Stoneware Nedir? Stoneware'in Başlıca Özellikleri

Stoneware Nedir? Stoneware'in Başlıca Özellikleri

En cezbedici sofraların popüler malzemesi stoneware artık pek çoğumuzun mutfağına giriyor. Lezzetli yemekler için göz alıcı ve şık bir sunum imkanı sunan “Stoneware malzeme nedir?” sorusu da popüler merak konularından biri. Porselen ile seramik arasındaki farklarından stoneware ürünlerin bakımına dek detaylı inceleme yazımıza göz atarak mutfak servislerinde bir yeniliğe gidebilirsin.

Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Etmelisin?

Doğalgaz Borusu Gizleme Fikirleri

Gotik Mimari Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Stoneware Çamuru Nedir?

Öncelikle Türkçe’de henüz net bir karşılık bulamamış kavramımıza bakıp stoneware ne demek, sorusuna bir cevap verelim. Aynı bir taş gibi pek çok çevresel faktöre dayanıklı ve ev tipi mutfaklarda kullanılabilecek ısıl teknolojilere uygun bir malzemedir. Modern bir teknik ile taş kilden üretilen stoneware günümüzde camsı veya yarı camsı seramik olarak da bilinmektedir. Özellikle mutfak gereçlerinde popüler bir malzeme türü olarak karşımıza çıkan stoneware’i daha detaylı tanıyalım.

Stoneware’in Özellikleri

Kil, kaolin ve kuvars gibi malzemelerin kompoziti olan stoneware, en başta dayanıklılığı ile tercih edilen bir malzemedir. Stoneware çamur şekil verildikten sonra yüksek ısılı fırınlarda nihai formunu alarak ismine yakışacak bir şekilde bir taş kıvamında sertleşerek kuvvetlenir.

Kalın bir sır işlemi geçirdiği için darbe ve düşme şiddetine karşı yüzeylerde çatlakların oluşma riski düşüktür. Işığı seramik ve porselene göre daha az geçirir, bu nedenle mutfak servislerinde daha sağlam bir görüntü de sergileyebilir.

Stoneware Sağlıklı mı?

Yüksek ısılarda fırınlarda pişen ve üzerine sırlanan stoneware tencere ve yemek takımları kullanım için tümüyle sağlıklıdır. Üstelik sadece yemek servisinde değil, aynı zamanda fırın veya ocak üstü pişirme koşullarında da gayet güvenilerek kullanılabilir. Non-toxic özelliği ile uzun yıllar boyunca mutfağında sana eşlik edebilir.

Stoneware Ürünler Nasıl Temizlenir?

Taş benzeri bir malzeme olarak tümüyle dayanıklı olan stoneware parçalarını temizlerken tel, sünger, fırça benzeri gereçleri kullanabilirsin. Ancak dikkat edilmesi gerekilen bir nokta stoneware tencere ve yemek servisleri için sabun ve benzeri kimyasal deterjanlardan kaçınmak önemlidir.

Stoneware, Porselen ve Seramik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mutfak servis ve pişirme gereçleri alırken en çok ayırt etmekte zorlanılan konu malzemelerin içeriğidir. Klasik bir tartışma olan porselen ve seramik farklarına bu yazımızda stoneware malzemesini de ekliyoruz.

 Porselen ve seramik ürünlerin temel malzemesi kildir. Kile eklenen malzemeler ise porselen ve seramik farkını oluşturur. Porselen için daha saydam ve ince yapıda diyebilirken, seramik ürünlerin daha kalın ve ışı geçirmez yapıda olduğunu görebilirsin.

Stoneware çamur hem porselen hem seramik ürünlerden daha sıcak fırınlarda işlem gördüğü için kumtaşının dış yüzeyindeki sırları cama çevirerek camsı bir görünüm sağlar. Porselen ve seramik ürünlerde beyaz bir sonuç alınırken stoneware ürünlerde daha kil ve taş rengine dönük bir sonuç görülebilir. Taş benzeri yapısı ile güçlü, sert ve gözeneksizdir. Bu koşullar sayesinde mikrodalga fırın, bulaşık makinesi, fırından gelen ısıya karşı dayanıklılık gösterir. Aynı zamanda ısıyı diğer çömlek türlerine göre eşit dağıttığı için kahve ve çay içmek için de ideal bir yapıdadır.

En Şık Stoneware Takımlar

Çoğunlukla dayanıklılığı ve işlevsel avantajlarından bahsettiğimiz stoneware yemek takımı aynı zaman estetik anlamda servise zenginlik katacaktır. Özellikle rüstik tasarım anlayışının yansımalarında karşımıza çıkan stoneware tasarımın farklı modellerini görsel derlememizde görebilirsin.

Görsel kaynak: evdehayatnerahat.com, rootceramic.com, thecreativefolk.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Otomobil Tutkunları İçin Araba Parçalarıyla Ev Dekorasyonu

Otomobil Tutkunları İçin Araba Parçalarıyla Ev Dekorasyonu

Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Etmelisin?

Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Etmelisin?