Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?
Gayrimenkul alım, satım ve kiralama gibi işlemlerin olduğunda her işlemi gerçekleştirmen ve bunlarla kendi başına ilgilenmen her zaman mümkün olmayabilir. Bu tür işlemlerin daha hızlı ve güvende gerçekleşmesini de emlakçılara borçluyuz. Elbette bu alım, satım ve kiralama işlemlerinde emlakçılar da konuşulan fiyatlar üzerinden belirli bir komisyon almaktadırlar. Peki, bu hesaplama nasıl gerçekleşir?
Emlakçı Komisyonu Nedir?
Bir ev almak, satmak veya kiralamak istiyorsan düzenli bir şekilde bu işlemleri gerçekleştirmen için bir uzmanın görüşüne ihtiyacın olabilir. Anlaşmalarını güvenli bir şekilde yapmanı sağlayacak, gerekli belgelerle ilgilenecek ve potansiyel müşterileri daha hızlı bir şekilde iletişime geçirecek kişi bu noktada emlakçılardır.
Gayrimenkulün el değiştirmesi veya kiralanması durumunda bir para alışverişi gerçekleşir. Bu süreci kolaylaştıran emlakçılar da bu ücretlendirmeden bir komisyon alarak kendi sermayesini oluşturur. Yasal süreçte işlem boyunca aracılık hizmetinden faydalandığın emlakçı da bir komisyon hakkı kazanır. Alım satım komisyonu olduğu gibi kiralama komisyonu da alınabilir.
Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır?
Emlakçılar gayrimenkul alım ve satım işlemlerinde Emlakçı Komisyonu Yönetmeliği’ne göre bir oran belirlemektedir. Bu oran hem alıcı kişiden hem de satıcı kişiden ayrı ayrı kesilebileceği gibi sadece bir kişiden de tek seferde alınabilir. Yani anlaşılan fiyatın bir yüzdesinin yasal olarak emlakçıya ait olduğunu göz ardı etmemek gereklidir.
Aynı zamanda Emlakçı Komisyonu Yönetmeliği’nin belirlemiş olduğu yüzdenin yanı sıra %18 KDV oranı alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınmaktadır.
Emlakçı Komisyonları 2021
Emlakçı komisyonu gayrimenkul satış işlemlerinde alıcı tarafından en fazla yüzde iki (%2) oranında, satıcı tarafından da yüzde iki (%2) olmak üzere toplam yüzde dört (%4) bir komisyon talep edebilir. Bu durumda örnek verecek olursak yüz bin Türk lira bir işlemde iki bin alıcı üzerinden, iki bin de satıcıdan olmak üzere dört bin lira komisyon alabilir.
Bu noktada hatırlatmalıyız ki komisyonu sadece alıcı ve satıcı üzerine yüklemek mümkündür. Aynı şekilde yüzde iki oran en yüksek sınır olarak belirlenmiş olduğu için daha düşük bir komisyon oranı üzerine de konuşularak anlaşmaya varılabilir.
Alım satım işlemlerinde komisyon oranları bu şekilde gerçekleşirken, kiralama işlemlerinde evi kiraya veren kişiden komisyon alınmaktadır. Bu komisyon da bir aylık kira bedeli olarak kabul edilir.
Emlakçı Komisyonu Yönetmeliği
Bahsetmiş olduğumuz emlakçı komisyon oranları, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile belirlenmektedir. Söz konusu Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’in 20. Maddesi’ne göre:
Alım satım işlemlerinde hizmet bedeli oranı, alım satıma aracılık sözleşmesinde yer alan satış bedelinin katma değer vergisi hariç yüzde dördünden fazla olamaz.
Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kiralamaya aracılık sözleşmesinde yer alan kira bedelinin katma değer vergisi hariç bir aylık tutarından fazla olamaz.
Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır.
Emlakçıyı Aradan Çıkarmak İstenirse Ne Olur?
Yasal olarak emlakçılar aracı hizmet bedeline dair bir sözleşme yaptıkları için emlakçının göstermiş olduğu evi emlakçı komisyonunu dahil etmeden alırlarsa emlakçı sözleşmedeki ücreti almaya hak kazanır. Bu nedenle ilk başta anlaşılan değerin ödenmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz.
Emlakçı Komisyonu Ödenmezse Ne Olur?
Emlakçıların verdikleri aracılık hizmeti yasal haklarla korunmaktadır. Bu nedenle taraflardan birinin bu sözleşmeye uymayarak ücreti ödememesi durumunda yasal bir borç olarak gözükmektedir. Yani dava edilebilir ve gerekirse icra takibi işlemi uygulanabilir.
Görsel kaynaklar: zingat.com, canakkalekalem.com, emlakbroker.com, sozcu.com.tr