Evdeki Böcekleri Uzaklaştırmanın Doğal Yolları Nelerdir?

Evdeki Böcekleri Uzaklaştırmanın Doğal Yolları Nelerdir?

Evlerimizin istenmeyen misafirlerinden olan haşereleri uzaklaştırmak için ilk etapta hemen herkesin aklına kimyasal içerikli böcek ilaçları gelir. Ancak bu seçenek haşereleri yalnızca uzaklaştırmakla kalmaz aynı zamanda yok eder. Üstelik yalnız böcekler için değil insanlar için de oldukça zararlı olan bu kimyasalları evlerimize yaklaştırmamak en doğrusu. Ekosistemin birer parçası olan bu canlılardan her ne kadar hoşlanmasak da daha doğa dostu çözümler üretmek zorundayız. Böceklere hiçbir zarar vermeden onları evlerimizden uzak tutmanın bazı yollarını hep birlikte inceleyelim.

8 Adımda Sivrisinek Savar Mum Yapımı

Bitkilerine Daha İyi Bakmanın 13 Basit ve Etkili Yolu

Evde Dezenfektan ve Temizlik Mendili Nasıl Yapılır?

Karınca İstilasına Son

Karıncalar hemen her iklimde yaşayabilen canlılardır. Üstün koku alma duyuları, özellikle mutfakta üzeri açık şekilde bırakılan yiyecekleri kolayca bulmalarını sağlar. Gerisini zaten biliyorsundur.. Kaçıncı katta yaşadığın hiç fark etmez, uzunca bir kuyruk ve tek sıra halinde mutfağını işgal etmeye gelmeleri an meselesi.  

Piyasada bulunan, hem senin hem de varsa evcil hayvanın için son derece zararlı olan karınca spreylerini kullanmanı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Bunun yerine aşağıdaki 2 formülden birini uygulayarak karıncalardan kolayca kurtulman mümkün.

karıncalari-uzaklastirmanin-dogal-yollari

Sirke – Su Karışımı: Öncelikle bir sprey şişesi edinmen gerekecek. Şişenin yarısını su, diğer yarısını ise beyaz sirke ile doldurup güzelce çalkaladığında karınca caydırıcın hazır. Karışımı karıncaların üzerine püskürtürsen koku alma duyularını engelleyip mutfağına geri gelmelerini önleyebilirsin.

Acı biber – Mısır Unu Karışımı: Öncelikle karıncaların nerden geldiğini bulman gerek. Toz halindeki acı kırmızı biber ve mısır unu karışımını karıncaların eve girdikleri bölgeye dökmelisin. Mısır ununa alternatif olarak kahve kullanman da mümkün. Tıpkı yukardaki formülde olduğu gibi burada da amacımız karıncaların koku alma duyularını engelleyerek evimizden uzaklaşmalarını sağlamak.

Hamamböcekleri Korkulu Rüyan Olmasın

Evlerde en sık karşılaşılan haşerelerden olan hamamböcekleri ile başa çıkmak hem zor hem de yorucudur. Özellikle karanlık ve kirli yerlerde yaşamayı sevdiklerinden gündüz pek ortalıklarda görünmeseler de geceleri ışığı birden açtığımızda çığlığı basmamıza neden olabilirler. Yapman gereken tek şey paniklemeden aşağıdaki formüllerden birini hazırlamak ve hamamböceklerinin bulunabileceği olası yerlere koymak. Banyo ve mutfak dolaplarının dipleri, beyaz eşyaların arkaları veya ahşap mobilyaların içleri gibi karanlık ve nemli yerleri sevdiklerini unutma.  

Soğan ve Karbonat  Karışımı: 1 adet soğanı ince ince dilimledikten sonra üzerine 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek karıştırmalısın. Bu karışımı hamamböceklerinden tamamen kurtulana kadar her gün bulunabileceklerini düşündüğün bölgelere paylaştırmalısın.   

hamambocegi-kovucu-sogan-karbonat-karisimi

Defne / Nane Yaprağı: Hamamböcekleri defne veya nane gibi aromatik bitkilerden hiç hoşlanmaz. Birkaç tane defne yaprağını böceklerin bulunabileceği yerlere yerleştirirsen zamanla ortadan kaybolduklarını göreceksin.

hamam-bocegi-kovucu-defne-yapragi

Örümcekleri Öldürmeden de Uzaklaştırabilirsin

Evini sık sık temizlemene rağmen örümcek ağları ile karşılaşıyorsan oldukça kolay hazırlanan bir karışımla bu durumun üstesinden gelmen mümkün. Burada da yine aromatik bitkilerin gücünden yararlanacağız.

Nane Yağı ve Deterjan Karışımı: Bir sprey şişesinin içinde 200 ml su, 10-15 damla kadar nane yağı ve birkaç damla sıvı deterjanı karıştırmalısın. Örümcek ağları genelde tavanda, beyaz eşya veya kapı arkası gibi ulaşılması zor kısımlarda görülür. Buralara hazırladığın karışımdan haftada 1 kez püskürtmen durumunda örümcekleri onlara zarar vermeksizin ortamdan uzaklaştırabilirsin. Örümceklerin hoşlanmadığı diğer uçucu yağlar arasında okaliptüs, sitronella, çay ağacı, lavanta, tarçın ve narenciye de bulunur. Aynı karışımı bu yağlardan birisiyle de hazırlaman mümkün.

orumcek-kovucu-nane-yagi

Tatile Gittiğinde Evini Tahtakurularına Emanet Etmiş Olabilirsin

Tahtakuruları genelde yatak odalarında, valizlerde, elbise dolaplarının içlerinde veya baza içlerinde bulunurlar. Isırmaları halinde herhangi bir hastalık bulaştırma riski yoktur ancak ciltte küçük kaşıntılı kızarıklıklara neden olabilirler. Daha çok yatak odalarında bulundukları bilgisi seni tedirgin ettiyse aşağıdaki yöntemlerden birini uygulamanı tavsiye ederiz.

Buharlı Temizleme: Tahtakurularının yumurtaları yüksek ısılara maruz kaldıklarında ölürler. Bu nedenle istila edilen bölgenin yüksek ısıdaki bir buharlı temizleyici ile temizlenmesi tahtakurularından kurtulmana yardımcı olabilir.

Armut’taki başarılı mobilya ustalarından hizmet almak istersen hemen talebini oluşturabilirsin > 

tahtakurusu-buharli-temizleme

Karbonat: Karbonatın tahtakurusunun vücudundaki tüm nemi emdiğini biliyor muydun? Eğer yuvalandıkları yeri belirlediysen, buralara bir miktar karbonat serptikten sonra yaklaşık 2-3 saat kadar bekleyip temizleyebilirsin. Haftada en az 2-3 kez bu işlemi tekrarladığında geceleri artık daha rahat bir uyku uyuyacağının garantisini verebiliriz.

karbonat

Pireler Minik Dostunun Canını Sıkmasın

Evdeki minik dostunun normalden daha fazla kaşındığını veya vücudunda normal olmayan kızarıklar olduğunu fark edersen evin pireler tarafından işgal edilmiş olabilir. Çok hızlı çoğalmaları ve uzun sıçrayışlar halinde yayılmaları pirelerle başa çıkmayı epey zorlaştırır. Pirelerle mücadelede kullanacağın yöntemin minik dostuna zarar veremeyecek doğal bir yöntem olması ise son derece önemli.

pireli-kasinan-kedi

Doğal Pire Spreyi: Pireleri evinin her köşesinden temizlemek istiyorsan öncelikle sıkı bir temizlik yapman şart. Yıkanabilen tüm eşyaları en yüksek sıcaklıkta yıkadıktan sonra aklına gelebilecek hemen her köşeye hazırlayacağın doğal karışımı püskürtmen gerek. Karışımı oluşturmak için, 4 bardak beyaz sirke, 2 bardak su, 4 oz limon suyu (yaklaşık 120 ml) ve 2 oz (59 ml) cadı fındığı yağını bir şişenin içine boşaltmalısın. Karışımı mobilyaların üzerine püskürtmeden önce küçük bir alanda denemende fayda var.

dogal-pire-spreyi-yapimi

Görsel Kaynak: Canva

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Her Eve Uygun Bahçe Düzenlemesi Fikirleri

Her Eve Uygun Bahçe Düzenlemesi Fikirleri

Evin Havasını Temizleyen Bitkiler

Evin Havasını Temizleyen Bitkiler