Pratik Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır?

Pratik Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır?

Ev temizliği ne sıklıkla yapılırsa yapılsın evindeki bazı ürünlerin ayrıca temizlenmesi gereklidir. Halı, kilim, perde, koltuk gibi evinde büyük yer kaplayan ve insanla temas halinde bulunan ürünlerin temizliği ise kritik önem taşır. Bununla birlikte bu ürünlerin temizliği de göze zor görünebilir. Bu yazımızda pratik bir şekilde koltuk temizleme üzerine ipuçları vererek sana yardımcı olmayı umuyoruz.

Halı Temizliğinin Püf Noktaları

Şık ve Modern Lavabo Modelleri ve Tasarımları

Panjur Bakımı ve Temizliği

Koltuklar Ne Sıklıkla Temizlenmeli?

Evimizde hijyenine güvendiğimiz koltuklarda oturduğumuz, uzandığımız ve hatta kestirdiğimiz olabilir. Ancak koltukların yüzeyinin bakterileri üzerinde barındırma noktasında dikkat edilmesi gereken yerler olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle çoğunlukla evlerde koltuklar üzerinde serilen örtüler temizlenmesini pratikleştirdiği için tercih edilir.

Ancak örtüsüz olan koltuklarda temiz bir yüzey sağlamak için mevsimsel temizliklerde koltuk temizliğini de yapmak gereklidir. Bunun için üç veya dört ayda bir evde temizlik, yılda bir veya iki kez profesyonel temizlikten faydalanabilirsin.

Temizliğe Nereden Başlanmalı?

İşe koltuğu süpürmekle başlayabilirsin. Koltuk minderleri kaldırılabiliyorsa onları da çıkararak dip köşe süpürmen yüzeyde bulunan tozları toplamana yardımcı olacaktır. Bunun için en pratik çözümler el süpürgeleri olarak değerlendirilebilir. Eğer elektrikli süpürgen koltuk için uygun değilse nemli bir bezle yüzeydeki tozları temizleyebilirsin.

Temizlik İçin En Etkili Ürünler Nelerdir?

Koltuk temizliğinde genel tüm yüzeyler için kullanılabilecek malzemelerden biri her temizlikte olduğu gibi karbonattır. Ilık suyla köpürtülmüş olan karbonatı koltuk üzerinde bir fırça yardımıyla uygulayabilirsin. Koltuğunu karbonattan arındırmak için karbonatın kurumasını bekleyerek sonunda kurumuş tozu süpürge yardımıyla süpürebilirsin.

Koltuk silmenin kolay yolu olarak beyaz sabun kullanmanı da önerebiliriz. Klasik bir temizlik ürünü olan beyaz sabunu gayet basit bir şekilde uygulayabilirsin. Oda sıcaklığında su içeren bir kova içinde sabunu köpürterek koltuğa bir banyo lifiyle sürtebilirsin. Köpürttüğün koltuğu suyunu güzelce sıktığın bir bez yardımıyla durulayabilirsin.    

Koltuk Temizliği İçin Kumaş Türü Önemli Midir?

Evde koltuk temizliği yapılırken dikkate alınması gerekilen bir kriter de koltukların kumaş türüdür. Yanlış kimyasalı veya doğal temizlik ürününü yanlış kumaş üzerinde kullanırsan bu koltuğunda deformelere sebebiyet verebilir.

Bu noktada sana farklı kumaş tipleri için tavsiyelerde bulunacağız. Ancak önerimiz profesyonel ekipler ile çalışarak farklı kumaştaki koltuklarını uzmanların kontrolüne bırakman olacaktır. Özellikle açık renkli, beyaz koltuk temizliği gibi kiri belli edecek işlemlerde uzmanlardan destek almak işini oldukça kolaylaştıracaktır. Bunun için Armut’un sunduğu koltuk temizleme hizmetini inceleyebilir ve deneyimli firmalardan aldığın teklifler arasından seçimini yaparak koltuklarında hijyeni güvenle sağlayabilirsin.

Deri Koltuklar

Deri koltukların renk değiştirmesi, çatlaması, yırtılmasına karşın dikkatli bir temizlik yapılmalıdır. Bunun için tavsiye ettiğimiz malzemeler silme işlemini kolaylaştıracak olan sirke ve zeytinyağıdır. Doğal zeytinyağı ile seyreltilen sirkeyi bir sprey şişesi içine alıp koltuğa püskürterek karışımı kullanabilirsin. Nemli bir yumuşak bezle silerek temizliğini tamamladığın deri koltukların küflenmemesi için kuruduğundan emin ol.

Pamuklu Koltuklar

Yine popüler bir temizlik ürünü olan sirkeyi kullanarak pamuklu yapıdaki koltuklarını da temizleyebilirsin. Bu defa sirke ile birlikte sıvı sabun veya arap sabununu karıştırıp suyla seyrelterek yine bir sprey şişe içine aktarabilirsin. Ardından lekeli alanlara sıktığın spreyi nemli bir bezle silerek durulayabilirsin. Nemli ve yumuşak bez koltuk yüzeyindeki tozları da alacağı için işlem sonunda koltuğun ışıldamasını sağlayacaktır.

Kadife Koltuklar

Diğer kumaş türlerine göre farklı bir yapıda olan kadife koltukların temizliğinde daha yapay bir kumaş olduğu için kimyasallara başvurabilirsin. Burada ılık su ile seyreltilmiş bulaşık deterjanını kullanabilirsin. Kimyasal karışımı bir sprey şişesi içine doldurduktan sonra lekeli alanlara sıkarak kirlerin yumuşamasını bekle. Bir süre yüzeyde kalan temizleyiciyi ılık ve nemli bir bez yardımıyla zarif hareketler ile ovalayarak çıkarabilirsin.

Tay Tüyü Koltuklar

Hassas bir yapıda olan tay tüyü koltukları temizlerken koltuğun yumuşak kalmasına da özen göstermen gerekir. Bunun için karışımımıza başka bir madde daha ekleyeceğiz. Bu işlem için bir sıvı sprey şişesinin içine sabun, sirke ve şampuanı koyarak karıştır. Zaten kir tutmayan, su dahi geçirmeyen bu koltuk türünde kirleri de çıkarman çok zor olmayacaktır. Gerekli gördüğün alanlara bu karışımı sıkarak temizleyicinin dinlenmesini bekle. Ardından nemli bir bez yardımıyla silerek koltuğun tam anlamıyla temizlenmesini sağlayabilirsin.

 Görsel kaynaklar: pinterest, precisioncarpet.net, elite.com.au, dogtas.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Taşınırken Evcil Hayvanın İçin Yapman Gerekenler

Taşınırken Evcil Hayvanın İçin Yapman Gerekenler

Postmodernizm Nedir? Postmodernizme Dair Her Şey

Postmodernizm Nedir? Postmodernizme Dair Her Şey