Basit Bir Kontrol Listesi İle Evini Nasıl Deprem İçin Güvenli Hale Getirebilirsin?
Afet özellikle Türkiye gibi deprem konusunda yüksek riskli olan bir ülkede hazırlıklı olunması gereken bir olgu. Depreme hazırlıklı olmak için öncelikle evlerin depreme dayanıklı olması gerektiğini biliyoruz. Bunun ardından bizlerin de bazı kontrolleri sağlayarak, evlerimizi güvenli hale getirmemiz mümkün.
Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler | Depreme Hazırlıklı Bir Ev
Evde Eşyaların Konumunda Nelere Dikkat Edilmeli?
Evini depreme hazırlarken eşyaların konumunu kontrol ederek işe başlayabilirsin. Bunun için özellikle gardolap, kitaplık, çamaşır makinesi, buzdolabı gibi büyük eşyaların konumlarını bazı kurallara uyarak kontrol etmekte fayda var. Bu kontrolleri sağladıktan ve eşyaları bu şekilde konumlandırdıktan sonra bu büyük eşyaları sabitlemeyi de aklında bulundurmalısın.
Çıkış Yolları
Depreme ne zaman yakalanılacağı belli olamıyor ne yazık ki. Bu yüzden her an evi tahliye etmeye hazırlıklı olmakta yarar var. Bunun için öncelikli olarak evdeki çıkışların açık olduğuna emin olmak gerekiyor. Kapılara varmanın önündeki koltuk gibi büyük eşyaları ya da yerde bırakılmış bavul gibi küçük eşyaları yoldan çekmiş olmak her an hazırlıklı olmanın ilk kurallarından birisi. Bunun yanı sıra eşyaları konumlandırırken olası bir yıkım senaryosunda büyük eşyaların düşüp kapıları kapatmayacak pozisyonda olmalarına dikkat etmekte yarar var.
Cam ve Kesici-Delici Aletler
Özellikle mutfaklarda çeşitli kırılabilir cam eşyalar bulunur. Bu eşyalar deprem anında kırılıp kesici hale gelebilir. Bunun önüne geçmek adına bu tarz eşyaları dolaplarda tutmak ve dolapların alt kısımlarında bulundurmak gerekli. Dolaplar bu şekilde bir düzene elverişli değilse dolap kapaklarının güvenli şekilde kapandığına emin olabilir, bu amaçla özel kilit sistemlerini değerlendirebilirsin.
Duvara Asılan Eşyalar
Duvarlara asılan tablo ve ayna gibi eşyaların baş seviyesinin üstüne asılmamasına önem vermek de eşyaları konumlandırırken dikkat edebileceğin bir başka nokta. Yatağının üzerine ağır ve olası bir düşüşte seni yaralayabilecek tablolar asmaman gerekir. Bunun yanında aynaları da yine düştüklerinde çok kolay kırılacakları için düşmeleri kolay olmayacak yerlere asmaya özen göstermeliyiz. Ağır tablo ve aynaları duvarda alçak kalacak şekilde asmaya çalışmakta ve ağır biblo, saksı ve sanat eseri gibi eşyaları da yüksek raflarda değil, alçak köşelerde bulundurmakta fayda var.
Gazı Kapatma Yeri
Gaz kapatma büyük depremlerde ana şalter üzerinden yöneticilerin müdahale ettiği bir durum olsa da bazı durumlarda gecikmeler olabiliyor. Ne yazık ki titreşimin kuvvetinden dolayı gaz salınımı yaşanması deprem esnasında ya da sonrasında yangınlara sebebiyet verebiliyor. Bu gibi durumlara karşı hazırlıklı olmak adına evindeki gazın nasıl kapatıldığını bilmende ve acil durumlarda hızlı aksiyon alarak kapatmanda fayda var.
Eşyaları Sabitlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Depreme hazırlanarak evini daha güvenli bir hale getirmek için yapabileceklerini sıralarken eşyaların sabitlenmesi gerekliliğinden kısaca bahsetmiştik. Sabitleme söz konusu olduğunda farklı eşyalar için farklı yöntemler uygulamayı düşünebilirsin. Senin için bu yöntemleri sıraladık.
Ağır Mobilya ve Beyaz Eşyalar
Konumunu değiştirmeyeceğiniz ağır mobilyalar ve beyaz eşyalar duvara ya da yere sabitlenebilir. Bunun için konumlandırmaya yukarıda bahsettiğimiz noktalara dikkat ederek karar vermek gerekiyor öncelikle. Ardından eşyanın türüne göre sabitleme işlemi yapılmalı, böylece bu denli ağır eşyaların acil bir durumda düşmelerinin önüne geçilebilir.
Dolaplar, Dolap Kapakları ve Rafları
Dolap üzerinde ve raflarda ağır eşya ve büro malzemeleri bulunuyorsa kayıp düşmemelerini engellemek için plastik tutucu malzeme veya yapıştırıcılarla sabitleme işlemi uygulayabilirsin. Dolap kapaklarının sağlamlığı da içerisindeki ağır eşyaların devrilmemesi açısından önem taşıyor. Dolapların sıkıca kapalı kalması için kapaklarına mandal, toka ya da mekanik kilitler takmayı düşünebilirsin. Bu uygulama günlük hayatta dolap aç-kapa hareketlerini kısıtlamazken kapakları sağlamlaştırmış olur. Dolaplar da devrilme riski taşıyan mobilyalar olduğundan birbirine ve duvara aralarında boşuk kalmayacak şekilde sabitlenmeli. Sabitlenen eşya ve duvar arasında boşluk kalmaması için araya bir dolgu malzemesi konulabilir.
Ocak, Soba, Isıtıcı
Ocak, soba ve ısıtıcıların boruları olası bir depremde kırılıp düşebilir ve çeşitli tehlikelere yol açabilir. Yanan bir sobanın borusu sıcak olacağından ya da bir doğalgaz ısıtıcısının borusundan gaz sızıntısı olması riski olacağından dolayı boruların sabitlenmesine dikkat etmekte yarar var.
Masa, Sandalye Gibi Küçük Eşyalar
Deprem oldukça güçlü bir sarsıcı etkiye sahip olduğundan dolayı birçok eşyanın yer değiştirmesine ve düşmesine sebep olabilir. Bunu engellemek için sabitlemelere dikkat etmekte yarar var. Masa, sandalye gibi nispeten küçük eşyaların sabitlenmesi çok mümkün olmasa da onların hareketlerini kısıtlayabilecek kaymaz ayaklar yapabilirsin. Bunun için ayaklarının altına sürtünmeyi arttıracak ek katmanlar ekleyebilirsin. Eğer kendinden tekerlekli bir mobilyan varsa teker kilidi takmayı düşünebilirsin.
Elektronik Eşyalar
Yine devrilmesini ve yolu kapatmasını engellemek için ve bununla birlikte ekonomik anlamda da koruma sağlamak amacıyla televizyon, mikrodalga gibi elektronik eşyaların sabitlenmesinden emin olmak gerekli. Bu tip ev aletleri yukarıda bulundurulmamaya dikkat edilmeli ve bulundukları ünite veya duvara sağlam bir şekilde yerleştirilmeli. Bunun için özel sabitleme kemerleri bulunur. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi aletler ve tezgah üstünde bulunan ev aletlerinin de kaymasını engellemek için altlarına metal levhalar koyabilirsin.
Ev Sahibine Sorabileceğin Sorular
Eğer kiracıysan evine dair ayrıntılı bilgileri ev sahibinden öğrenebilirsin. Bu tarz soruları sormak kiracı olarak kendini güvene almak ve risklerini belirlemek için oldukça önemli. Bu sebeple ev sahibine evin durumu ile ilgili neler sorabileceğini senin için topladık.
Bina ne zaman inşa edildi?
Binanın yaşını öğrenmek zaman içinde deprem geçirip geçirmediğini öğrenmek için önemlidir. Aynı zamanda binanın yaşını bildiğinde binanın yapılışında hangi deprem yönetmeliğinin kullanıldığını bulabilir ve evinin uygunluğunu ona göre kontrol edebilirsin.
Güçlendirildi mi?
Evler Türkiye’de 1999 depreminden sonra özel yönetmeliklere uyularak inşa edilmeye başlandı. Bu zorunlulukların yerine getirilip getirilmediğini ya da deprem öncesi yapılmış bir binaysa raporunun alınıp alınmadığını ev sahibine sorabilirsin. Bu durumda rapora göre evde bir güçlendirme yapılıp yapılmadığını sorgulayabilirsin.
Bina Depreme Karşı Sigortalı Mı?
1999 depreminin ardından Türkiye’deki bütün evlerin deprem sigortası yaptırması zorunlu kılınmıştır. Bu sigorta depremde oluşacak yıkımları, hasarları, yangın sebebiyle oluşan hasarları karşılamayı taahhüt eder. Bu sebeple yaşadığın evin güvenliğini sağlarken deprem sigortasının olmasına da ekstra önem vermelisin.
Görsel Kaynaklar: pinterest.com, pexels.com