Apartman Sakinleri Olarak Deprem Öncesinde Alınması Gereken Önlemler

Apartman Sakinleri Olarak Deprem Öncesinde Alınması Gereken Önlemler

Deprem konusu açıldığında herkesin aklında evlerinin güvenliği sorusu oluşuyor. Bu sorunun çözümü için komşularla birlikte hareket almak önemli. Bunun için apartman sakinleri olarak deprem öncesi apartman güvenliğini sağlamak için alabileceğiniz önlemler, atabileceğiniz adımlar mevcut. Bunların neler olduğunu, nelerin kontrolünü sağlamak gerektiğini senin için yazımızda topladık.

Apartman Yönetmeliği Nedir?

Site ve Apartman Yönetimi Firması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Basit Bir Kontrol Listesi İle Evini Nasıl Deprem İçin Güvenli Hale Getirebilirsin?

Bina Tespit Kararı Nasıl Alınır?

Yaşadığın binanın hasarlı olup olmadığını anlamak için kanun gereği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kurumlara başvuruda bulunabilir ve bina tespitini yaptırabilirsin. Bunun için binadaki mülk sahiplerinin ortak kararına gerek yoktur, tek kişinin başvurusu geçerli olacaktır.

bina-tespit-karari

İBB Bina Tespit İçin Nasıl Başvurulur?

İstanbul’da büyük bir deprem bekleniyor, bu bekleyişte belediye yöneticileri bina tespiti projesi başlatarak mümkün oldukça fazla kişinin yaşam alanının güvenliğinin sağlanmasına uğraşıyor. Bu proje 2020’de başladı ve bugün de devam etmekte. Yaşanan son deprem olaylarının ardından geliştirilen sistemden kiracı ya da ev sahibi olarak başvuruda bulunmak mümkün. Başvurular yoğunluğa göre planlandıktan sonra binaların risk durumları ortaya konuyor ve riskli yapılar için gerekli adımların atılması sağlanıyor.

ibb-bina-tespit

Apartman Sakini Olarak Binanın Güvenliği İçin Sen Ne Yapabilirsin?

Yaşadığın evde kiracı da olsan ev sahibi de olsan olası bir afet durumuna hazır olmak için yapabileceklerin benzer. İlk olarak yaşadığın yerde seninle beraber aynı çatıyı paylaşan kişileri tanımakla işe başlayabilirsin. Komşularını tanımanın yanında evinde gerekli güvenlik önlemlerini almalısın. Evinde kiracıysan haklarını bilmeli ve bu konuları ev sahibinle konuşmalısın. Ev sahibinin yaptırmak zorunda olduğu DASK’ın yanı sıra evinde kiracı olarak yaptırabileceğin sigorta çeşitlerini de göz önünde bulundurabilirsin.

apartman-sakinlerinin-deprem-hazirligi

Apartman Yönetimi Olarak Depreme Karşı Atılacak Adımlar: Deprem Yönetmeliği

Apartman yönetimlerinin apartman planlarına sahip olmaları gerekiyor. Bunun yanı sıra bina tespiti için atılmış adımların sonuçlarını planlamaları ya da atılacak adımları planlamaları gerekiyor. Bu gibi binayı ilgilendiren görevlerini yerine getirirken deprem yönetmeliğinin yönetici olarak kendisine atadığı görevleri bilmesi ve bunları uygulaması da önemli.

deprem-yonetmeligi

Apartman Yönetimi Olarak Depreme Karşı Atılacak Adımlar: Acil Durum Toplanma Alanları

Her yerleşim yerinin bir acil toplanma alanı bulunuyor. Bu alanların belirlenmesinin amacı deprem sonrasında evlerine giremeyen insanlara sağlanacak geçici barınma bölgeleri düzenlenene kadar kişilerin barınma ve buluşma merkezlerinin olması ihtiyacı. Bu ihtiyaçları belirlerken toplanma alanının büyüklüğü, oraya gelmesi planlanan insanların ulaşımı göz önünde bulunduruluyor. Yaşadığın adresin acil toplanma alanını bilmiyorsan bunu yönetimden ya da e-devlet üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsin.

acil-durum-toplanma-alanlari

Apartman Yönetimi Olarak Depreme Karşı Atılacak Adımlar: Acil Durum Kontakları

Apartman yönetiminin görevlerinden birisi apartmanda yaşayan kişilerin acil durum planlarından haberdar olmalarını sağlamaktır. Bu sebeple yönetimin apartman sakinlerinin acil durum kontaklarını bilmesi afet durumunda iletişimin sağlanması açısından da hayati önem taşıyabilir.

acil-durum-plani

Apartman Yönetimi Olarak Depreme Karşı Atılacak Adımlar: Güvenlik

Apartman sakinleri evlerinin güvenliklerini sağladıktan sonra apartmanın ortak alanlarının güvenliğinden de endişelenebilir ve buraların güvenliklerinden de emin olmak isteyebilir. Bu yüzden apartmanın ortak kullanımındaki elektrik kaçaklarının, su kaçaklarının tamirlerinin yapılması; apartmanın tahliye planının yapılması; yangın söndürücülerin dolu ve sabitlenmiş olması gibi konularda güvenlik önlemlerinin alınması gerekli. Bunun yanından tahliye durumunda apartman çıkışlarının güvenli olması adına kontrollerin yapılması da yine yönetim olarak üstlenilebilecek sorumluluklar arasında sayılabilir.

apartman-yonetiminin-alacagi-deprem-onlemleri

Apartman Yönetimi Olarak Depreme Karşı Atılacak Adımlar: Duvarlarda Yönergeler Bulunması

Apartman duvarlarına asılacak tahliye yönergeleri komşuların her gün maruz kalmasına ve bu şekilde bu yönergeleri içselleştirmelerine yol açabilir. Bu sayede acil bir durum söz konusu olduğunda bu uyarılara düzenli maruz kalan komşular bu planları kolaylıkla uygulayabilirler. Bunun yanında yangın söndürme tüplerinin yanındaki yönergelerin de okunabilir olması oldukça önemlidir. Bu sayede bu yönergeleri de önden görüp öğrenmiş olan komşular acil durumda hareket alabilir konumda olabilir.

apartman-deprem-plani

Görsel Kaynaklar: pexels.com, pixabay.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Deprem Çantası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Deprem Çantası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedi/ Köpek Sahiplenmeden Önce Kendine Sorman Gereken 9 Soru

Kedi/ Köpek Sahiplenmeden Önce Kendine Sorman Gereken 9 Soru