Tapu Harcı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Tapu Harcı Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

Ev ya da arsa gibi taşınmaz mülklere yatırım yaptığın zaman bu alışverişi gerçekleştirirken karşılaman gereken bazı yükümlülükler var. Bu yükümlülüklerden birisi tapu harcı ödemek. Tapu harcı temelde alım satımlarda aldığın hizmetin bedelini ödemek adına devlete ödediğin bir para.

Ev Satarken Aklına Gelmeyecek Ek Masraflar Nelerdir?

Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?

Konut Fiyat Endeksi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Tapu Harcı Nedir?

Tapu harcı basit olarak satın aldığın ev ve arsa gibi taşınmaz mülklerin alımları esnasında aldığın hizmet için ödediğin para olarak tanımlanabilir. Tapu harcı aynı zamanda tapu devir harcı ve tapu masrafı olarak da biliniyor. Tapu masrafı gayrimenkul alımında bir defaya mahsus olarak ödenir ve bu masraf satış ederinin %4’üne denk gelir. Tapu işlemlerinin başlayabilmesi için bu harcın yatırılması gereklidir.

tapu-harci-nedir

Tapu Harcını Kim Öder?

Konu tapu harcı ödeme olduğunda bu masrafın kim tarafından ödeneceğini merak ediyor olabilirsin. Tapu masrafını alıcı ve satıcı aralarında farklı anlaşmadığı müddetçe iki taraf bölüşür. Bu durumda %2’lik kısmı alıcı, %2’lik kısmı ise satıcı öder.

tapu-masrafi-nedir

Tapu Harcı Nasıl Hesaplanır?

Tapu devir harcı satış rakamı üzerinden %4 olarak belirlenmiştir. Bu sebeple örneğin 1.000.000 TL ederinde bir ev satışında ödenmesi gereken tapu masrafı 40.000 TL olacaktır. Aksi şekilde anlaşılmazsa satıcı 20.000, alıcı 20.000 ödeyecek şekilde hesaplama yapılır.

492 Sayılı Harçlar Kanun’un 63’üncü maddesi ‘’gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu ve kadastro harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanır’’diyerek tapu harcı hesaplamaları yapılırken satış tutarına sadık kalınması gerektiğinin altı çizilmiştir. Bazı durumlarda kişiler satış bedelini düşük göstererek harcı az ödeme yoluna gitmeyi deneyebilirler. Ama vergiler ve alınan kredilerin karşılaştırılması sonucu yanlış beyan edilen satış tutarları fark edilebilir. Bu da ceza almanıza sebep olabilir.

tapu-harci-nasil-hesaplanir

Ev Tapu Masrafı Hesaplama

Taşınmaz mülkler sınıfından olan ev alımlarında tapu masrafı gene %4 olarak hesaplanır.  Ev alım satımında takas söz konusu ise eğer yine tapu masrafı ödemen gerekir. Bu durumda takas yapılan mülklerin belirtilen fiyatları üzerinden hesaplama yapmak gerekir. Takas bedelleri aynı olan mülkler arasında olmak zorunda değildir. Bedelleri birbirinden farklı olan mülklerin takasında aradaki fark nakit olarak ödenebilir. Tapu takas harcı hesaplaması yapılırken eşit fiyattaki mülklerde bir mülkün fiyatı üzerinden %4’lük hesap yapılır. Eşit olmayan durumda ise fiyatı yüksek olarak belirlenen mülkün satış fiyatı üzerinden hesaplama yapılır. Bu durumda da gene iki taraf eşit %2’şer olarak ödeme yaparlar.

Arsa Tapu Masrafı Hesaplama

Arsa da taşınmaz mülk sınıflandırmasında olduğundan dolayı arsa tapu masrafı hesaplaması diğer mülklerde olduğu gibi yapılır. Arsa alım satımlarında da tapu masrafı hesaplayacağın zaman alıcının %2 satıcının %2 ödediği bir senaryo düşünebilirsin. Gene diğer alım satımlarda olduğu gibi arsa alım satımlarında da totalde ödenmesi gereken %4’lük tapu masrafını taraflar aralarında anlaşarak farklı oranlayabilir.

arsa-tapu-masrafi-hesaplama

Tapu Harcı Hangi Bankalara Ödenebilir?

Tapu harcını hangi bankalara ödeyebileceğin Tapu Kadastro Müdürlüğü’nden gelecek bir mesajda belirtiliyor olacak. Bu bankalar arasında Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası ve Halk Bankası bulunuyor.

İnternet Üzerinden Tapu Harcı Ödemesi Yapılır mı?

Tapu harcını ödemek için bankaya gitmektense internetin imkânlarını kullanmayı da tercih edebilirsin. Bunun için gelen SMS’deki seri numarasını bilmen gerekiyor. Bu numara ile beraber Gelir İdaresi Başkanlığı’nın ya da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet sayfalarından ödeme yapabilirsin.

internet-uzerinden-tapu-harci-odemesi

Tapu Devir Masrafları Nedir?

Gayrimenkul alım satımlarında tapu devri satışı yapılan mülkün satıcıdan alıcı tarafa el değiştirmesi işlemidir. Bu işlem için öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden randevu almak gerekir. Ardından bu randevuya gerekli belgelerle gidildiğinde tapu masrafı ve döner sermaye ücreti ödemeniz için bir SMS gelir. Bu ödemeler de tamamlandıktan sonra bir kere daha Tapu Müdürlüğü’ne gidilerek tapu devir işlemleri tamamlanır.

Tapu Harcı Pişmanlık Dilekçesi Nedir?

Tapu harcı ödemelerinde kişiler bazen satış bedelini düşük göstererek tapu masrafını düşürmeye çalışabiliyorlar. Bu durum ileri zamanlarda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından fark edildiği takdirde ağır işlemler uygulanıyor. Bu sebeple zaman zaman kişiler satış bedelini düşük gösterdikleri için bunu yetkililer fark etmeden değiştirmek istiyor. Bu amaçla tapu harcı pişmanlık dilekçesi yazarak Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurabiliyorlar. Bu dilekçe kabul edildiği takdirde eskiden gösterilen ile gerçek satış bedeli arasındaki fark üzerinden yeni tapu devir masrafı hesaplaması yapılıyor ve faizi ile beraber ödeme gerçekleştiriliyor.

ev-alim-satim

Görsel Kaynakları: unsplash.com, pexels.com, bilgedegerleme.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Hızlı Tırnak Uzatma ve Güçlendirme Yöntemleri

Hızlı Tırnak Uzatma ve Güçlendirme Yöntemleri

Akıllı Perde Nedir?

Akıllı Perde Nedir?