Küçük Banyoda Fayans Seçimi Nasıl Olmalı?

Küçük Banyoda Fayans Seçimi Nasıl Olmalı?

Küçük banyolara fayans seçimi oldukça önemlidir çünkü fayanslar banyonun yüksekliğini etkiledikleri kadar yanlış tasarımlar banyonu daha da göstermene sebep olabilir. Bunun için uygulayabileceğin çok basit ve pratik birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu sayede banyona istediğin renkte fayans seçebilir ve dilediğin banyo tasarımını elde edebilirsin.

Küçük Banyolar İçin Dekorasyon Fikirleri

Yaşam Alanı Gibi Banyolar

Banyo Fayansları için İlham Verici Kombin Fikirleri

Küçük Banyoda Fayans Seçiminin Püf Noktaları

Fayans seçiminde ve dizaynında dikkate alınması gereken en önemli konulardan biri altın oran temasıdır. Özellikle iç mekân tasarımlarında ve banyo gibi fazla obje bulundurmayan alanların planlamasında altın oranın en uygun tasarımı oluşturacağına güvenebilirsin.

Banyonda altın oranı uygulamak için iyi derecede matematiğini veya uygulamalarını bilmeye ihtiyacın yok. Sadece temel kurallarını kullanarak çok daha göze hoş görünen bir banyoya sahip olabilirsin.

Altın oran 1.618’e 1 oranıdır. Banyona fayans seçerken ise bu oranı 60’a 40’a yuvarlayabilirsin. Yani eğer banyonun yüksekliği 4 metre ise bunu 0.618 ile çarparak yaklaşık olarak 2.5 metre yüksekliğe fayans şeridi oluşturabilirsin.

Özellikle küçük banyolarda fayansları boydan boya dizmek yerine bu yüksekliğin üzerine çıkmamak gözün yorulmasını engelleyebilir. Ayrıca tek bir katman oluşturmaktansa altın oranın üzerinde kalan kısmı daha açık bir renk ve düz duvar ile bırakmak, hacimsel olarak da daha ferahlık yaratır.

Küçük Banyolar İçin Fayans Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Özellikle küçük banyolar için küçük fayans modellerinin her zaman doğru olduğu söylenemez. Elbette belli bir alanın küçülmesi sebebiyle dekor ürünlerinin de küçülmesi önemlidir fakat bazen bu seçim gözü fazla yorarak tasarımı bozabilir. Bunun sebebi ise banyo fayansının küçülmesi ile birlikte aralarında bulunan çizgilerin artması ve derz gibi uygulamaların daha da belirginleşmesidir.

Küçük banyo fayans modelleri için ideal ölçüler ise:

  • Küçük duşa kabin zemini için: 2, 5 cm

  • Küçük duşa kabin duvarları için: 2,5 ile 10 cm arası

  • Küçük banyo yer fayansları için 2,5 cm ile 25 cm arası

  • Küçük banyo duvar fayansları için 10 cm ile 20 cm arası olmalıdır.

İstediğin renkte ve desende fayansı kullanmaktan çekinme. Uygulamanı yaparken dikkat etmen gereken en önemli özellikler:

  • Fayansların doğal ışığı engellememesi veya fazla yansıtmaması

  • Üçgen gibi geometrik şekiller ve perspektif yaratan desenlerden kaçınmak

  • Fazla kontrast yaratmayacak renkler ve şekiller seçmek

  • Tüm banyoyu tek bir fayans modeli ile kaplamamak

Küçük Banyolar İçin En Uygun Fayans Modelleri

Küçük banyo fayans modelleri çoğunlukla beyaz, gök mavisi ve bunların tonlarında renklerden oluşur. Bunun sebebi ise banyonun fazla koyu renk ile boğulmaması olabildiğince ışığı dağıtmasıdır. Yine de günümüzde uyumlu olması sebebiyle siyah fayanslar da tercih edilmektedir.

Banyonu daha geniş göstermek ve ona derinlik katmayı düşünürsen bunun en pratik yolu yerdeki fayansları koyu renk tutarken duvarlarını ise olabildiğince açık renkte fayanslar ile döşemektir.

Bununla birlikte mavinin açık ve pastel tonlarının banyolarda yarattığı canlılık iyi değerlendirilirse çok başarılı sonuçlar alabilirsin. Özellikle duşa kabin gibi boydan boya fayans isteyen bölgelerde mavinin açık tonlarını tercih etmek ve bunu beyaz, krem tonları ve yeşil gibi renklerle kombine etmek çok göz alıcı tasarımlar yaratır.

Son olarak küçük banyolarda olabildiğince iskelet yapıda ve cam gibi saydam ürünlerle birleşmiş parçalar seçmek banyonun çok daha ferah görünmesini sağlar. Özellikle duşa kabinlerde bu kuralı uygulamak hem fayans renklerini ortaya çıkarır hem de banyonun daha fazla ışık almasını sağlar.

Dikey fayanslarda daha organik şekiller seçmek banyonun tek düze bir tasarımdan uzaklaşmasına yardımcı olur. Bunun için tercih edebileceğin şekiller arasında kiremit tarzı fayanslar, altıgen, yuvarlak modeller de bulunur fakat bunları kullanırken tek renk seçmemeye ve olabildiğince beyaz ile eşleştirmeye özen göster.

Görsel Kaynaklar: Pexels, The Nord Room, Homes and Gardens, Marcante Testa

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Euphoria Makyaj Trendleri

Euphoria Makyaj Trendleri

Konut Fiyat Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Konut Fiyat Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır?