Aile Afet Eylem Planı Nasıl Yapılır?

Aile Afet Eylem Planı Nasıl Yapılır?

Aile afet planında aile fertlerinin afet durumundaki stratejileri belirlenir ve buna göre hareket almak için gerekli hazırlıklar yapılır. Afetin ilk üç günü yani 72 saati hayati önem taşıyor, bu noktada devletlerin, yönetim organlarının ve bireylerin önceden belirledikleri planlarının olması gerekiyor. Bu noktada aile afet planının öneminin altı çizilmeli.

Basit Bir Kontrol Listesi İle Evini Nasıl Deprem İçin Güvenli Hale Getirebilirsin?

Uzman Klinik Psikoloğumuz Anlatıyor: Evde Çocuklarla Sağlıklı İletişimi Nasıl Sağlarız?

Evcil Hayvanı Olanlar İçin Afet Hazırlık Rehberi

Bulunduğunuz Alanı Tanıyın

Yaşam alanlarını tanımak afet durumuna hazırlık adına önemlidir. Bunun için evle başlayarak iş yerinin, okulların ya da sık gittiğin mekanların afet durumunda çıkışlarını bilmek, bu alanlarda deprem durumunda güvenli yerleri belirlemek gerekir. Evdeki sabitlenmemiş eşyalar, düşebilecek ağırlıklar, çıkışları engelleyebilecek eşya konumlandırmaları gibi potansiyel tehlikeleri belirleyip bunlarla ilgili önlem alarak yaşadığın alanı daha güvenli hale getirebilirsin. Bunun yanında afet durumunda gaz, elektrik ve suyun nasıl kapatılacağını bilmek de planına dahil etmen gereken bir başka konu.

aile-afet-plani-olusturma

Aile Fertlerini Tanımak

Birlikte yaşadığın aile fertlerinin durumlarını da aile afet planına dahil etmek gerekir. Bunun için yaşlı, çocuk, engelli aile fertlerinin sağlık durumlarına bakarak bir plan oluşturmakta yarar var. Onlar için yaptığın deprem çantasını ulaşılabilir tutmak, acil tahliye durumunda o aile fertlerinle birlikte tahliye geliştirmek için plan yapmak da gerekli. Bunun yanında aile afet planı kapsamında aile fertlerinin hepsine acil durum bilgi kartı hazırlamak gerekiyor. Bu kartta kişilerin isimleri, kimlik ya da pasaport numaraları, fotoğrafları, doğum tarihleri, kan grupları, daimi kullanılan ilaçlarının isimleri yazılmalı. Bunun yanında kendi bölgenin dışında yaşayan yakınlarınızdan acil durumda iletişimi sağlamak adına seçeceğiniz birisi olmalı ki acil durumda olası ayrı düşmelerde birbirinizin durumunu bu güvenli alandaki kişi üzerinden takip edebilin.

aile-afet-eylem-plani

Hayat Üçgeni Noktalarını Belirlemek

Hayat üçgeni, deprem sırasında sarsıntı sebebiyle oluşabilecek yaralanmalardan korunmak için dünya çapında bilinen bir teknik. Sallantı başladığında hayat üçgeni pozisyonunu alarak düşecek eşyaların potansiyel zararlarından korunabiliriz. Bu pozisyonu nerede, nasıl yapacağını önden biliyor olman o esnadaki telaş ve korku ile karar vermen zor olacağından dolayı oldukça önemli. Evinin birkaç köşesinde bu şekilde güvenli hayat üçgeni potansiyeli olan yerler bulman gerekli. Bunun için koltuk gibi sağlam eşyaların yanında çök, kapan ve tutun planını uygulaman ve bunu yaparken de mümkünse başını yastık gibi bir eşya ile kapaman gerekiyor.

hayat-ucgeni

Deprem Çantası

Sallantı bittikten sonra evi terk ederken yanına deprem çantanı alman iyi olacaktır. Evinin bir daha girilmez halde olması gibi ihtimaller olacağından dolayı içinde gerekli eşyaların olduğu bu çanta bazı temel ihtiyaçlarını karşılamana yardımcı olabilir. Bu yüzden deprem çantası yapmalı, bu çantanın kontrollerini altı aylık periyotlarla gerçekleştirmeli ve evdeki herkesin bu çantanın yerini bildiğine emin olmalısın.

deprem-cantasi-hazirlama

Evden Çıkış Rotası

Afet durumunda mümkün olan ilk anda tahliyeyi gerçekleştirmen gerekir. Bunun için önceden bir tahliye rotan olması hayatını kurtarabilir. Bunun için aile fertlerini ve ihtiyaçlarını, evinin konumunu, evinin durumunu, mahalle afet toplanma alanını bilerek bir tahliye rotası oluşturabilirsin. Bu rotayı aile içinde belli aralıklarla güncellemeli ve belli aralıklarla hatırlamalısınız.

acil-durum-plani

Aile İçinde Rolleri Belirleyin

Afetin ardından ailenin birçok ihtiyacı olacak bunların nasıl ve kimler tarafından gerçekleştirileceğine karar vermeniz gerekiyor. Evcil hayvanla ilgilenecek kişinin, gerekli kurumlarla iletişimi kuracak kişinin, ilk yardım eğitimi aldığı için gerekli acil müdahaleleri yapacak kişinin belirlenmiş olması afet durumunda ailenizin planlı hareket etmesine yardımcı olacaktır.

aile-afet-plani

İletişim Planı

Afet durumunda ve sonrasında telefon şebekeleri yoğunluk yüzünden çalışamayabiliyor. Doğru bir iletişim sayesinde hayatların kurtulması ve aile bireylerinin birbirini bulması sağlanabilir. Afet durumunda herkes birbirini arama ve birbirinin güvenliğinden emin olma ihtiyacı duyabiliyor. Bu ihtiyacı karşılamak için güvenli bir alanda (başka bir şehir ya da ülke) yaşayan bir kişi belirleyebilir ve bilgileri o kişide toplayabilirsiniz. Bu sayede telefon trafiği sakinleyebilir ve haberleşme sağlanabilir.

aile-iletisim-plani

Acil Durum Kontağı

Yukarıda da belirttiğimiz gibi afet durumunda telefon trafiğini sakin tutmak güvenliğin sağlanması ve ihtiyaçların hızlıca yerine ulaşması adına oldukça önemli. Bunun için ortak belirlediğiniz kişinin numarasının herkeste olduğuna emin olmalı ve bu kişinin telefon numarası değiştiği senaryoda hepinizin haberinin olması önemli.

acil-durum-kontagi

Belgeleri Kopyalamak

Aile bireylerine ait önemli sigorta, tapu, sağlık belgesi gibi belgelerin güvenli kalması acil durumda evi terk ettiğinizde de ulaşılabilir olması gerekir. Bu durumlar için önceden kopyaların alınıp güvenli yerlerde saklanması afet durumunda bu belgelere ihtiyaç duyulduğu takdirde ulaşılabilmesi adına önemli.

aile-acil-durum-plani

Güncel Kalmak

Hazırladığınız bu planı ailece belli aralıklarla toplanmalar yaparak güncel tutmak, olası değişikliklere göre planı güncellemek gerekir. Taşınma, aileye yeni katılmalar gibi durumlar bu planların güncellenmesini gerektirebileceği için belli aralıklarla yapacağınız bu toplanmalar yararlı olacaktır.

bilgileri-guncel-tutmak

Görsel Kaynaklar: pexels.com, pixabay.com, pinterest.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Psikoloğumuz Anlatıyor: Yas Tutma Sürecinde Doğru İletişim Nasıl Olmalı?

Psikoloğumuz Anlatıyor: Yas Tutma Sürecinde Doğru İletişim Nasıl Olmalı?

Hizmet Verenimiz Anlatıyor: Prefabrik Ev Nedir, Ne Kadar Sürede Yapılır?

Hizmet Verenimiz Anlatıyor: Prefabrik Ev Nedir, Ne Kadar Sürede Yapılır?