İş Hukukuna Göre Taşınma İzni
Heyecanlı bir dönem olan taşınma sürecinde yeni evine geçiş yaparken beraberinde uğraşman gereken pek çok durum çıkabilir. En başta evde gerekli olan fatura aboneliklerinin açılması, eskilerin iptali, ev tadilatı, gerekirse yeni eşyaların montajı gibi pek çok iş belirli bir süre boyunca seni oyalayacak olabilir. Bu tür durumlarda gün içinde iş saatleri içerisinde halletmen gereken sorunlar için çalıştığın işe ara vermen gerekebilir. Peki, taşınma sürecinde yapmak zorunda olduğun bu basamaklar ile işini nasıl dengeleyebilirsin? Özel sektör ve kamu çalışanı için sağlanan ev taşıma izninden faydalanmak için neler yapman gerekir?
Ankara'da Yaşanacak En Güzel Semtler
Taşınma İzni Nedir?
İş Hukuku’na göre doğrudan ev taşıma izni adında bir izin çeşidi olmasa da, 4857 sayılı İş Kanunu 55/j bendine göre “ücretli veya talebinize göre ücretsiz izin” kullanman mümkündür. Bu noktada ev taşıma sürecinde iş yerine haber vererek onların da belirleyeceği koşullara göre ücretli veya ücretsiz bir şekilde izne çıkabilir ve işlemlerini halledebilirsin. Unutmamalısın ki İş Kanunu’nun 4857 sayılı 25. maddesinin 2. bendine göre iş yerine haber vermeden en az iki gün işe gitmemen durumunda çalıştığın yer iş akdini sonlandırma hakkına sahip olacaktır. Bu nedenle süreci önceden planlamak, önceliklerini belirleyip bir gün ve iş dağılımı yapmak, ardından da iş yerinle konuşmak senin için faydalı olabilir. Planını yaparken evden eve nakliyat firmaları ile anlaşmanda hedeflediğin tarihlerde müsait olduklarından da emin olmalısın.
Ev Taşıma İzni Kaç Gündür?
İş Hukuku’na göre işverenin rızasına kalmış olan izin adına yasal bir ev taşıma izni bulunmamakla birlikte 1-2 gün için izin almak şartlara bağlı makul bir süredir. İş vereninle yapacağın görüşmede onlara günlere ve işlere bağlı olarak planını ve ihtiyacın olan gün sayısını belirtirsen onlar da sana ücretli veya ücretsiz bir izin tahsis edebilirler. Haftasonu, özellikle de cumartesiyi de düşünürsek 1-2 günlük iznini uzatmak adına izni Perşembe, Cuma günleri için alman hem devlet dairelerindeki işlemlerini hem de bireysel işlerini halletmen için ideal günleri karşılamış olur. Bunun için yine de bir hafta önceden iş verenine haber vererek işteki sürecin aksamadığından emin olmaya da özen göstermen seni daha planlı bir sürece yönlendirir.
Taşınma İzni ve Mazeret İzni Arasındaki Farklar
İş Kanunu’nda yasal olarak adıyla bulunmayan taşınma izninin iş verenin rızasına göre verildiğinden bahsetmiştik. İş Kanunu’nun Ek-2 maddesinde ayrı düzenlenmiş olan Mazeret İzni ise ücretli izinler konusunda akla gelen ilk izinlerdir. Ancak mazeret izinleri sadece belirli koşullar altında belirli kişilere verilir. Örneğin bir çalışanın evlenmesi, evlat edinmesi, yakın ailesinden birinin vefarı durumunda 3 gün; eşinin doğum yapması halinde 5 gün; veya en az %70 engelli durumunda olan bir çocuğunun bakımında 1 yıl içinde 10 güne kadar izin verilmektedir. Çalışanlar belgelerle ispatlayarak alabildikleri Mazeret izni sırasında ücret almaya devam etmektedirler. Taşınma İzni ise kanunda yer almadığı için ücret noktasında yine iş verenin rızasına göre belirlenmektedir.
İşten Ayrılma ve Tazminat
Bir iş yerinde bir yıldan fazla çalışan bir kişi kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Çalışan ve işveren arasındaki sözleşme, şirketten şirkete değişiklik gösteren maddeler içerse de eğer taşınma sebebiyle istifa veriyorsan ve sözleşmene eklettiğin özel bir madde yoksa ne yazık ki kıdem tazminatı alman söz konusu değil. Bu durum, iş hukuku açısından da mazerete bakılmaksızın reddedilmiştir.
Diğer taraftan yeni taşınacağın şehirde şimdi çalıştığın kurumun bir şubesi mevcut olabilir. Bu noktada işvereninine diğer şehirdeki şubede çalışmak istediğini beyan edebilirsin ama işveren bu durumu mazeretin olsun ya da olmasın kabul etmek mecburiyetinde değil.
Bu nedenle, taşınma durumundan dolayı istifa edeceksen, hangi haklarını yitireceğini bilmende fayda var. Şahsi bir durumdan dolayı işe gelebilecek durumdayken istifayı tercih ediyorsan kanun sorumluluğu sana yüklüyor ve haklarından vazgeçmiş sayılıyorsun. Elbette yine de mazeretin doğrultusunda işvereninin iyi niyeti veya sözleşmende ek olarak belirtilen maddeler çerçevesinde durumda farklılıklar gözlenebilir. Ancak doğrudan kanunen hak talep etmen malesef söz konusu değil.
Taşınma İzni Nasıl Alınır?
Taşınma İzni talep ederken öncelikle ihtiyacın olan günleri ve işleri planlaman gereklidir. Hangi işleri hafta içinde hangilerini hafta sonunda halledebileceğini doğru oranda ayarlayabilirsin. Öncelikli olan abonelik açtırma gibi işlerine göre bir tarih belirleyeceğine de emin olmalısın.
Planlamanı tamamladıktan sonra işverenine önerileni yazılı bir metin ile gitmen uygun olacaktır. Planını da anlattığın bu başvuruda işverenin izni ücretli veya ücretsiz bir şekilde yine yazılı olarak bildirmelidir. Bu noktada işyeriyle yaptığın anlaşmada taşınma iznine dair bir madde olup olmadığını da kontrol edebilirsin.