Kendin Yap: Evde Ebru Sanatı

Kendin Yap: Evde Ebru Sanatı

Ebru sanatı popüler geleneksel sanatlar arasındadır. Suyun akışkanlığını kağıda aktarması ile görsel olarak çok özgün bir yapısı olan ebru sanatını öğrenerek yalnız kağıtta değil başka yerlerde de ebru kullanarak çeşitli işler çıkarabilirsin. Ebru sanatı ile neler yapılır diye düşünüyorsan çeşitli dekorasyon ürünleri ya da hediyelikler yapabileceğini söyleyebiliriz. Evde ebru yapmaya dair ayrıntıları yazımızda bulabilirsin.

Duvar Boyamadan Önce Ne Gibi Hazırlıklar Yapılır?

Artan Duvar Kağıdı Parçalarını Değerlendirmenin 10 Yolu

Aynalarla Evi Büyük Gösterme Sanatı

Ebru Sanatı Nedir?

Ebru sanatı teknedeki suyun üzerinde belli karışımlarla yaratılan şekillerin kağıda aktarılmasına verilen isimdir. Bu sanatın tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber Orta Asya’dan gelen bir kitap kenarı ve satır arası süslemesi kültürü olarak bugüne ulaştığını biliyoruz. Bu anlamda incelenen çeşitli kitaplarda ve sayfalarda ebruya rastlanabiliyor. Bu özel sanat 2014 yılında UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili listesine girmiştir. Geleneksel ebru sanatının yanı sıra evde ebru sanatı nasıl yapılır öğrenerek sen de kendi kendine bu sanatı uygulayabilirsin.

ebru-sanati-nedir

Ebru Sanatı İle Neler Yapılır?

Ebru kağıda aktarılan bir sanat olsa da farklı alanlarda ve özellikle ev dekorasyonunda kullanılabilir. Bugün porselen, ahşap, kumaş gibi kağıt dışı yüzeylerde de ebru kullanılıyor. Ebru sanatı ile neler yapılır dersen çeşitli vazolarda, orta sehpalarda ya da koltuklarını süsleyecek örtülerde ve kırlentlerde ebru kullanabilirsin. Ebrunun kelime kökü olan ebri kelimesi bulut ya da bulutumsu anlamına gelir. Sen de evinin istediğin yerini bu güzelim bulutları kullanarak süsleyebilirsin.

ebru-sanati-ile-neler-yapilir

Evde Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?

Ebru sanatını evde yapman mümkün, bunun için dikkat etmen gereken birkaç küçük nokta var. Öncelikle ebru yapmayı düşündüğün alanın tozsuz ve iyi ışık alan bir ortam olması gerekiyor. İhtiyacın olan malzemeler de sırasıyla şu şekilde: ince ya da parlak olmayan bir kağıt, şekil vermek için fırça ya da kürdan gibi bir malzeme, plastik eldiven, önlük, ebru teknesi, temiz su, kitre, boya, mandal ve ip. Normalde ebru için boya akrilik değil de doğal ebru boyası tercih edilip öd ile karıştırılarak hazırlanıyor ama evde yapacağın ebrunda buna ihtiyacın olmayacak. Ama suyu hazırlamayı bilmen gerekiyor, ebru sanatı suyu nasıl yapılır bilmiyorsan senin için kısaca özetleyebiliriz. Temiz su ve kitreyi kıvam aldırıp ardından bu karışımı iki gün beklettikten sonra tülbentle süzdüğünde suyun hazır oluyor. Ardından teknede bu suya boyalarını damlatıp şekil verebilir ve kağıdını tek seferde batırıp çıkarabilirsin. Bu işlemlerin hepsi sakinlik ve nezaket istediğinden acele etmemeye ve kendini yavaş tutmaya alıştırmaya çalışsan senin için çok iyi olur.

evde-ebru-sanati-nasil-yapilir

En Güzel Ebru Sanatı Örnekleri

Evde ebru sanatı nasıl yapılır öğrendikten sonra sana ilham olması adına bazı örnekleri topladık. Keyifli incelemeler!

ebru-sanati-ornekleri
ebru-sanati-ornekleri
ebru-sanati-ornekleri
ebru-sanati-ornekleri
ebru-sanati-ornekleri
ebru-sanati-ornekleri

Görsel Kaynaklar: zingat.com, pinterest.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Basit Bir Kontrol Listesi İle Evini Nasıl Deprem İçin Güvenli Hale Getirebilirsin?

Basit Bir Kontrol Listesi İle Evini Nasıl Deprem İçin Güvenli Hale Getirebilirsin?

Airfryer (Hava Fritözü) Nedir? Nasıl Temizlenir?

Airfryer (Hava Fritözü) Nedir? Nasıl Temizlenir?