Taşınma Yardımı Nedir? Kimler Faydalanabilir?

Taşınma Yardımı Nedir? Kimler Faydalanabilir?

Evini, atölyeni, ofisini, sergini taşımak fazlasıyla heyecanlı bir süreçtir. Ne yazık ki beraberinde getirdiği uğraştırıcı detaylar can sıkıcı olabilir. Taşınma sürecinde ihtiyacın olan hizmetlerin yanı sıra işin ekonomik yük boyutunu da düşündüğünde taşınma adımları seni korkutmamalı. Bunun için sağlanabilecek ekonomik destekler sana yardımcı olabilir. Taşınma sürecinde senin adımlarına destek olmak adına başvuru yapabileceğin taşınma yardımı hakkında her şey bu yazımızda derlenmiş halde!

Taşınma Öncesi Bütçe Planlama Nasıl Yapılır?

Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Salonunuzun Havasını Değiştirecek 12 Dekorasyon Parçası

Taşınma Yardımı Nedir?

Kentsel dönüşüm kapsamında sayılan evlerde yaşayan kişiler için devletin sağladığı taşınma yardımı ekonomik anlamda sorun yaşayan kimseler için sağlanan bir fırsattır. Devletin sağladığı bu fırsat sayesinde kiracıya taşınma yardımı ile kentsel dönüşüm kapsamında mağduriyete maruz bırakmamak adına yapılan bir yardım olarak da tanımlayabiliriz. Söz konusu kentsel dönüşümde taşınma yardımı ile devlet kişilerin özellikle zorunlu olarak taşınma durumlarında kira ve taşınma masraflarını karşılamaya destek olur.

Taşınma Yardımı Kimlere Verilir?

Özellikle zorunlu olarak taşınma durumlarında ekonomik boyutlarda yardıma ihtiyacı olan kimselere sağlanan kiracıya taşınma yardımı kimlere verilir? 10 yılı aşkın süredir devletin yürüttüğü kentsel dönüşüm projesinde riskli yapılar, potansiyeli yüksek alanlar veya tamirat yapılması gerekilen yapılar için yeniden inşa öngörülür. Zorunlu taşınma olarak tanımlanan bu durumlarda kentsel dönüşüme dahil olacak binalarda yaşayan kimselere destek sağlanmaktadır. Daha net bir şekilde tanımlamamız gerekirse:

  • 6306 numaralı kanun çerçevesindeki sözleşme nedeniyle tahliye edilmiş mağdur kimseler,

  • Kentsel dönüşüm projeleri dahilinde yenilenecek konut veya işyerinde yaşayan kiracılar taşınma yardımından faydalanabilirler.

Söz konusu şartları sağlayan çoğunlukla mağdur kimseler için masrafların karşılayamayacağı masraflar için başvuru yapılabilir. Başvuru sürecinin adımlarına dair bilgi almak için de yazımıza devam edebilirsin.

Taşınma Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belediye ev taşınma yardımı sağlanması için gerekli kriterleri sağlayan vatandaşlar yukarıda belirttiğimiz üzere yardıma başvurabilirler. Bunun için koşulları sağladığını gösteren ve kimliğe dair belgelerin hazırlanması süreci başlatacaktır. Başvuruların tahliye kararı tarihinden itibaren 1 yıl içinde veya yapının yıkımından itibaren 3 ay içinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Listede belirtilen belgelerin teslimi belediyelere veya doğrudan şehirde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri’ne yapılmalıdır. Kiracıya devlet yardımı için ihtiyacın olacak belgeleri aşağıda görebilirsin.

  • Konut kiracılarının taşınma yardımına başvurması için:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı

  • Başvurulan kuruma dair başvuru formu

  • Riskli yapıya dair adresi gösteren nüfus kayıt örneği veya açık adresi gösteren 3 aya ait doğalgaz, elektrik, su faturası

  • Vadesiz hesaba ait cüzdan fotokopisi

  • Islak imzalı nüfus kayıt örneği

  • Riskli yapı belirtme yazısının fotokopisi

İş yerinde kiracı olan taşınma yardımına başvuran kimseler için:

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı

  • İş kurumundan verilecek başvuru formu

  • Riskli bina adresine dair vergi levhası

  • Yeni binaya dair vergi levhası

  • Banka hesap numarası

  • Riskli yapı belirtme yazısının fotokopisi

  • IBAN kodunu gösteren hesap cüzdanının fotokopisi

Taşınma Yardımı Ne Kadardır?

Kentsel dönüşüm kanun ve uygulamalarına bağlı bir şekilde oluşturulan taşınma yardımı protokolünde her dönemde farklı yardım fiyatları belirlenmektedir. Bu noktada mülk sahiplerine ve kiracılara tanınan ücretler farklı olarak belirlenmektedir.

Mülk sahipleri için kira yardımı taşınılan ilin ihtiyaçlarına göre belirlenir ve 18 ay boyunca ödemesi yapılır. Aylık kira ödemesi bedeli her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncellenmektedir. 

Kiracılar için yapılacak olan taşınma yardımı ise bir defaya mahsus olmak suretiyle yine taşınan ilin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Kiracılara ödenecek olan kira yardımı da her sene tek seferlik bir ödeme şeklinde gerçekleştirilebilir. Güncel listelere ise en net ve doğru şekilde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açılan listede görebilirsin. Aynı şekilde eğer taşınma noktasında en sağlıklı ve güvenilir hizmetleri almak istersen buradaki linke tıklayarak detayları öğrenebilirsin.

Görsel kaynaklar: isbank.com.tr, pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Keratin Saç Bakımı Nedir?

Keratin Saç Bakımı Nedir?

Emily in Paris Ev Dekorasyonu

Emily in Paris Ev Dekorasyonu