Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir?

Evde yaşamı zorlaştıran, bir evin değerini düşüren kriterlerden biri de kendini belli eden kokulardır. Hava almayan odalarda, bodrum katlarında, bozuk yiyeceklerde, çamaşırhanelerde, duş kabinlerinde rutubet ve küf kokusu oluşması mümkündür. Peki, böyle bir sorunla karşılaştığında nasıl temizlik yapmalısın? Kokunun devamının oluşmasını engellemek için neler yapılabilir?

Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Etmelisin?

Pratik Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır?

Halı Temizliğinin Püf Noktaları

Rutubet Neden Oluşur?

Teknik açıdan bakacak olursak rutubet kokusu küf sporlarının birikmesi ve çoğalmasıyla oluşur. Söz konusu küf sporları evin her alanında oluşabilir ve neme bağlı olarak kokusu rahatsız edici bir gaz yaymaya başlarlar. Bu sorunun hızlıca kontrol altına alınabilmesi için sıklıkla temizlik yapılması önemlidir.

Ne yazık ki kokunun fark edilmesi ve küfün görülür hale gelmesi için çok da büyük bir küf sporu kolonisi gerekmez. Yine de hızla büyüyen küf sporları eğer büyük bir alanı kaplıyorsa profesyonel destek alarak temizlik firmalarıyla anlaşman gerekebilir. Peki bulunduğu alana göre odak temizliği nasıl yapılır?

Nem ve Küf Kokusu Nasıl Giderilir?

Küf kokusundan kurtulmak için farklı yüzeylerde farklı yöntemler kullanabilirsin. Çoğunlukla rutubetin kendini gösterdiği alan olan duvarlarda nem ve küf kokusundan kurtulma için vereceğimiz birkaç tarifi kullanabilirsin.

Bir yemek kaşığı hardal ile bir yemek kaşığı kahve telvesini karıştırarak bir kür hazırlayabilirsin. Ardından bu kürü rutubet tutmuş duvara sürerek lekelerin üzerini ovabilirsin. Bu noktada hardal kullanmak istemezsen kahve telvesinin oranını artırarak kullanabilirsin. Yaptığın işlem sonunda rutubet kokusunun gittiğini göreceksin.

Bir başka önerimiz ise çamaşır suyunun içine cam sil ekleyerek rutubetli bölgeye bir sprey yardımıyla sıkman üzerinedir. Bu karışımı lekeli alana uyguladığında rutubetin azaldığını göreceksin. Ayrıca kokunun da ortadan kalkmasını sağlayabilirsin.

Kıyafetlerdeki Küf Kokusu Nasıl Çıkarılır?

Küf kokusu kıyafete işleyen ve kıyafeti defalarca yıkasan da çıkmayacak bir beladır. Bu kokudan kurtulmak için deterjan ile sirke kullanabilirsin. Pek çok lekeyi ve kokuyu gidermekte kullanılan sirke yöntemiyle birlikte temizlik yaparken sıklıkla bu yöntemi kullanman ne yazık ki kumaşa zarar verebilir.

Bu nedenle bir alternatif olarak karbonat kullanmayı deneyebilirsin. Belirli bir miktar suyla birlikte harekete geçirdiğin karbonatı özellikle rutubet toplamış alana uygulayabilirsin.

Rutubet Olmaması İçin Ne Yapılabilir?

Farklı yüzeylerde rutubet veya küf lekelerinin giderilmesi veya yeniden oluşmaması için farklı yöntemlere başvurabilirsin. Bunun için adım adım bu basamakları uygulayarak temizlediğin alanın küf ve rutubetten arınması ve bu sorunun devamlılığını engellemek adına uygulayabilirsin.

Kaynağı Bulun

Evde rutubet kokusunun esas kaynağı olan noktayı bularak başlaman gerekir. Küf kolonisinin yayılmasını engellemek için rutubet kaynağını tespit etmen seni daha uzun sürecek bir temizlikten kurtarabilir. Genellikle sıcak ve nemli olan alanları tarayarak başlayabilirsin. Örneğin duş perdesinde, duşta, lavaboda, küvet veya tuvalet çevresinde sızıntı olup olmadığını kontrol edebilirsin.

Mutfakta bulunan lavabo, bulaşık makinesi çevresindeki sızıntı noktalarını tespit edebilirsin. Sızıntı olabilecek yerler arasında bitkilerin altını da değerlendirebilirsin. Su ısıtıcıları, havalandırma delikleri, çamaşır makinesi gibi su sızıntısı olabilecek alanlarda da dikkatlice inceleme yapabilirsin. Bir ipucumuz da çamaşır sepetinin altına veya çevresine bakman yönünde olacaktır.

Sızıntı Olan Yerleri Onarın

Özellikle mutfakta ve banyoda olabilecek sızıntı konumlarından bahsettik. Bu konumlarda sürekli bir akışın olması nemli bir ortama sebebiyet vereceği için rutubetin ve küf kolonisinin hızla büyümesinde de etkili olacaktır. Bunun önüne geçmek için var olan sızıntıların önüne geçebilirsin.

Hava Sirkülasyonunu Artırın

Nemli ve sıcak alanlarda bir başka çözüm olarak belirli bir odanın veya bütün evi devamlı havalandırmasını sağlamayı da seçenekler arasında değerlendirebilirsin. Pencereler, kapıları açarak doğal sirkülasyon sağlayabileceğin gibi bodrum ve çatı katı gibi konumlarda vantilatörler ile dar alanları da havalandırabilirsin.

Kumaşları Islak Halde Bekletmeyin

Sık yapılan yanlışlardan biri de rutubet ve küf tutmaya yatkın konumda bulunan bir evde çamaşırların, perdelerin, havluların ıslak biçimde odalarda bırakılmasıdır. Uzun süre ıslak kalan kıyafetler oluşturdukları nemle kurumayacakları gibi odanın da rutubetlenmesine ve sonuç olarak kendilerinin de küflenmesine sebep olabilirler.

 Görsel kaynaklar: apartmenttherapy.com, binbirdekor.com, blog.koctas.com.tr, kadinlarkulubu.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Baby Shower Nedir? 6 Farklı Baby Shower Fikri

Baby Shower Nedir? 6 Farklı Baby Shower Fikri

Kendin Yap: Hediye Paketi Yapımı

Kendin Yap: Hediye Paketi Yapımı