Deprem Çantası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Deprem Çantası Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Depreme hazırlıklı olmak depremin afet yükünü bireysel olarak kaldırmanda yardımcın olabilir. Bu hazırlık kapsamına evinin güvenlik önlemlerini almak, deprem bilinçlendirme çalışmalarına katılmak ve deprem çantası hazırlamak girebilir. Deprem çantasında deprem sonrasında ihtiyacın olabilecek temel ihtiyaçları karşılaman için gerekli şeyler bulunur. Senin için deprem çantası hazırlarken dikkat etmen gerekenleri topladık.

Basit Bir Kontrol Listesi İle Evini Nasıl Deprem İçin Güvenli Hale Getirebilirsin?

İlk Yardım Çantasında Bulunması Gerekenler

Evcil Hayvanı Olanlar İçin Afet Hazırlık Rehberi

Deprem Çantasında Olması Gerekenler

Deprem çantası afet durumundan sonra kritik olan ilk 72 saati geçirmene yarayacak ihtiyaçların bulunduğu bir çanta olmalı. Deprem gibi afetlerin ardından profesyonel yardımlar ilk 72 saatin ardından ulaşabiliyor, bu sebeple ilk 72 saati güvenli geçirmek adına deprem çantası hazırlığı önem taşıyor. İlk 72 saatte oluşacak ihtiyaçlarının başında su ve yemek geliyor. Bu sebeple çantanda bol miktarda su ve yemek bulundurmalısın. Bunun yanında olası yaralanmalara müdahale edebilmek adına bir ilk yardım kiti, hijyen ihtiyaçlarını karşılamak için hijyen ürünleri ve her hava durumuna göre yedek giysi bulundurman da oldukça önemli. Bu temel ihtiyaçlarının yanında deprem çantanda önemli belgelerinin kopyalarını, varsa evcil hayvanının ihtiyacı olabilecek mama ve suyu, arabanın yedek anahtarını da bulundurman gerekli. Olası tehlike durumlarıyla karşılaşmaya hazırlıklı olmak adına düdük, bu durumlarda not bırakabilmek için kalem ve not defteri, haberleşme ihtiyacı için pilli radyo, yedek pil ve telefon şarjın için powerbank de yine deprem çantanda olması gerekenler arasında sayılabilir.

deprem-cantasinda-neler-olmali

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Deprem çantasında bulunması gerekenleri genel hatlarıyla belirttikten sonra bu çantayı hazırlarken dikkat etmen gereken birkaç noktadan daha bahsetmek iyi olabilir. İlk olarak bu çantayı kaç kişi için hazırladığını bilmen önemli. Evdeki herkes için tek bir çanta mı hazırlıyorsun, yoksa herkesin kendi çantası mı olacak gibi sorulara cevap vermekte yarar var. Bunun yanında çantayı hazırlarken varsa evcil hayvanının ihtiyaçlarını da gözetmen gerekli. İkinci olarak da nasıl bir afet bölgesinde olduğunu bilerek hareket etmende yarar var. Bunun için bölgenin kalabalıklığını, evlerin durumunu, acil bir durumda yardımın ne kadar zamanda gelebileceğini hesaba katman gerekir. Bu durumlara göre temel ihtiyaç listesinin dışında kalan ihtiyaçları belirleyebilir ya da 72 saatten uzun bir süreye hazırlık yapabilirsin.

deprem-cantasi-hazirlama

Deprem Çantası Nerede Durmalı?

Deprem durumuna hazırlık için iki çeşit çanta yapabilirsin. Birisini daha kapsamlı tutarak acil bir durumda uzun süre ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlayabilirsin. Diğerini de acil durum anında evi terk etmen durumunda pratik bir şekilde alabileceğin şekilde hazırlayabilirsin. Bu pratik olan çantayı daha hafif ve daha küçük yapmanda yarar var. Bu çantalardan özellikle pratik olanı çıkış alanına yakın olmalı ve evdeki herkes bu çantaların yerlerini bilmeli.

deprem-cantasi-hazirlama

Görsel Kaynaklar: uplifters.com, stocksnap.io, pexels.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Depremi Çocuklara Nasıl Anlatmalıyız?

Depremi Çocuklara Nasıl Anlatmalıyız?

Apartman Sakinleri Olarak Deprem Öncesinde Alınması Gereken Önlemler

Apartman Sakinleri Olarak Deprem Öncesinde Alınması Gereken Önlemler