Kolay Kettle Temizliği İçin İhtiyacın Olan İpuçları
Mutfaktaki yardımcı aletlerden en kullanışlı olanlardan biri kettle yani su ısıtıcısıdır. Kettle yemek yaparken, sıcak içeceklerde, hızlı bir şekilde sıcak suya ihtiyaç duyduğun her an elinin altında olabilecek bir üründür. Ancak sıklıkla kullanılan bu mutfak ürünü elbette beraberinde özenli bir temizlik rutini de gerektirir. Peki, en büyük sorunu kireçlenme olan kettle temizliği nasıl gerçekleştirilmelidir? Yazımızda doğal yöntemleri önceleyerek pratik temizlik önerilerine yer verdik.
Kurutulmuş Çiçeklerden Potpuri Yapımı >
Ne Sıklıkla Kettle Temizliği Yapmalısın?
Kullanımı sırasında su ile sürekli olarak temas halinde bulunan kettle içinde kireç tabakaları meydana getirebilir. Su içinde bulunan minerallerin çökmesi, iç yüzeyde ve rezistans üzerinde lekelenmelere sebep olur. Bu kireç tabakası sadece görünümde değil, ne yazık ki aynı zamanda tat ve kokuda da değişimlere sebebiyet verebilir. Ancak düzenli bir temizlik gerçekleştirerek uzun yıllar boyunca kullanabilirsin.
Kettle kullanımında ne sıklıkla temizlik yapacağın, kettle kullanım sıklığına göre değişir. Eğer her gün çalıştıran ve su kaynatan biriysen ayda bir defa temizlemeyi düşünebilirsin. Bu temizliği nasıl yapacağına dair bilgi edinmek için de öncelikle doğal yöntemlerle temizlik tüyolarımızı okumaya devam edebilirsin. Ancak hiçbir yöntemde açık elektrik aksamına su gelmemesine dikkat etmelisin.
Limon Tuzu
Fazlasıyla kolay, ayrıca da etkili bir yöntem olan limon tuzunu kullanarak temizliğini gerçekleştirebilirsin. Öncelikle ısıtıcı içindeki kireç katmanlarının sınırını biraz geçecek şekilde su ile doldurmalısın. Ardından yaklaşık bir yemek kaşığı limon tuzu dökerek su ısıtıcıyı çalıştırmalısın.
Su kaynayıp limon tuzu iyice eriyince kapağını açıp dökebilirsin. Ardından birkaç defa su ısıtıcısını çalkalayıp durularsan içinin tümüyle temizlenmiş olduğunu göreceksin.
Limon Suyu
Bu yöntem hafif kireçli yüzeylerde daha etkilidir. Bu nedenle fazla yoğun kireç tabakalarında ve lekelerde limon tuzunu kullanman daha doğru olur. Bu yöntem için de bir limonu sıkarak su ısıtıcının içine dökebilirsin. Lekeler yumuşadıktan sonra, yani bir 15-20 dakika sonra kireçli tabakaları biraz geçecek şekilde su ile doldurmalı ve ısıtıcıyı çalıştırmalısın.
Isıtıcı durunca kireç durumunu kontrol et ve eğer kireçler çözülmediyse işlemi tekrarlamalısın. Kirecin çözüldüğünü gördüğünde elektrik aksamına su dokundurmadan su ısıtıcısını durulamalısın.
Beyaz Sirke
Kireç lekelerine karşı fazlasıyla etkili olan bu yöntemde bir dezavantaj sirke kokusunu çıkarmaya çalışmaktır. Bu işlem için su ısıtıcısının maksimum göstergesinin ¾’üne dek suyla doldurup çalıştırabilirsin. Kaynamış olan suyun üzerine maksimum seviyeye gelene dek beyaz sirke doldurabilirsin.
En sonda da temiz suyu kaynatıp bir kez daha çalkalayıp boşaltarak durulayabilirsin. Sirke kokusunun geçmesi için bu işlemi tekrarlayabilirsin.
Son Çare Olarak Kimyasal Yöntemler
Öncelikle doğal yöntemlerine değinmiş olduğumuz yazıda kettle temizlemek için bir çözüm önerisi olarak da kimyasal yöntemleri dahil etmek istedik. Yayabileceği zararlı gazlar ve rahatsız edici koku nedeniyle çok da önermediğimiz bu yöntem de aklında olsun. Herhangi bir marketten alabileceğin kireç çözücülerle ve yazan özelleşmiş talimatlarla kettle temizliğini gerçekleştirebilirsin.
Görsel kaynaklar: ilyasgonen.com.tr, milliyetemlak.com, temizsozluk.com.tr, thekitchn.com