Fayans Boyama Nasıl Yapılır?
Çoğu evde illa ki fayans kaplı bir yer vardır; kimi evde tüm evin zemini böyleyken kimi evde yalnız banyo, mutfak ya da balkon zeminleri ya da duvarları fayanstır. Fayanslar yıllar içinde kullanımdan dolayı eskiyebilir, bu eski görüntüyü değiştirmek istersen fayans yenileme için boyama işlemini düşünebilirsin.
Ebeveyn Banyoları için Tasarım ve Dekorasyon Fikirleri
Fayans Boyama Nedir ve Neden Yapılır?
Suya ve neme dayanıklı boyalar kullanılarak banyo ya da mutfak gibi bölgelerin fayanslarını yenilemek adına yapılan boya işlemiyle fayanslarına yeni bir görünüm verebilirsin. Eskiyen fayanslarını değiştirmek istediğinde evde olacak inşaat yüzünden toz, ses gibi rahatsız edici süreçler yaşayabilirsin. Ama boya işlemi daha kompakt bir işlem olduğundan dolayı hem ekonomik hem de pratik bir çözüm olarak kullanabilirsin.
Hangi Malzemeler Fayans Boyamak İçin Gerekli?
Fayans boyama için gerekli malzemelerin başında boya, parlak yüzey astarı, vernik, rulo, fırça gibi temel ihtiyaçlar sayılabilir. Bunun dışında boya yaparken boyanın etrafa yayılmasını engellemek için maskeleme bandı ve koruyucu örtü kullanabilirsin.
Hangi Renkler Fayans Boyamak İçin Uygundur?
Fayans nasıl boyanır konusuna gelirken bir de boya tercihini konuşmak gerekiyor. Fayans boyamada suya dayanıklı olabilecek bir boya tercihi yapılması gerekiyor, bu sebeple de sprey boya, yağlı boya ya da akrilik boya kullanabilirsin. Sprey boya püskürme durumları yüzünden, yağlı boya ise yoğun bir koku yapması yüzünden kapalı alanlarda tercih edilmiyor. Bu sebeplerle ister banyo ister yer fayansı boyama için akrilik boya tercih etmek en güvenilir olan tercih olacaktır. Fayansın tamamını boyarken kendi rengini kullanarak yenileme yapabilirsin ya da daha koyu bir renk tercih ederek alttaki rengin görünmesini engelleyebilirsin. Bunun dışında özellikle stencil yöntemi uygulayacağın zaman düz beyaz fayans üzerine istediğin akrilik boya rengini kullanabilirsin.
Adım Adım Fayans Boyama İşlemi
Adım adım fayans nasıl boyanır konusunu açıklarken ilk aşamada fayans hazırlığı yapman gerektiğinin altını çizmekte yarar var. Bunun için fayansları temizlemelisin ve mümkünse olabildiğince kuru bir ortam yaratmalısın. Bunun ardından tamir gereken fayanslar varsa bu fayansları tamir etmelisin. Bunun için dolgu macunu kullanabilir ve ardından zımparalama yapabilirsin. Üçüncü aşamada boyayı iyi tutması için astar uygulamalısın ve ardından boyama aşamasına geçebilirsin. Rengi daha iyi göstermek adına iki kat boya kullanmayı tercih edebilirsin.
Fayans Boyama İşlemi Ne Kadar Sürer?
Bir fayans yenileme yöntemi olarak fayans boyama işlemi fayansları değiştirme işlemine nazaran daha kısa sürede yapılabilir. Fayans hazırlığı, astar, boya ve vernik süresi için toplam bir hafta gibi bir süre ayırman yeterli olacaktır. Mekanın büyüklüğüne ya da uygulamak istediğin tekniğin karmaşıklığına göre bu sürede değişiklikler olabilir.
Fayans Boyama Sırasında Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?
Fayans boyamanın en riskli yanı fayans döşeli alanların genellikle ıslak zeminler olması ve boyanın kuru bir ortamda yapılması gerekmesi dengesinin zor kurulmasıdır. Bu yüzden fayansları boyamadan önce iyice temizleyip kurumalarını beklemen gerekir. Bu sürede kesinlikle havlu gibi bir ürünle kurutma işlemi yapmamalısın çünkü havlu ya da bezdeki mikro toz zerreciklerinin fayansa yapışması boya yaparken sana sorun çıkarabilir. Bu boyalar ıslak zeminde ve genellikle güçlü temizlik ürünleriyle temizlenen alanlarda olduklarından çok dayanıklı olmayabilirler. Bu yüzden kaliteli bir boya tercihinde bulunmak ve boyalı alanları temizlerken deterjan gibi daha hafif temizlik ürünleri kullanmak avantajlı olacaktır.
Fayans Boyama İşlemi İçin Profesyonel Yardım Almak Gerekli Midir?
Balkon, mutfak ya da banyo fayans boyama işlemini bir kendin yap projesine çevirerek hem keyifli vakit geçirebilir hem de ekonomik bir yöntemle fayanslarını yenileyebilirsin. Ama bu işlem birçok sebepten uygulaması kolay olmayan bir yöntem olduğu için bir profesyonelden yardım almayı tercih edebilirsin. Böylece hata riskini ortadan kaldırabilir ve bir yandan da kendini yormamış olursun. Konunun uzmanını arıyorsan aradığın güvenilir hizmet vereni Armut’ta bulabilirsin.
Fayans boyama örnekleri nelerdir?
Eski fayanslarını yenilemek için fayanslarını boyamaya karar verdiysen senin için bulduğumuz fayans boyama modellerini inceleyebilirsin.
Görsel Kaynaklar: blog.koctas.com.tr, boyaciyim.com, dekopasaj.com, pexels.com, pinterest.com, marthastewart.com