10 Adımda Pratik Bayram Temizliği

10 Adımda Pratik Bayram Temizliği

Yaklaşan bayramla beraber geleneklerimizden olan bayram temizliğinin de zamanı geliyor. Evin her ayrıntısını temizlemek için tüm günü ayıracak vaktin olmayabilir. Hayat düzenine göre daha pratik olman gerekiyorsa vereceğimiz adımlarla bu uzun temizliği çok daha kolay şekilde tamamlayabilirsin.

Bahar Temizliği Zamanı! >

Kiler ve Mutfak Dolaplarını Nasıl Düzenleyebiliriz? >

Sağlıklı Bir Yaşam Alanı İçin Evde Sık Değiştirmen Gereken 10 Eşya >

Dağınıklığı Toplamak İşin Yarısıdır

Eşyaların olması gereken şekilde veya sınıflandırılmış şekilde konumlandırılmaları odanın düzenini sağlar. Aynı zamanda düzen içinde bir oda kendiliğinden temiz gözükmekle beraber temizlemesi de daha kolay olur. Ev içinde bulunması gereken her parçanın sınıflandırmasını doğru yaptığın zaman temizliğini basit parçalara bölebilirsin. Bunun için temizliği yapacağın zamandan bir gün önce evini genel anlamda toplayarak temizlik gününün daha pratik geçmesini sağlayabilirsin.

bayram-temizliği-pratik-temizlik

Ev Temizliğinde Öncelik Sırası Belirle

Evinde bir eşya düzeni sağladıktan sonra evdeki odaları da ayırarak bir öncelik sırası belirlemelisin. Bu öncelik sırasını oluştururken öncelikle evde en başta mutfağı temizleyerek başlayabilirsin. Ardından yaşam alanlarını temizleyerek en son banyo ve lavaboları tamamlarsan odaları sırayla bitirebilirsin.

Bunun dışında önce süpürmeni, ardından toz almanı ve en son olarak da yerleri silmeni / paspaslamanı öneririz. Böylece toz kaldırmamış ve temizlediğin yerleri yeniden kirletmemiş olursun. Elbette bayram temizliğinde başka detayları da göz önüne almalısın. Bunları da değerlendirmek için yazımızdaki noktaları atlamamanı öneririz.

bayram-temizliği-pratik-temizlik

Hazırlığını Yap ve Kirleri Yumuşat

Farklı malzemeler ve yüzeyler için farklı temizleyicilere ihtiyacın olabilir. Aynı zamanda uzun süredir birikmiş ve yapışmış olan yağ, kireç, su lekesi gibi kirleri çıkaracağında ovalamakla uğraşmak yerine kirlerin yumuşamasını sağlayabilirsin. Bunun için derz temizleyiciler, ahşap siliciler, cam temizleyiciler, yağ çözücüler gibi farklı malzemeleri temizlikten önce kirli alanlarda kullanabilirsin. Ardından yaptığın öncelik sırasında o bölgelerin temizlenmesi gerektiğinde kolayca kirleri çıkarabilirsin.

bayram-temizliği-pratik-temizlik

Halıları Ortadan Kaldır

Detaylı bir temizlik yapman gerektiğinde odanda bulunan halı ve kilimlerin altını da temizlemen gerekir. Her birinin altını tek tek kaldırmak yerine temizliğinin başında tüm kilim ve halılarını kaldırmalısın. Vaktin varsa onları da yıkayabilir ya da halı temizleme şirketlerine halılarını teslim edebilirsin.

Armut’taki deneyimli Halı Yıkama Firmalarından teklif almak istersen, hemen talebini oluşturabilirsin >

Böylece temizlik sırasında ayağına takılmamış olurlar ve süpürmeyle silme işlemlerini kolayca tamamlayabilirsin.

bayram-temizliği-pratik-temizlik-halı

Yıkanabilen Tekstilleri Belirle

Koltuk örtüsü, perdeler, nevresimler, dantel veya masa örtüleri gibi tekstil ürünlerini de temizliğin başında yıkayabilirsin. Makinede yıkanabilen parçaları renklerine göre ayırarak yıkadığında ve temizlik bitiminde yeniden yerlerine serdiğinde evindeki temizlik kokusunu uzun süre alabilirsin.

bayram-temizliği-pratik-temizlik

Pencere ve Ayna Temizliği

En dıştan içe doğru temizlemen gereken evinde pencere çerçevelerini ve camları temizlemekle başlayabilirsin. Cam, ayna gibi su izi bırakan yüzeyleri temizlerken kimyasal bir temizleyicinin ardından nemli bir bezle silebilir, son olarak da kuru bir bezle kurulayabilirsin. Farklı bezler kullanman bütün işlemler için daha pratik olacaktır.

bayram-temizliği-pratik-temizlik

Koltuklar Nasıl Temizlenmeli?

Odaları süpürme işlemine başladıktan sonra odanda bulunan mobilyaları temizleyebilirsin. Bunun için öncelikle minderleri kaldırıp ardından özellikle kenar ve köşeleri süpürebilirsin. Öncelikle koltuk aralarında kalan toz ve artıkları almalısın. Ardından eğer süpürgende suyla temizleme özelliği yoksa bir toz beziyle koltuklarını silebilirsin.

bayram-temizliği-pratik-temizlik

Pratik Dolap Temizliği

Ev içindeki vitrinleri, dolapları ve rafları temizleyeceğinde evinin en başta toplu olması gerçekten işine yarayacaktır. Vitrinlerini veya dolaplarını hızlıca toparlayarak tozlarını alabilirsin. Aynı zamanda her rafa bir örtü sererek bir sonraki temizliğe dek dolap içinin daha az tozlanmasını sağlayabilirsin.

bayram-temizliği-pratik-temizlik

Mutfakta Detay Temizliği

Sirke ve suyla hazırlayacağın doğal temizleyicinle fırın içi, mikrodalga, su ısıtıcısı, kahve makinası gibi kir tutmaya elverişli ürünlerdeki kalıntıları temizleyebilirsin. Yine temizliğe başlamadan sirkeli karışımını bu yüzeylere uygulayarak yumuşamalarını bekleyebilirsin.

bayram-temizliği-mutfak

Lavabo / Evye / Batarya Nasıl Temizlenir?

Banyo, mutfak gibi lavabo, evye ve bataryaların bulunduğu odalarda kireç çözücü karışımlar kullanarak kolay bir temizlik sağlayabilirsin. Aynı zamanda tıkanmış olan evyeler için lavabo açıcı malzemeler de kullanabilirsin. Aynı zamanda kireç çözücü veya su lekesi tutmayan kimyasallar kullanarak lavabo, evye ve bataryalarının olması gerektiği gibi parlamasını sağlayabilirsin.

bayram-temizliği-pratik-temizlik

Görsel kaynak: housemode.net, lifesavvy.com, cmmonline.com, simplegreen.com, writermag.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Bay Yanlış

Dizilerdeki Evleri İnceliyoruz: Bay Yanlış

Mutfağın Renkli Sakinleri: Emayeler

Mutfağın Renkli Sakinleri: Emayeler