Yerden Isıtma Sistemiyle İlgili Merak Edeceğin Her Şey

Yerden Isıtma Sistemiyle İlgili Merak Edeceğin Her Şey

Son yıllarda ülkemizde de fazlasıyla tercih edilen bir ısıtma sistemi olan yerden ısıtma sistemine dair merak ettiklerini derledik. Geleneksel kalorifer ve panel radyatör ısıtma sisteminden yerden ısıtma uygulamalarına geçiş yapmayı düşünüyorsan yazımızı okuyarak bilgi alabilirsin.

Mantolamayla İlgili Bilmen Gereken 10 Şey >

Evde Enerji Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları >

Doğal Taşlar İle Evinizin Enerjisini Yükseltecek Dekorasyon Önerileri >

Yerden Isıtma Sistemi Nasıl Çalışır?

Günümüzde pek çok evde radyatörsüz, görünür bir sistem olmadan tüm evin ısınmasını sağlayan yerden ısıtma sistemi pek çok evde var olan bir uygulamadır. Bu sistem adı üzerinde zeminin altına monte edilerek evin zeminden yayılan bir ısıyla ışınım yoluyla ısınmasını sağlar.

Herhangi görünür bir radyatör olmaksızın, zeminin altına yerleştirilmiş olan boruların içinde geçen su ile zemin ısıtılır. Isınmış olan zeminden de yayılarak tüm odayı ısıtan sistem yerden ısıtma sistemidir.

yerden-ısıtma-sistemi-uygulaması

Yerden Isıtma Sisteminin Avantajları Nelerdir?

Öncelikle yerden ısıtma sisteminin en gözle görülür avantajı herhangi bir radyatör paneli gerektirmemesidir. Elbette iki sistemin birlikte uygulandığı örnekler vardır. Ancak yerden ısıtma sistemi yeterli olduğu koşulda evinde hiçbir ısıtma borusu gözükmez. Bu da dekoratif anlamda daha tercih edilebilir bir görüntü sağlar.

Eğer bir apartmanda veya çok katlı bir yapıda oturuyorsan ve yerden ısıtma kullanılıyorsa, zeminde ve tavanda fazladan bir yalıtım işlemi uygulanmış olduğu için daha sağlıklı bir uygulama olur.

Zeminden ısıtma doğrudan ayaklarını ısıtacağı için özellikle çocukların ve evcil hayvanların için yerde oturmak konusunda için rahat olsun. Isıtma sistemi sorunsuz bir şekilde çalışır konumda olduğu zaman zeminden üşüme anlamında korkmana gerek kalmayacak.

yerden-ısıtma-sistemi-yerden-ısıtma-avantajları

Banyo veya hamam için uygulanan zeminden ısıtma teknolojisi aynı zamanda duvarları da ısıtacağı için lüks bir ortam sağlayacaktır. Bu sayede sıcacık bir banyonun keyfini yaşayabilirsin.

Yerden ısıtma sistemleri en fazla 55 derece sıcaklıkta çalışmakta olduğu için geleneksel kazanlardan veya kombilerden daha verimli bir şekilde çalışır. Böylece yüksek verim elde edilebilir. Yani hem çevreci hem de ekonomik bir tercih olacaktır.

yerden-ısıtma-sistemi-yerden-ısıtma-avantajları-borular

Yerden Isıtma Sistemi ve Radyatörün Farkları

Eğer ısıtma sisteminde bir değişiklik yapmak istiyorsan veya yeni bir eve taşınmayı düşünüyorsan emin olmak için bir karşılaştırma yapman önemlidir. Az önce bahsettiğimiz avantajları göz önünde bulundurduğunda yerden ısıtma sisteminin de radyatöre göre bazı dezavantajları vardır.

Radyatöre göre bu uygulamanın gerçekleştirilmesi daha pahalıdır. Ancak verimli bir ısıtma için bakıldığında uzun ömürde yerden ısıtmanın avantajlarını fark edeceksin.

Radyatörlerin vanası sayesinde bazı odalar tümüyle veya bazı odaların bazı radyatörleri kapanabilmektedir kolayca. Bu sayede ısıtmak istediğin odayı radyatör sayesinde seçebilirken yerden ısıtma sitemlerinde bütün ev eş zamanlı ısıtılır.

Yerden Isıtmada Isı Kaynağı Nedir?

Geleneksel radyatör sisteminden görünümde ve pratikte farklı olan yerden ısıtma sistemlerinde ısı kaynağı sıcak sudur. Bu nedenle yerden ısıtma sistemlerinde de kazan, kombi, ısı pompası gibi bir kaynak sayesinde zemin ve dolayısıyla ev geneli ısınabilir.

yerden-ısıtma-sistemi-çalışma

Zemin Döşemesi Nasıl Uygulanmadır?

Zeminin temelinde planlanmış ve tasarlanmış bir şekilde, dairenin boyutuna göre borular yerleştirilir. Ardından borular asla gözükmeyecek şekilde üzeri normal bir şekilde seramik, fayans, parke gibi istediğin zemin uygulamaları ile kaplanır. Bu noktada seramik ve mermerin, ahşap parkelere göre ısı iletimlerinin daha yüksek olduğu unutulmamalıdır.

yerden-ısıtma-sistemi-nasıl-uygulanır

Yerden Isıtma Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Geleneksel panel radyatör ile ısıtma sistemlerine alışkın olduğunda yerden ısıtma sistemine geçiş yapmak senin için düşündürücü bir tercih olabilir. Bu konuda biraz araştırma yapmışsan mutlaka bir şeyler öğrenmiş veya duymuşsundur. Bu bölümde de doğru bilinen yanlışlarla aklındaki soruları yanıtlamaya çalışacağız.

“Soğuk Şehirlerde Yerden Isıtma Sistemi Çalışmaz” Yanlıştır

Merak ettiğin bir konu da evinin kendi başına ve coğrafi özelliklerine göre yerden ısıtma sistemi için uygun olup olmadığı olabilir. Ancak şunu bilmelisin ki her boru tasarımı o eve özel bir şekilde gerçekleştirilir. Bu nedenle yoğunluğu, aralığı ve boyutları buna göre tasarlanan bir boru sisteminde sıcak bir konumdaki ev de soğuk bir konumdaki ev de verimli bir şekilde ısıtılabilir.

yerden-ısıtma-sistemi-boru-tasarımı-mühendislik

“Yerden Isıtma Sistemi Yerdeki Tozları Kaldırır” Yanlıştır

Yerdeki yozun sıcak bir havayla yükselmesi mümkündür. Ancak uluslararası standarda göre yerden ısıtmanın bir sınır derecesi vardır. 26°C olan bu sınırda da hava sirkülasyonu hızı yavaş olduğu için toz kaldırmaz. Dolayısıyla sağlıksız bir ortam oluşturmaz.

“Yerden Isıtma Sistemi Evi Kısaltır” Yanlıştır

Yerden ısıtma sisteminin nasıl uygulandığını anlattık. Buna göre borular üzerine yerleştirilen zeminin evi küçülttüğü çok doğru bilinen yanlışlardandır. Elbette bir noktada ince bir katman atılmaktadır, ancak gelişen teknolojiler sayesinde günümüzde bu fazladan katman kalınlığı da ortadan kalkmıştır.

Umarız yazımız yerden ısıtma sistemiyle ilgili merak ettiğin soruları yanıtlamıştır.

yerden-ısıtma-sistemi-yerde-oturmak-sıcak

Görsel kaynaklar: desenerji.com, www.mechanic.com.tr, m.haber7.com, www.acikalanisitma.com, www.yasemin.com, dogalgaztesisati.site, devi.danfoss.com/

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Kolay Kettle Temizliği İçin İhtiyacın Olan İpuçları

Kolay Kettle Temizliği İçin İhtiyacın Olan İpuçları

Kurutulmuş Çiçeklerden Potpuri Yapımı

Kurutulmuş Çiçeklerden Potpuri Yapımı