Detaylı Araç Temizliği Nasıl Yapılır?

Detaylı Araç Temizliği Nasıl Yapılır?

Araç temizliği sanılanın aksine sadece basit dış yüzey yıkaması ve araba içinin süpürülmesinden daha derin olmalıdır. Özellikle hijyenimize daha da özen gösterdiğimiz bu günlerde araba temizliğini alelacele geçiştirmek yerine detaylı bir şekilde gerçekleştirirsen sen de kendini daha rahat hissedebilirsin. Peki, detaylı temizlik için bir liste yapman gerekirse neleri dahil etmelisin? Senin için hazırladığımız listeyi inceleyerek araban için gerekli temizliği sağlayabilirsin.

Evin Havasını Temizleyen Bitkiler

Hasır Sepetler ile Yaratıcı Dekorasyon Fikirleri

Duvar Örtüsü Dekorasyonda Nasıl Kullanılır ?

Araç Dışı Temizlik

Pasta Cila Nedir?

Otomobillerin dış bakımını yapmak için sadece dışını yıkamak yeterli olmaz. Bu nedenle bazı dönemlerde pasta cila uygulamasıyla araç dışı temizlik daha detaylı şekilde gerçekleştirilebilir.

Pastalama ve cilalama uygulamaları iki farklı tür işlem olsa da bir arada gerçekleştirilir. Pastalama işleminde arabanın dışı kabaca sıvı bir zımparalama uygulaması yapılır. Bu işlem sonucunda aracın boyası kaldırılınca ise cila ile parlatılıp boyanın koruması için cila çekilebilir. Böylece yenilenen boya daha uzun süre boyunca sağlam kalabilecektir. Unutmaman gerekir ki pasta yapılmadan cila işlemi gerçekleştirilemez.

detaylı-araç-temizliği-paspas-cila

Camların ve Aynaların Temizliği

Araba sürüşünde görüş açıları ve kalitesi cam ve aynanın temizliği kritik bir noktadır. Her daim herhangi bir görüş engeli oluşturmayacak şekilde cam ve aynalarını temizlemen gerektiği için kullanışlı bir yöntemimizi paylaşıyoruz.

Bu tür yüzeyler için klasik köpükler ve su kullanmak cam ve aynalarda lekelenmeye sebep olmaktadır. Bu nedenle içinde amonyak bulunmayan cam temizleyicisi püskürtebilirsin. Ardından camı veya aynayı çizmeyecek yapıda olan mikrofiber bez yardımıyla silerek temizleyebilirsin.

detaylı-araç-temizliği-cam-temizleme-silme

Araç İçi Temizlik

Araç Koltuk Temizleme

Araçların koltuklarında özellikle döşenmede kullanılan tekstili temizlemek kritik noktadır. Bu durumda koltuğunun deri veya kumaş olması kullanacağın malzemeleri belirleyecektir. Eğer araç koltukların kumaş ise araç koltuğu için özel olarak tasarlanmış spreyleri kullanabilirsin. Ardından sabunlu suyla silerek kirin daha kolay çıkmasını sağlayabilirsin. Bunun dışında deri koltuk kaplamaları için leke bırakmayan özel yapım temizleyicileri tercih edebilirsin.

Aynı şekilde koltukların detaylı temizliğinin yapılması bir uzmanla gerçekleştirilirse isteğe göre sökülerek veya sökülmeden yapılmaktadır. Koltuklar tümüyle söküldüğünde alt aksamlar ve raylar daha detaylı şekilde temizlenebilir.

detaylı-araç-temizliği-koltuk-temizleme

Paspas Temizleme

Kauçuk ve halı kumaş biçimleri farklı temizlik malzemeleri ve koşulları gerektirir. Kauçuk paspasları köpüklü suyla fırçalama yöntemiyle temizleyebilirsin. Bununla beraber plastik tabanlı kauçuk malzemeler dışında halı kumaşı daha dikkatli temizlenmelidir. Öncelikle silkeleyerek tozunu attığın halıyı süpürerek daha rahat bir yöntem kullanabilirsin. Tozundan ve kirinden arınan halı paspasını yine su ve sabunla temizleyebilirsin.

Havalandırma Temizleme

Araç içi temizlikte havalandırmanın iyi şekilde çalışması için detaylı ve ince temizleyiciler kullanman mantıklı olacaktır. Bunun için klimanı en yüksek seviyede çalıştırıp ardından ince bir temizleyici ile detayları silebilirsin. Aynı şekilde slime kıvamında temizleyicilerle erişemediğin noktaları temizleyebilirsin.

detaylı-araç-temizliği-detayları-temizleme

Tavan Döşemesi Temizliği

Farklı malzemelerden yapılan tavan döşemesi pres ve süngerli yapılar farklı şekilde temizlenmelidir. Araçların tavanlarında genelde çok fazla göze kir çarpmasa da bu döşeme de toz ve kir toplamaya devam etmektedir. Bu noktada temizleme yapılırken özellikle süngerli tavanlarda sert davranılmamalıdır. İlaçlanan bir bezle, buharla veya tornador yardımıyla temizlenebilir. Yine hassas bir yapıya sahip olan tavan döşemesinde fazla ıslak olmayan, hafif nemli bezlerin kullanılması sarkma yapmasını önleyecektir.

Kapı İç Döşemelerinin Temizliği

Plastik veya kumaş döşeme malzemelerinden yapılan kapı iç döşemeleri sıkça kirlenen yapılardır. Açma kolları, cam fitilleri, butonlar gibi iç döşeme parçaları detay fırçalarıyla temizlenir. Kumaş parçalar ise buharla kirlerin yumuşatılması ve ardından silmeyle temizlenebilir.

detaylı-araç-temizliği-koltuk-temizleme-buhar

Gösterge Paneli Temizliği

Araba sürüşü sırasında gösterge panelinin temizliği ve açıklığı çok önemlidir. Arabayla ilgili sürüş detaylarına ulaşabildiğin bu ekranların temizlenmesi için titiz davranmalısın. Temizlikte sık sık kullandığın bezleri aynı sıklıkta değiştirmelisin. Panellerde leke bırakan kimyasallar yerine özel olarak üretilen mendilleri kullanabilirsin. Aynı havalandırma temizliğinde kullanıldığı gibi slime kıvamında temizleyicilerden de faydalanabilirsin.

Direksiyon Simidi Temizliği

Elinle en çok temas ettiğin yerlerden biri olan direksiyon simidinin temizliğine önem vermelisin. Bunun için kirleri ve potansiyel yağ lekelerini en güzel şekilde temizleyecek kimyasallar ve mikrofiber bez ile kullanman önemlidir. Aynı zamanda hijyeni en doğru şekilde sağlamak adına bu temizliği sıklıkla gerçekleştirilebilirsin. Bunun için malzemeleri de arabanın içinde bulundurman yeterli olacaktır.

detaylı-araç-temizliği-direksiyon-silme

Görsel kaynaklar: chipsaway.co.uk, kwiksteam.co.uk, carwash.com, timesofindia.indiatimes.com, indianauto.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Çocuklar İçin Hazine Avı Hazırlama Önerileri

Çocuklar İçin Hazine Avı Hazırlama Önerileri

Herkes İçin Farklı Ev Hediyesi Fikirleri

Herkes İçin Farklı Ev Hediyesi Fikirleri