Ahşap Boyama ve Vernikleme Nasıl Yapılır?

Ahşap Boyama ve Vernikleme Nasıl Yapılır?

Ahşap eşyalar yıllar içinde eskimeye bağlı olarak renklerini kaybedebilir ve tamire ihtiyaç duyabilir. Bu durumlarda profesyonel yardım almayı ya da aşağıda ayrıntılı açıkladığımız şekilde ahşap boyama vernikleme işlemini yapmayı tercih edebilirsin. Ahşap boyama için gerekli malzemeleri ve adım adım ahşap boyama süreci detaylarını yazının devamında bulabilirsin.

Akrilik Boya İle Evine Renk Katmanın Yolları

6 Adımda Tahta Paletten Köpek Kulübesi Yapımı

Eskitme Boya Nasıl Yapılır?

Ahşap Boyama Nedir ve Hangi Uygulamalarda Kullanılır?

Ahşap boyama yaparken su bazlı, akrilik ya da yağ bazlı olan bir boya kullanılır. Akrilik boya diğer tiplere göre daha az kokuludur ve bu boya uygulamasının ardından fırçalar suyla temizlendikten sonra yeniden kullanılabilir. Bunun yanında özellikle mobilya boyamalarında su ya da yağ bazlı boyanın tipine uygun astar kullanman gerekir. Astar uygulamasının ardından boya işlemi gerçekleştirilir. Bu boyaların hepsini ortam koşullarını göz önünde bulundurarak iç ya da dış mekanlarda kullanabilirsin.

ahsap-boyama

Evde Ahşap Boyama Yapmak İçin Hangi Malzemelere İhtiyacım Var?

Evde ahşap boyama yapmayı tercih ettiğin takdirde ihtiyacın olacak bazı malzemeler var. Bunlar arasında öncelikle boya ve vernik, fırça, zımpara ve temizlik bezi sayılabilir. Bunun yanında ne boyayacağına bağlı etrafı korumak adına muşambaya ihtiyacın olabilir. Örneğin masa boyayacaksan yerleri koruman iyi olur, bunun yanında maskeleme bandı kullanarak farklı renk uygulamaları yapabilirsin.

evde-ahsap-boyama-malzemeleri

Ahşap Boyama Tekniği İçin Hangi Adımları Takip Etmeliyim?

Evde ahşap boyama tekniklerinden bahsetmeden önce ortak olarak tüm teknikleri uygularken yapman gerekenlerin üzerinden geçebiliriz. Öncelikle uygulama yapacağın bölgeyi temizlemen gerekir. Ardından doğru zımparaları kullanarak yüzey kusurlarını yok etmelisin, bunun için delikleri kapatırken macuna da ihtiyacın olabilir. Bundan sonra belki de en zahmetli işe girişmek gerekecek: vernikten kurtulmak. Ahşap boyama işlemine hazırlığın bu aşamasında iyi bir kol gücüne ve tekniğe ihtiyacın olacak. Sana iki yöntem önerimiz var. İlkinde çeşitli kalınlıklarda zımpara kullanarak vernikli kısmı ahşaptan tamamen çıkarana kadar zımpara işlemi gerçekleştiriyorsun. Diğerinde ise sıvı zımparayı bir bez yardımıyla dairesel hareketlerle uyguluyorsun. Yalnızca sıvı zımparayı nispeten pürüzsüz yüzeylere uyguladığın zaman verim alabileceğini aklında tutmanda fayda var.

ahşap-boyama-vernikleme

Evde Ahşap Boyama İşlemi İçin Hangi Teknikler Uygulanabilir?

Boya yapacağın zaman evde ahşap boyama teknikleri arasında seçebileceğin çeşitli teknik var. Bunların ilki ve son yıllarda moda olanı stencil yöntemi. Bu yöntemle bir şablon kullanarak bu şablonu yüzeye bastırıp üzerinden boyadığında yüzeye kullandığın şablonun şeklini geçirebilirsin. Bunun yanında eskitme yöntemi de kullanabilirsin. Bu yöntemde boyadığın yüzeyin üzerinden bir fırçayla darbeler uygulayarak geçmen gerekiyor. Önerebileceğimiz üçüncü teknik de dekupaj yöntemi, bu yöntem özelinde satılan kağıtların yardımıyla boya bölgesinin üzerine desenler geçirebilirsin. Özel teknik uygulamaları için aradığın uzman Armut’ta.

evde-ahsap-boyama-teknikleri

Ahşap Vernikleme İşlemi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Ahşap boyama dışında ahşabı renklendirmenin bir yolu da verniklemek. Bu yöntem boyanın aksine ahşabın doğal görünümünü korumanı sağlar. Bu sebeple boya yerine ahşap verniklemeyi de bir seçenek olarak tutabilirsin. Vernik işlemi için de boya için geçtiğin temel aşamaları yani temizleme, zımparalama aşamalarını gerçekleştirmen gerekiyor. Ardından ahşabın doğal rengine yakın bir vernik seçip yüzeyin bir kısmında denemeli ve kurumasını bekledikten sonra kararını vermelisin.

ahsap-vernikleme

Ahşap Boyama Yaparken Ortaya Çıkabilecek Sorunlar Nelerdir ve Nasıl Çözülürler?

Ahşap doğası gereği uygulanan boya ya da verniğin rengini tahmin edilenden farklı gösterecektir kuruduğunda. Bu yüzden özellikle de ilk kez kullandığın bir boya ise uygulama öncesi yüzeyin bir kısmında rengi görmek adına boyayı ya da verniklemeyi yapıp rengin istediğin gibi olduğuna emin olman gerekir. Renk konusuna karar verdikten sonra boyamaya geçildiğinde boyayı uygularken kullanacağın fırça ya da rulolara dikkat etmen gerekiyor. Geniş alanlarda rahatlıkla rulo kullanabilirken daha ayrıntı boyamalar için çeşitli boydaki fırçaları kullanabilirsin. Boyama işlemini tamamlamak için ilk katın kurumasının ardından ikinci katı sürmelisin, bu şekilde evde ahşap boyama ile ilgili ipuçlarını takip ederek başarılı bir çalışma yapabilirsin.

ahsap-boyama-nasil-yapilir

Ahşap Boyama Örnekleri Nelerdir?

Ahşap boyama ürünlerini uygulayacağın teknikler ve kullanacağın boyalarla çeşitlendirebilirsin. Senin için bazı ahşap boyama örneklerini ilham olması adına topladık. Aldığın ilhamlar üzerinden bir uzmandan da destek almak istersen Armut’ta konuyla ilgili uzmanları bulabilirsin.

ahsap-boyama-ornekleri
ahsap-boyama-ornekleri
ahsap-boyama-ornekleri
ahsap-boyama-ornekleri
ahsap-boyama-ornekleri
ahsap-boyama-ornekleri

Görsel Kaynaklar: permolitboya.com.tr, yapiyorum.oncuyapimrket.com, pexels.com, pinterest.com

https://armut.com/g/tadilat-2?utm_medium=organic&utm_source=blog

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

8 Farklı TV Ünitesi Arkası Dekorasyon Fikri

8 Farklı TV Ünitesi Arkası Dekorasyon Fikri

Adım Adım Çilek Temizliği Nasıl Yapılır?

Adım Adım Çilek Temizliği Nasıl Yapılır?