Apartman Yönetmeliği Nedir?
Yeni bir eve taşınırken kendi düzenini kurduğun gibi orada yaşayan insanların da düzenine uygun bir şekilde dikkat etmen gereklidir. Apartmandaki her bir bireyin uyması gereken kurallar sayesinde senin de hakkın korunurken sahip olduğun sorumluluk ve hakları bilmen senin için faydalı olacaktır. Apartman kanunları hakkında bilgi alman adına derlediğimiz yazıda verdiğimiz bilgilerle yaşadığın alanda daha etkin bir hayat sürmek için listemize bir göz atalım.
Evlenme Ödeneği (Çeyiz Parası) Nedir?
Apartman Yönetmeliği Nedir?
Apartman içerisinde yaşayan gerkesin uyması gereken, bina yönetmeliği olarak da bilinen apartman yönetmeliği kanun çerçevesinde yaşayanların sorumluluk ve haklarını içerir. Kanun kapsamında apartmandaki malik kurulu tarafından yönetilen apartmanlarda yönetmelikler fikir birliği ile belirlenmeli ve uyulmalıdır. Apartman veya site yönetimi yönetmeliği çerçevesinde yaşayanların gürültüsüz, sağlıklı, iyi ilişkiler içinde ve güvenli yaşamaları için kurallar belirlenir. Apartmanın temizliği, güvenliği ve rutine bağlı su, tüp, çöp toplama aboneliği gibi işlerin regülasyonu için toplanan aidatlar da apartman yönetmeliğinin bir parçasıdır.
Tüm bu aparman kanunları oluşturulması için apartmanda oy çokluğu ile bir yönetici belirlenmesi gerekmektedir. Bina yönetmenliği için belirlenen apartman yöneticisinin başkanlığında belirlenen apartman kanunları belirli aralıklarla düzenlenen toplantılarda güncellenebilir.
Apartman Yöneticisinin Görevleri Nelerdir?
Apartmandaki rutin işlemlerin, temizliğin, tadilatın vs düzenlenmesi adına apartman yönetimi üstelenmesi için bir yönetici seçilir. Apartmanda yaşayan sakinlerin kurallara uyduğundan emin olmakla mükellef olan yöneticiler apartman sakinlerinin isteklerini ve ihtiyaçlarını da belirttikleri kişidir. Bina içindeki asansör, temizlik, sigorta, elektrik ve doğalgaz tesisatı, bakım ve onarım gibi işlerle ilgilenmektedirler. Belirli tadilat, tamirat ve bakım gibi ihtiyaçlar için toplanan işlemlerin faturalandırılmasından da sorumludurlar.
Apartmanın toplu güvenliği, yaşam standartları ve sağlığı adına kararları verirken kimi organizasyonu da ayarlayabilirler. Kurallara uymayan kişiler konusunda apartman yöneticileri kanuna başvurarak herkesin huzurunu koruma noktasında görevini yapabilir.
Bina Yönetmeliği Nasıl Değişir?
Belirlenmiş olan kurallar, kimi durumlarda değişen hayat şartları ve standartlarıyla apartman sakinleri için uygun düşmeyebilir. Bu durumda apartman sakinleri apartman yöneticisinden talepte bulunarak yönetmeliğin güncellenmesi için bir toplantı talep edebilir. Bu toplantılarda apartman gürültü yönetmeliği, apartman aidat yönetmeliği, apartman altı dükkan yönetmeliği gibi hususlar tartışılabilir.
Yönetim planlarında yapılacak değişimler için tüm mülk sahiplerinin oy birliği bulunması gerekirken kat sahiplerinin beşte dördünün oyu yeterlidir. Alınan yeni kararlara ise bütün apartman sakinleri uymak zorundadır. Alınacak kararları istemeyen veya uygun bulmayan kişiler ise karar tarihinden itibaren 1 ay içinde kararı öğrendikten sonra, karar tarihinden 6 ay içinde en yakın sulh ve ceza mahkemesine başvurarak kararın iptalini isteyebilirler.
Apartman Gürültü Yönetmeliği Nedir?
Her dairede yaşayan bireyin huzurunu, sağlığını ve güvenliğini korumayı amaçlayan apartman yönetmeliği apartman sakinlerinin sorumluluklarını da kapsar. Bu çerçevede apartman sakinlerinin gerek ortak gerek bağımsız yerlerde birbirlerini rahatsız etmemeleri temel alınır. Belirlenen saatler içinde gürültü çıkaran temizlik, tamirat, tadilat işlerini tamamlamaları; belirlenen akşam saatlerinden sonra müzik, yüksek sesli konuşma, gürültü ve patırtı ses kirliliklerinin kesilmesine dair talepler bu yönetmeliğin altında toplanabilir. Apartman sakinlerinden birinin belirlenmiş apartman kanunlarına uymamaları kapsamında apartman yöneticisine başvurulacağı gibi kanun kararıyla denetim de sağlanabilir.
Apartman Altı Dükkan Yönetmeliği Nedir?
Apartman sakinlerinin huzur, sağlık ve güvenliklerini sağlarken apartman altı kiralanan veya satılan dükkanlar da bina kanunlarına yönelik sorumluluklarını yerine getirmelilerdir. Gürültü, kirlilik, bina dışından bireylerin kalabalığının regülasyonu, ısı ve ses yalıtımı gibi. hususlarda dikkat etmelilerdir. Örneğin daire altındaki kiralanamamış boş dükkanın bir üstündeki dairenin de ısıtma sistemini etkilemesi nedeniyle ısı verimliliğine dair bir talepte bulunulabilinir. Bununla birlikte evdeki peteklerin büyümesi, bireyselden merkezi sisteme geçilmesi gibi istekler de apartman altı dükkanları kapsamaktadır.
Apartman Aidat Yönetmeliği Nasıl Belirlenir?
Apartman regülasyonlarının sağlanması adına toplanan hizmet bedeli olan aidat yine apartman toplantılarında apartman yöneticisinin başkanlığında belirlenir. Apartmanın gerekli olan temizlik, abonelik, güvenlik gibi ihtiyaçlarının sağlanması için belirlenen fiyat tartışılarak en uygun bütçe planlaması belirlenebilir. Bunun için her apartmanın imkanları, büyüklüğü farklı olacağından ortak bir kanun belirtilmemiş olunup her binanın veya sitenin ortak kararı uygulanır. Kiracılardan veya ev sahiplerinden istenen bu ücret karşılığında vaadedilen hizmetlerin yerine getirilmemesi durumunda sorun apartman yöneticisine götürülebilir veya mahkemeye başvurulabilir.
Görsel kaynak: En Son Haber, Süper Haber