilerden Kendi Tablonu Tasarla

Kendin Yap Kapı Süsü Modelleri

Genel Kullanım İçin Sirkeli Temizleyici Nasıl Yapılır?

İlk olarak, temizliği yaparken kullanacağın karışımdan başlayalım. Eğer varsa boş bir sprey kabına, yoksa herhangi bir boş kaba 2 bardak sirke, bir bardak su koyarak karıştır. Böylece doğal temizleyicini hazırlamış olacaksın. Eğer sirke kokusu seni rahatsız ederse, karışımına birkaç damla lavanta yağı, portakal yağı ya da limon yağı gibi hoş kokulu doğal yağlardan ekleyebilirsin. Ya da portakal, mandalina veya limon kabuğu da ekleyebilirsin. Bu karışım genel kullanım için uygundur. Eğer özellikle sirkeyle temizlemek istediğin bir yer varsa, temizleyici için farklı oranlar kullanman gerekebilir. Haydi beraber göz atalım!

sirke-ile-cam-temizle

Camları Temizlemek İçin

Cam temizleyicilerine para harcamana gerek yok. Bir kapta eşit oranda sirke ile suyu karıştırarak doğal cam sileceğini hazırlayabilirsin. Sonrasında silecek kullanmayı unutma!

sirke-ile-zemin-temizligi

Zemin Temizliği İçin

Camlarda olduğu gibi, bire bir oranında sirke ile suyu karıştır. Bu karışımı kullanarak laminant parkeleri rahatça temizleyebilirsin. Eğer evini yeni boyattıysan, zemindeki boya izlerinden kurtulmak için de sirke ve su karışımı işe yarayacaktır. Karışımdan sonra zemini saf su ile silmeyi unutma.

sirke-ile-banyo-temizligi

Duş Kabini, Küvet ve Lavabolardaki Sabun Lekeleri İçin

Banyodaki duş kabinlerinde, küvette ve lavabolarda sıkça rastladığın sabun köpüğü izlerini temizlemek için de sirkeden faydalanabilirsin. Temiz bir süngeri beyaz sirkeye batırıp lekeli noktaları silmen lekelerden kurtulman için yeterli.

sirke-ile-bakır-kap-temizligi

Bakır ve Pirinç Kaplardaki Lekeler İçin

Bakır ve pirinç kapları temizlemek için, temizlemek istediğin bakır ya da pirinç kabın içinde tuz ile sirkeyi karıştır. Leke çıkana dek bu karışımı lekeli kapta ovala.

sirke-ile-balkon-temizligi

Balkon Temizliği İçin Sirke

Bire bir oranında sirke ve suyu karıştırarak balkonunu yıkayabilirsin. Üstelik sirke kullanımı balkonuna dadanan böcek ve sinekleri vazgeçirmeye de yardımcı olacaktır.

sirke-ile-camasir-makinesi-temizligi

Çamaşır Makineni Sirke ile Temizle

Sirkeye batırılmış temiz bir sünger ile çamaşır makinenin içini ve dışını silerek temizleyebilirsin. Bu uygulamadan sonra temiz suya batırılmış başka bir sünger kullanarak sirke ile sildiğin yerlerin üzerinden geçmelisin.

sirke-ile-bardak-temizligi

Pırıl Pırıl Bardaklar İçin

Pırıl pırıl bardaklar için doğru deterjanı aramayı bırakabilirsin. Cam ve kristal bardaklarını ya da diğer mutfak gereçlerinin durulama suyuna birkaç kaşık sirke karıştırırsan ışıl ışıl parladıklarını göreceksin.

sirke-ile-bulasik

İnatçı Bulaşıklardan İçin

Yanmış yemek kalıntılarından ya da yağlı bulaşıklardan kurtulmanın en iyi yolu sirke kullanmak. Bulaşıklara sirke koyup biraz bekle. Böylece inatçı lekelerden kurtulman çok daha kolay olacak. Ayrıca daha az bulaşık deterjanı kullanmış olacaksın. Hem ekonomik hem de çevre dostu!

cay-kahve-lekesi-temizleme-sirke

Kahve ve Çay Lekeleri İçin

En sevdiğin fincanındaki kahve lekesi canını sıkıyor olabilir. Çözümü basit. Sirke ve tuzu karıştırıp lekeleri ov, favori fincanın yeni gibi görünecek.

sarap-lekesi-sirke-ile-cikar

Şarap Lekesinden Kurtulmak İçin

Şarap lekesi çıkmaz sanıyorsan yanılıyorsun. Lekeyi çıkarmak için temiz bir süngeri sirkeye batır ve lekeli yeri silmeye başla. Daha sonra ürünü talimatlarına uygun şekilde yıka. En etkili sonucu alabilmek için bu işlemi lekenin oluşumundan sonraki 24 saat içinde uygulamalısın.

sirke-ile-deodorant-izi-cikarma

Deodorant Lekelerini İçin

En sevdiğin beyaz tişörtün deodorant lekesine kurban gitmiş olabilir. Üzülmene gerek yok. Koltuk altındaki deodorant izini biraz beyaz sirke ile ovalayıp yıka ve lekeye veda et.

sirke-ile-mutfak-gideri-temizleme

Mutfak Gideri İçin

Mutfak gideri gün içinde pek çok artığa maruz kalıyor, tıkanması durumunda ise çok büyük problemler çıkabiliyor. Gideri temiz tutmak için haftada bir kez bir bardak beyaz sirkeyi gidere boşalt ve yarım saat bekle. Daha sonra soğuk suyla yıka. Böylece hem gider tıkanıklığı riskini oldukça azaltmış olacaksın, hem de mutfağın tertemiz kokacak.

sirke-ile-buzdolabı-temizleme

Daha Temiz Kokan Bir Buzdolabı İçin

Kötü kokan bir buzdolabı iştah kaçırıcı olabilir. Bu durumda, önce buzdolabını boşaltıp temizle. Kötü kokudan kurtulmak için, temizlediğin boş buzdolabının içine bir kase sirke koyup soğuyana kadar bekle.

sirke-ile-kıyafet-rengi-koru

Kıyafetlerinin Renginin Solmaması İçin

Çamaşırların durulama suyuna birkaç damla sirke eklemek renklerinin solmasını engelleyecek. Böylece kıyafetlerin yeni gibi kalacak.

sirke-ile-temizlik-dikkat-edilecekler

Sirke İle Temizlik Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çamaşır suyu ile sirkeyi asla karıştırmamaya dikkat et. Çünkü bu karışım, zehirli klor gazı salınımına neden olacaktır. Bu zehirli gaz gözler, akciğerler ve daha pek çok organ için çok zararlıdır.

Sirkenin pek çok farklı kullanım alanı olsa da mermer ve granit yüzeylerde kullanılmaması gerekir. Sirke asiti, bu tip yüzeyleri zamanla yıpratır. Granit ve mermer yüzeylerin temizliği için ılık su ve bulaşık detarjanı kullanman daha uygun olacaktır.

Sirkeyi teknolojik aletleri temizlemek için kullanma, çünkü sirke bu yüzeyler için zararlı olabilir ya da dokunmatik ekranları bozabilir. Bu tip aletleri temizlemek için özel olarak üretilmiş seçenekleri tercih etmelisin.

Ütünü temizlemek için sirke kullanmak kulağa mantıklı geliyor olabilir. Ancak sirke ütünün içindeki mekanizma için zararlı olabilir.

Yumurta lekeleri için sirke kullanmak oldukça kötü bir tercih olacaktır. Yumurtadaki protein enzimleri ile sirkenin bir araya gelmesi, istemediğin sonuçlara yol açar.

Görsel Kaynak: Pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Evindeki Oda Kapıları İçin Kullanabileceğin 11 Farklı Fikir

Evindeki Oda Kapıları İçin Kullanabileceğin 11 Farklı Fikir

Evine Dilediğin Havayı Katmaya Yardımcı Olacak Duvar Tabakları

Evine Dilediğin Havayı Katmaya Yardımcı Olacak Duvar Tabakları