Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Etmelisin?

Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Etmelisin?

Günümüzde buzdolapları yaşam tarzımıza, ihtiyaçlarımıza ve bütçemize göre farklılık gösterirler. Yeni evine taşındığında alanına ve alışverişine göre buzdolabı seçmen oldukça önemli. Peki bununla beraber nelere dikkat emelisin?

Buzdolabı satın alırken dikkat edilmesi gereken teknik detaylar arasında en önemlileri hacim, enerji sınıfı, teknolojik özellikleri ve kompresör becerisidir. Bunları nasıl değerlendirebileceğini öğrenmek için yazımızın devamına göz atabilirsin.

9 Adımda Düzenli Bir Buzdolabına Kavuşun

6 Maddede Derin Dondurucu Temizliği Nasıl Yapılır?

Derin Dondurucuda Hangi Besin Nasıl Saklanır?

Solo mu ankastre mi?

Buzdolabı seçerken ilk düşünülmesi gereken şey solo ve ankastre tasarımlardır. Bu tamamiyle senin ihtiyaçlarına ve zevkine kalmıştır.

Solo: Daha esnek buzdolabı modelleri ile tercihlerini daha geniş bir yelpazede tutar. 

Ankastre: Mutfağındaki diğer eşyalar ile uyumlu olup bütünlüğün bozulmasını engeller.

Hacim ve Kapasite

Buzdolabı hacmi evde yaşayan birey sayısına göre değerlendirilebilir ve litre ile ölçülür. Buna göre:

1 kişi için: 40-100 litre

1 kişi ve 1 çocuk için: 150-250 litre

2 kişi ve 2 çocuk için: 250-350 litre

3 kişi ve 2 çocuk için: 350-500 litre

4 yetişkin ve 3 çocuk için: 550-850 litre

Günümüzde hacim olarak büyük buzdolaplarına daha çok talep olmaktadır. Buzdolabı hacmi ile kapasite de orantılı olarak büyümektedir fakat mutfağına düşündüğün buzdolabının çok büyük olmasının dezavantajları olabileceğini de unutmamalısın.

Direct Cool (Doğrudan Serinletme)

Buzdolaplarında soğutucu ve dondurucu bölmeler için iki ayrı soğutma sistemi vardır ve bunlar son derece gelişmiş sistemler içerir. Bir buzdolabında direct cool sisteminin olması, buzdolabına konulan ürünlerin çok daha hızlı bir şekilde soğumasını sağlar. Bu sayede gıdalar daha uzun süre dayanır, donma veya çürüme yaşamaz, koku yapmaz ve bakteri üretmezler.

Buzdolabı satın alırken direct cool veya bunun benzeri teknolojilere dikkat etmek, buzdolabının maksimum etkisinde çalışması açısından önemlidir. Direct cool’a benzeyen ve hatta ondan daha iyi çalışan teknoloji ise frost free’dir.

Frost Free (Donmayan) Özellikler

Frost Free veya No-Frost diye geçen bu teknoloji artık birçok buzdolabının olmazsa olmazı olmuştur. Eski buzdolaplarının en büyük sıkıntısı bizden bağımsız olarak arka kısmında veya derin dorucusunda karlanma ve aşırı buzlanma yapmasıdır. Bu da buzdolabına ve içindeki gıdalara oldukça zarar verir.

Seçeceğin buzdolabının derin dondurucusunun eşit seviyede soğutma yaptığından ve aldığın gıdaları dondurmadan saklayabileceğinden emin olman çok işine yarayacaktır.

Kapak Yönü ve Modeli

Buzdolaplarının hacmi kadar kapak yönü de oldukça önemlidir. Bunlar:

Tek Kapaklı: Bu buzdolapları çoğunlukla hacmi daha küçük ve ekonomik opsiyonlardır. Tek kapaklı buzdolapları çoğu zaman teknolojik olarak daha geridirler. Yine de günümüzde defrost seçeceği bulunan tek kapaklı ve az hacimli buzdolapları piyasada mevcuttur.

Çift Kapaklı: Bu dolapların hacmi 250 ile 500 litre arası değişir ve derin dondurucu kısmının ayrı bir dış kapağı bulunur. Bunun sebebi ise daha az enerji harcamak ve defrost sağlamaktır.

3 Kapaklı: Bu modeller evinde az alanı olan geniş aileler için uygundur. Bunun sebebi ise ince fakat standart buzdolaplarından çok daha yüksek üretilmeleridir. Bu sayede 350 litreye kadar hacme ulaşabilirler.

Gardrop Tipi: Bu modeller en pahalı ve hacmi en yüksek olanlardır. Çoğunlukla en iyi teknolojik özelliklere sahip olmalarıyla birlikte gıdalarını rahatlıkla depolamanı sağlar. Güçlendirilmiş cam teknolojisine sahip olan modeller çok daha dayanıklı ve don ihtimalini en aza indirilenlerdir.

Enerji Sınıfı

Buzdolabı evimizin sürekli çalışan beyaz eşyası olduğu için biraz da tasarruf kısmına bakmakta yarar vardır. Bir buzdolabı evin yıllık enerji tüketiminin ortalama %22’sine eşittir. Bu sebeple en iyi enerji sınıfına sahip olması her zaman için en avantajlısıdır.

Örneğin:

A++ enerji sınıfında bulunan bir buzdolabı günde 0.5 kW enerji harcarken,

B enerji sınıfında bulunan bir buzdolabı ise günde 1.7 kW enerji harcar.

Bu da yıllık elektrik faturasından yaklaşık olarak %38 tasarruf etmek demektir.

Kompresör Sistemi

Son teknoloji buzdolaplarında çokça göreceğimiz kompresör sistemi buzdolabında iç ortamın derecesini optimum seviyede tutmaya yarayan en önemli özelliklerden biridir. Küçük buzdolaplarında bu sistem çoğunlukla optimize edilmek yerine genel soğutma sistemiyle çalışır.

Buzdolabında serinlik kaybını engellemek için çalışan kompresörler optimum dereceye ulaştıklarında otomatik olarak kapanırlar.

Temizleme Kolaylığı

Son olarak değerlendirilmesi gereken bir önemli özellik de buzdolabının kolay temizlenebilir olmasıdır. Özellikle  iç raflarının kolay ayrılabilir olması, yıkanarak temizlenmelerine yardımcı olacaktır. Bunun dışında iç haznelerin bakteri üretmeyecek şekilde temiz bir malzemeden üretilmesi, kolay toz ve kir tutmaması da oldukça önemlidir.

Görsel Kaynaklar: Pinterest, Bosch

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Stoneware Nedir? Stoneware'in Başlıca Özellikleri

Stoneware Nedir? Stoneware'in Başlıca Özellikleri

2022 Yılının Rengi Very Peri Dekorasyonda Nasıl Kullanılır?

2022 Yılının Rengi Very Peri Dekorasyonda Nasıl Kullanılır?