Airfryer (Hava Fritözü) Nedir? Nasıl Temizlenir?

Airfryer (Hava Fritözü) Nedir? Nasıl Temizlenir?

Son zamanlarda herkesin dilindene düşmeyen mutfak aleti airfryer nedir merak edenler için bu pratik eşyanın kullanımı ve bakımı hakkında gerekli bütün bilgileri bu makalemizde derledik. Çoğu kişinin aklında yer alan soru işaretlerinden bir tanesi de airfryer kullanmanın sağlıklı olup olmadığı oluyor

Oldukça pratik ve sağlıklı yemekler pişirmeye yarayan airfryer günümüzde mutfakların eksilmezlerinden biri haline gelmekte. Herhangi bir yağ kullanımı gerektirmediklerinden aynı zamanda yağsız fritöz olarak da bilinirler. Peki bu kadar popüler olmalarının sebebi nedir? Airfryer temizliği de kullanımı kadar kolay mıdır?

Katı Meyve Sıkacağı Nasıl Temizlenir?

Doğal Yöntemlerle Evdeki Kötü Kokulara Pratik Çözümler

Kolay Kettle Temizliği İçin İhtiyacın Olan İpuçları

Airfryer Nedir?

Airfryer, diğer adıyla hava fritözü rapid air teknolojisiyle, yani sıcak hava sirkülasyonu ile, dilediğin tüm yiyecekleri hızlı bir şekilde pişirmeni sağlayan küçük bir mutfak aletidir. Bu teknoloji sayesinde hava fritözleri diğer kızartma yöntemlerine göre %80’e kadar daha az yağlı olur. Patates, tavuk gibi kızartmalara ek olarak sebze, deniz ürünleri ve hatta hamur işleri de pişirebilirsin.

airfryer-nedir

Airyer’da Ne Pişirilir?

  • Et ve Balık

  • Sebzeler

  • Dondurulmuş Ürünler

  • Hamur İşleri

  • Kuruyemiş kavurmak

airfryer-nasil-kullanilir

Airfryer Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin?

Birçok markanın yağsız fritözleri bulunmaktadır ve bunlar teknoloji, boyut, fiyat olarak birbirinden farklılık göstermektedirler. Fritöz seçerken öncelikle ele alman gereken konu kaç kişilik veya porsiyonluk bir model aradığındır.

Hacim

Birçok marka birbirinden farklı hacimlerde fritöz üretir. Bunu ürün açıklamalarını okurken “kapasite” başlığı altından kontrol edebilirsin. Örneğin 4 litrelik bir airfryer ile 6 porsiyona kadar yemek yapılabilirken, daha küçük modeller ise 1 litreden başlamaktadır.

Elektrik Kullanımı

Airfryerların birçoğu 800 ile 2000 watt arasında güç kullanmaktadırlar. Bunların içinden optimum enerji harcayanları 1400 ile 1500 watt arasındadırlar. Değişik modeller ise watt kullanımı aynı olsa bile malzeme farkıdan dolayı daha az enerji harcayarak daha kısa sürede yemeklerinizi pişirmenizi sağlarlar.

Program Sayısı

Birçok airfryer’ın birden fazla pişirme ayarı bulunmaktadır. Bunların içinden en kullanışlı olanların ayar sayısın 9-10’a kadar yükselmektedir ve hepsinin sıcaklığı ve süresi farklıdır. Pişirdiğiniz yemeğe göre program çeşitliliğinin olması tabi ki büyük bir avantaj.

Airfryer (Hava Fritözü) Nasıl Kullanılır?

Airfryer kullanmak tabii ki çok basittir, peki bununla birlikte dikkat etmen gereken durumlar nelerdir?

  1. Yemeklerin ters yüzünü çevirmelisin: Eğer tavuk gibi dilimlenmiş yemekler pişiriyorsan zamanın yarısında bunları ters düz etmen gerekebilir. Ayrıca patates, sebze gibi yemekleri de sadece bir kere karıştırman daha orantılı pişmelerini sağlar.

  2. Her şey çok daha hızlı pişer: Mucizevi bir şekilde yemekleri çok hızlı pişirdiğini unutmamak gerekli. Ortalama bir yemek 15 dakikada pişeceği için servis ve zamanlamanı buna göre ayarlaman gerekir.

  3. Hava sirkülasyonu için yer bırakmak yemeklerin daha iyi pişmesini sağlar: Airfryerın tepsisini aşırı doldurursan hava sirkülasyonunu az da engellemiş olursun. Bu da yemeklerin daha dengesiz pişmesine sebep olabilir. Bu yüzden tepsinin üst kısmında birazcık boşluk bırakırsan sıcak hava her şeyi daha güzel pişirir.

airfryer-ne-pisirilir

Airfryer Nasıl Temizlenir?

Airfryer’ını temizlemek istiyorsan oldukça dikkatli hareket etmen güvenliğin açısından önemlidir. Fritözlerin sadece iç kısmı ve ısıtma ünitesi temizlenebilir, bunun için sırasıyla izlemen gereken adımlar aşağıda belirtilmiştir.

  1. Öncelikle fritözünün fişini prizden çek ve sıcak olmadığından emin ol.

  2. Kapağını açarak içindeki sepeti ve var ise tavasını çıkar. Bu kısımları su ile yıkayabilirsin.

  3. Fritözün iç kısmını fazla ıslak olmayan bir sünger yardımıyla temizleyebilirsin. Daha sonra ise iyice kurumasını bekle.

  4. Eğer talimatlarda herhangi bir sıkıntısı olmadığı yazıyorsa, fritözünü parçalarını geri taktıktan sonra yemeksiz iken çalıştırabilirsin. Böylelikle sıcak hava akımı ile erişilemeyen parçalar tepsiye düşer.

Temizlik aşamasında parçalara zarar verebilecek olan çelik telleri veya sert fırçaları kesinlikle kullanma. Bu işlem parçaların kaplamasına zarar verebilir. Ayrıca airfryer’ı her kullanımdan sonra temizlemek kirlerin birikmesini engelleyecek ve temizlik işini çok daha kolaylaştıracaktır.

Görsel Kaynaklar: Freepik, NutriBullet, Medicalnewstoday, CDN, Technohoop

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Kendin Yap: Evde Ebru Sanatı

Kendin Yap: Evde Ebru Sanatı

Depresyon Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Depresyon Hakkında Bilmen Gereken Her Şey