Konut Fiyat Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Konut Fiyat Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Yeni bir ev almak istiyor veya evini satmak istiyorsan piyasanın yaklaşık değerlerini ve evinin karşılığını bilmen gerekir. Konutun asıl fiyatını belirleyerek daha güvenli bir alım satım süreci geçirebilir ve usulsüzlüklerden korunmuş olursun.

Taşınma Yardımı Nedir Kimler Faydalanabilir?

Yeni Taşınanlar için İnternetten Fatura Taşıma

Ankara'da Yaşanacak En Güzel Semtler

Konut Fiyat Endeksi Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından ülke genelindeki konut fiyatlarının belirli sürelere göre değişim ölçümünü yapan konut fiyat endeksi ev alım satım işlemlerinde takip edilmesi gerekilen bir değerdir. Günümüzde önemli yatırımlardan biri olan konut alım satımlarında ev fiyatı hesaplama sırasında bu güvenilir istatistik değerinden faydalanabilirsin. 

Kişisel veya kurumsal fark etmeksizin ev alım satım sürecinde evin değerini belirlerken matematiği ve istatistiği kullanmanı sağlar. Konut fiyatı hesaplama işlemlerinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın raporladığı konut fiyat endeksinden faydalanarak yapacağın konut alım satımlarında güvenilir bir kaynak olarak gösterebilirsin.

Konut Fiyat Endeksi Nasıl Hesaplanır?

Raporlama başlangıcı 2010 olarak kabul edilen konut fiyat endeksi bir konutun esas fiyatının belirlenmesini sağlar. Türkiye’de satışa çıkarılmış olan konutları bazında hesaplama yapılarak konut alım satımlarında kullanılan en güvenli rapor kabul edilir. 

Konut Fiyat Endeksi hesaplama işleminde Türkiye Konut Fiyat Endeksi (TKFE) verileri kullanılır. Bu hesaplamaya Türkiye’nin 74 şehri dahil edilir. Dahil edilmeyen illerin dışarıda bırakılma sebebi ise yeteri kadar verinin alınamayıp sağlıklı bir rapor oluşturalamamasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası “tabakalaşmış ortanca fiyat yöntemi” kullanarak kendi içinde benzer özelliklere sahip konutlar arasında sınıflandırmalar yapar. Bu sınıflandırılmış grupların ortalama değeri de genel için bir endeks ortaya koyar. 

Örneğin Antalya ili için bir emlak fiyat endeksi hesabı yapılırken Antalya ilindeki benzer muhitte ve özellikte olan evler kendi içinde gruplandırılır ve bir ortalama fiyat belirlenir. İl ve ilçe bazında ayrıca yapılan bu hesaplama sonucunda çıkan endeks genel fiyat olarak kullanılır.

Konut Fiyat Endeksi Ne Zaman Açıklanır?

Veriler 3 aylık bir süreci ele alarak ilgili veri zamanından 35 gün sonra açıklanır. Yani Ekim ayının verileri Eylül, Ekim ve Kasım ayını dahil eder. Bu sürecin bitiminden 35 gün sonra açıklanacağı için Ocak ayında Ekim konut endeksine ulaşman mümkündür. Aynı şekilde Eylül verilerine de Aralık ayında ulaşabilirsin. 

Eğer yeni bir şehre taşınıyorsan, ev almayı veya ev satmayı düşünüyorsan Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın açıkladığı emlak fiyat endeksi raporlarından faydalanabilir ve istatistik verilerini alışverişinde kullanabilirsin.

Görsel kaynak: Anadolu Ajansı, Hepsi Emlak

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Küçük Banyoda Fayans Seçimi Nasıl Olmalı?

Küçük Banyoda Fayans Seçimi Nasıl Olmalı?

Koltuk Döşeme Kumaş Kombinleri ve Renkleri

Koltuk Döşeme Kumaş Kombinleri ve Renkleri