Evcil Hayvanı Olanlar İçin Afet Hazırlık Rehberi

Evcil Hayvanı Olanlar İçin Afet Hazırlık Rehberi

Afetlerde can kaybının önüne geçmenin bir yolu da önceden hazırlıklı ve planlı olmak. Bunun için bizim kadar birlikte evlerimizi paylaştığımız evcil hayvanlarımız da afete hazırlıklı olmalı. Burada sorumluluk bize düşüyor, evcil hayvanımız için deprem öncesinde, esnasında ve sonrasında nasıl hareket alacağımızı planlamak afet hazırlığına eklenmesi gereken önemli bir parça.

Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler | Depreme Hazırlıklı Bir Ev

İlk Yardım Çantasında Bulunması Gerekenler

Kediler Evde Tek Başlarına Ne Kadar Kalabilir?

Deprem Öncesi

1. Evcil Hayvanlarınızı İçeren Bir Acil Durum Planı Geliştirmek

Acil durumlarda telaşa kapılmama ve sakin kalma uzmanların ısrarla söylediği bir şey olsa da bu durumlarda sakin kalmak kolay olmayabilir. Bunun için telaşı bir nebze de olsa azaltabilecek tek yol önden bir plana sahip olmak. Bir deprem anında binayı ne zaman nasıl terk edeceğini planlamak gibi planlara sahip olmak ani hareketlerin tehlike yaratmasının önüne geçebilir. Bu hareket planında evcil hayvanının evden tahliyesini de düşünmeli ve tahliyeyi hangi noktada nasıl gerçekleştireceğine karar vermelisin.

deprem-oncesi-evcil-hayvan-hazirligi

2. Evcil Hayvanlarınız İçin Bir Afet Kiti Oluşturmak

Afet kitleri afetin ardından tahliye sonrası evlere girişler imkansız ya da zor olursa temel ihtiyaçlarınızı yardım gelene kadar karşılamak için hazırlanır. Bunun için kendi afet kitinin bir benzerini evcil hayvanın için hazırlayabilirsin. Bu kitte olması gerekenlerin başında yemek ve su bulunuyor elbette. Bunun yanında kullandığı ya da acil durumda olası gerekli ilaçlar ve ilk yardım ekipmanları, kimlik, gezdirme ipi, taşıma çantası ve hijyen ihtiyaçları evcil hayvanının afet kitinde bulunabilir. Bunun yanında olası bir kayıp durumunda hayvanınla çekilmiş bir fotoğrafını da bu kite koyman birbirinizi bulmanız gerektiğinde kolaylık sağlayabilir.

  • Yemek ve su

  • İlaçlar

  • İlk yardım ekipmanları

  • Kimlik bilgili yedek tasma ve gezdirme ipi

  • Taşıma çantası

  • Tıbbi kayıt ve evcil hayvanınızla birlikte çekilmiş bir fotoğraf

  • Hijyen ihtiyaçları

evcil-hayvan-afet-kiti

3. Evcil Hayvanlarınızın Mikroçipli Olduğundan Ve Kimlik Etiketlerinin Güncellendiğinden Emin Olmak

Son yıllarda yapılan düzenlemelerle evcil hayvanlara mikroçip uygulaması zorunlu kılındı. Buna rağmen evcil hayvanında mikroçip yoksa afet hazırlık sürecinde bu uygulamayı geciktirmeden yapmanda fayda var. Bu şekilde olası bir kaybolma durumunda bu çip sayesinde hayvanını bulan kişiler sana ulaşabilir. Bu iletişimin sağlanması oldukça hayati olduğundan çipteki bilgilerinin güncel tutulması da çok önemli. Bu yüzden numara ya da adres değişikliği gibi durumlarda çipteki bilgileri güncel tuttuğundan emin olman gerekli.

mikrocip-onemi

Bir Deprem Sırasında

1. Evcil Hayvanları İçeride Ve Pencerelerden Uzak Tutmak

Hayvanlar da bizler gibi deprem anında telaşa kapılabilir ve kaçma güdüleri gelebilir. Ama deprem esnasında güvenli bir yerde sabit kalıp sarsıntının bitmesini beklemek gerekiyor. Bu yüzden evcil hayvanını da seninle beraber evin içinde tutmalı ve pencerelere gitmesini engellemelisin.

evcil-hayvanlari-korumak

2. Deprem Anında Asansör Kullanmaktan Kaçınmak

Depremlerde asansör ve merdivenler altları boş bölgeler olduklarından dolayı oldukça tehlikeli yerler. Bu anlarda asansörler elektrikler kesileceği için ekstra tehlikeli olabiliyor. Bütün bu sebeplerden dolayı tahliye durumunda dahi asansör kullanmaktan kaçınmak önemli. Hayvanınla beraber merdivenden tahliye her ne kadar zor olsa da tahliye yaparken asansörleri kullanmamalısın.

deprem-aninda-evcil-hayvan

3. Evcil Hayvanlarınızı Yaralanmalara Karşı Kontrol Etmek

Afetin ardından kendini ve evcil hayvanını güvenli bir yere götürdükten sonra bu telaş esnasında bir zarar alıp almadığınızı kontrol etmen önemli. Kendi kontrolünün ardından hayvanında önemli bir kesik, kırık olup olmadığını kontrol etmeli, gerekli ve mümkünse basit müdahaleler yapmalısın.

deprem-sonrasinda-evcil-hayvanlara-mudahale

Deprem Sonrası

1. Evcil Hayvanlarınız İçin Güvenli Ve Rahat Bir Ortam Yaratmak

Eğer depremin ardından evini terk etmek zorunda kalırsan ve evcil hayvanınla beraber kalabalık ortamlarda bulunmak zorunda kalırsan evcil hayvanının konforunu sağladığına emin olmalısın. Kediler de köpekler de yaşam alanlarını benimsemeye yatkın hayvanlar olduklarından bu yeni yeri ve kalabalıkları garipseyebilirler. Bu durumun etkisini minimuma indirmek adına güvenli ve rahat bir ortam yaratmayı denemelisin.

deprem-sonrasinda-evcil-hayvan-guvenligi

2. Gerekirse Profesyonel Yardım Almak

Bütün önlemlerine, müdahalelerine rağmen evcil hayvanında hala huzursuzluk olabilir, yaraları büyük olabilir. Bu durumda görevli veterinerlerden profesyonel destek almaktan çekinmemen önemli. Yemek stokların bittiğinde de yine destek isteyebilir, hayvanının huzurlu kalmasını sağlamak için gerekli ihtiyaçları karşılayabilirsin.

evcil-hayvan-icin-profesyonel-destek

Görsel Kaynaklar: unsplash.com, stocksnap.io

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Nasıl Yapılır?

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) Nasıl Yapılır?

Uzman Klinik Psikoloğumuz Anlatıyor: Travma Sonrası Rutin Yaşama Adapte Olma Yolları

Uzman Klinik Psikoloğumuz Anlatıyor: Travma Sonrası Rutin Yaşama Adapte Olma Yolları