Kararan Takılarını Evde Nasıl Parlatabilirsin?

Kararan Takılarını Evde Nasıl Parlatabilirsin?

Altın, gümüş ya da imitasyon, türü her ne olursa olsun tüm takılar çevresel etkenlere bağlı olarak zamanla kirlenir, solar veya kararır. Bunun sonucunda görsel cazibelerini yitirdikleri gibi vücudumuzda birtakım alerjik reaksiyonlara da sebep olabilirler. Deforme olan takıları eski parlaklığına kavuşturmak için kullanılan yöntemler takının ham maddesine göre farklılık göstermektedir. Şimdi hep birlikte takılarını ilk günkü haline döndürecek en etkili yöntemlerden bazılarını birlikte inceleyelim.

Evde Yapabileceğin Düş Kapanı Tasarımları

Masif Ahşap Plakalarla Evine Doğallık Kat

Kendi Tasarım Maskeni Yap

Altın Takılar

Altında kararma problemi gümüş veya imitasyon takılardakine oranla daha az görülür. Ancak bu durum, altın takılarına düzenli bakım yapmana gerek olmadığı anlamına gelmez. Takılarında zamanla kirlenmeye bağlı olarak renk solmasının yanı sıra, ilk günkü parlaklığında azalma da görülebilir. Bu durumu ortadan kaldırmak içinse pahalı mücevher temizleyicilerine hiç gerek yok. Birkaç basit yöntemle altın takılarının bakımını yaparak ilk günkü gibi ışıldamalarını sağlayabilirsin.  

altin-takilarin-temizliği-ve-bakimi-nasil-yapilir

1. Yöntem: Altın kolye, bileklik ya da yüzüklerini eski parlaklığına tekrar kavuşturmak için onu, zamanla üzerinde biriken toz, kir, sabun artıkları ve lekelerden arındırmamız gerek. Bunun için derince bir kase ılık suyun (maden suyu kullanmak daha iyi sonuçlar verebilir) içine bir miktar sıvı bulaşık deterjanı koyup güzelce karıştırmalısın. Ardından takılarını bu karışımın içine koyarak yaklaşık 25-30 dakika kadar bekletmelisin. Deterjanlı su, takının üzerinde bulunan kirlerin yumuşamasını sağlayacaktır. Bu kirleri uzaklaştırmak içinse yumuşak kıllı bir diş fırçası yardımıyla takının tüm yüzeylerini nazik bir şekilde fırçalamalısın. Kullanmadığın ince uçlu makyaj fırçaları da bu aşamada işini görecektir. Takılarını kirlerden arındırdıktan sonra yine ılık su ile durulayıp ardından kurulaman yeterli.

altin-takilar-bulasik-deterjani-ile-nasil-temizlenir

2. Yöntem: Gerek vücuttan takıya nüfuz eden yağlar, gerekse dış etkenler nedeniyle takı üzerinde biriken kirleri ortadan kaldıracak olan %100 doğal bir tarif var şimdi sırada. Takılarının sığacağı büyüklükte bir kaba; bir adet beyaz yumurta kabuğu, birkaç tane sarımsağın kabuğu, küçük bir parça patates, bir tutam tuz, doğal temizleyici denince olmazsa olmazımız sirke ve bir miktar su alınır. Takılar bu karışımın içinde yaklaşık 25-30 dakika kadar bekletildikten sonra bir önceki tarifte olduğu gibi, yumuşak kıllı bir diş fırçası ile nazikçe ovularak takının tüm yüzeyleri temizlenir. Ardından ılık su ile durulama ve kurulama işlemlerinden sonra takıların tekrar kullanıma hazır!

altin-takilar-dogal-yontemlerle-nasil-temizlenir

Gümüş Takılar

Severek aldığın gümüş takılarını, zamanla karardıkları için artık kullanamadığın mutlaka olmuştur. O çok sevdiğin gümüş yüzüklerini kutularından çıkararak eski hallerine döndürmenin zamanı geldiyse, senin için 2 tane denenmiş ve oldukça başarılı sonuçlar veren yöntemimiz var.

gumus-takilar-nasil-parlatilir

1. Yöntem: Çok kısa bir sürede gözlerine inanamayacağın sonuçlar elde edeceğin bu yöntemi denemeni şiddetle tavsiye ediyoruz. İhtiyacın olan malzemeler oldukça basit: takıların sığacağı büyüklükte bir kap, alüminyum folyo, kaynar su, kullanacağın su miktarına göre her bir bardak su için bir yemek kaşığı karbonat, kuru bir bez ve bir mutfak maşası. Alüminyum folyoyu parlak tarafı üstte kalacak şekilde kasenin içine yerleştirerek işe başlamalısın. Suyun miktarına göre ayarladığın karbonatı alüminyum folyonun ortasına boşalttıktan sonra kaynar suyu üzerine dökmelisin. Ardından gümüş takılarını alüminyum folyoya değdiğinden emin olarak kasenin içine koymalısın. Normal seviyede kararmalar için 2 ila 5 dakika bekletme yeterli olacaktır, ancak kararma çok fazlaysa 10 dakikaya kadar bekletebilirsin. Bu sürenin ardından mutfak maşası yardımıyla takılarını alarak soğuk su altında durulamalısın. Kurulama işlemini de gerçekleştirdiğinde mükemmel bir sonuçla karşılaşmaya hazır ol!

aluminyum-ve-karbonat-ile-gumus-takilar-nasil-parlatilir

2. Yöntem: Daha hızlı ve kolay bir yöntem peşindeysen bu tarif tam sana göre! Yarım su bardağı beyaz sirke ile 2 yemek kaşığı karbonatı güzelce karıştırdıktan sonra takılarını 2-3 saat kadar bu karışımın içinde bekletmelisin. Ardından durulama ve kurulama işlemlerini de yaparak gümüş takılarını tekrar kullanmaya başlayabilirsin!

gumus-takilar-sirke-ile-nasil-parlatilir

İmitasyon Takılar

Altın ve gümüş olanlara oranla, imitasyon takılar dış etkenlerden daha çok etkilenip, kısa sürede deforme olmaya yatkındırlar. Bu nedenle kullanım sıklığına da bağlı olarak birkaç ayda bir bakım yapman gerekebilir. İmitasyon oldukları için kararmalarını bahane ederek onları atmak yerine aşağıdaki yöntemlerden birini uygulayarak takılarının ömrünü uzatman mümkün.

imitasyon-takilar-nasil-parlatilir

1. Yöntem: Limonun içeriğinde bulunan sitrik asit, zamanla takının yüzeyinde oluşan ve kararmasına neden olan katmanı yok etmede birebirdir. İkiye ayırdığın bir limonu doğrudan takılara sürmek suretiyle bu işlemi uygulayabileceğin gibi limon suyunun içine bir miktar kabartma tozu ekleyerek oluşturduğun karışımı da kullanabilirsin.

imitasyon-takilar-limonla-nasil-parlatilir

2. Yöntem: İmitasyon takıları parlatmak için kullanılan bir başka malzeme ise diş macunudur. Eski bir diş fırçası ve az miktarda diş macunu ile takının üzerindeki en zorlu kirleri bile kolayca çıkarabilir ve daha parlak bir görünüm almasını sağlayabilirsin. Ancak bu tür takıları, nemli kalmaları halinde paslanma tehlikesi ile karşı karşıya oldukları için, temizleme aşamasından sonra güzelce kurulamalısın. Saç kurutma makinesinden yardım alarak bu riski ortadan kaldırman mümkün.

imitasyon-takilar-dis-macunu-ile-nasil-temizlenir

Görsel kaynak: canva

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Cam Balkonu Dekore Etmek İçin 5 Farklı Fikir

Cam Balkonu Dekore Etmek İçin 5 Farklı Fikir

Evin İçin Vintage Dekorasyon Ürünleri Alabileceğin 4 Bit Pazarı

Evin İçin Vintage Dekorasyon Ürünleri Alabileceğin 4 Bit Pazarı