Bina Deprem Dayanıklılık Testi Nasıl Yapılır?

Bina Deprem Dayanıklılık Testi Nasıl Yapılır?

Depremlerin ardından Türkiye’nin aktif fay hatları üzerinde bir ülke olduğu ve bu sebeple yeni depremlerin beklendiği konuşulur oldu. Bu konular konuşulurken çoğumuzun aklındaki soru ise ortak: acaba evim sağlam mı? Bunu cevaplamanın yolu deprem dayanıklılık testi yaptırmaktan geçiyor. İstanbul için İBB deprem testi yaptırılırken diğer şehirlerde ise başka testler yaptırarak sonuç alınabiliyor.

Hizmet Verenimiz Anlatıyor: Bina Güçlendirme Nedir, Nasıl Yapılır?

Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler | Depreme Hazırlıklı Bir Ev

Apartman Sakinleri Olarak Deprem Öncesinde Alınması Gereken Önlemler

Depreme Dayanıklı Bina Özellikleri Nelerdir?

Depreme dayanıklı binaların belli başlı özellikleri var. Bunların başında sürecin başında yapılmış olması gereken proje geliyor. Mühendis ve mimarların tasarladığı projelere uygunluk dayanıklı binaların ilk ortak özelliğidir. Bir diğer özellik ise su yalıtımı çünkü özellikle yalıtım eksikliğinden dolayı temelden su alma bir evin dayanıklılığını olumsuz etkileyen faktörlerin başında gelir. Kaliteli malzeme ise binanın ömrünü de belirleyen bir faktör, maddiyat düşünülerek kaliteden kısılarak inşa edilen binalarda dayanıklılık problemleri görülebilir. Temel ve kolonlarsa zaten depremden beri daima konuştuğumuz gibi oldukça hayati parçalar. Temel testlerinin inşaattan önce ayrıntılı yapılmış olması ve temelin özelliklerine göre planların yapılması hayati önem taşıyor. Bu özelliklerin yanında depreme dayanıklı ev nasıl anlaşılır sorusunun cevabını net verebilmek için apartman deprem testi yaptırmak garanti bir cevap verecektir.

deprem-dayaniklilik-testi

Depreme Dayanıklı Apartman Nasıl Anlaşılır?

Yaşadığın apartmanın depreme dayanıklılığını ölçerken bina sağlamlık testiyle beraber öğreneceğin bilgiler sana dayanıklılığı anlamak için ipuçları verebilir. Apartmanın dayanıklılığını anlamak için binanın yaşı, zemin tipi, projeye uygunluk, kolon kiriş durumu ve rutubet problemi gibi konulara bakabilirsin. Konu yaş olduğunda özellikle inşaat yönetmeliklerinin 1999 depremi sonrası değişmesi ve bu yönetmeliklere uyarak yapılan evlerin sağlamlığını belirtmek gerekir. Bunun yanında bu yönetmeliklere uyum konusunda da projenin uygunluğunu kontrol etmekte fayda var. Binaların dere yatağına yapılması buralardaki zemin tipleri sebebiyle dayanıklılık sorunları yaratabiliyor. Bunun yanında binanın hasar almış olması ya da kolon kesilmesi gibi durumlar kolon ve kirişlerin dayanıklılığını zedeliyor.

depreme-dayanikli-ev-nasil-anlasilir

Deprem Testi Nasıl Yapılır?

Evin depreme dayanıklılığı testi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın lisans verdiği özel kurumlar ya da belediyeler tarafından yapılabiliyor. Bunun için 6306 sayılı kanuna göre kişiler başvuru yaparak binaların durumunu öğrenebiliyor. Özel firmalar ödemeleri peşin istiyorlar, bu ödemenin ardındansa binaların durumunu test etmek için ekipler geliyor ve gerekli testleri gerçekleştiriyor.

deprem-testi

Deprem Testinin İçinde Nelere Bakılır?

Deprem dayanıklılık testi ile bakılan birkaç kalem konu var, bunların ilki geçmiş yıllarda ya da depremlerde binanın bir hasar alıp almadığı. Bunun yanında zemin etüdü yapılarak zeminin durumu kontrol ediliyor ve gerekli beton örnekleri alınarak dayanıklılık testleri gerçekleştiriliyor. Özel röntgen cihazları ile kolonların içlerine bakılıyor. Bu şekilde evin modeli bilgisayara aktarılabilir hale geliyor ve genel anlamda dayanıklılığı bilgisayardaki modelleme sayesinde ölçülebiliyor. Deprem testinin çıktılarına göre kentsel dönüşüm gerçekleştirmek ya da bina güçlendirme yaptırmak seçenekleri doğabiliyor. Bina güçlendirme hizmetlerini Armut’ta bulabilirsin.

kolon-testi-nasıl-yapılır

Kolon Testi Nasıl Yapılır?

Deprem testi nasıl yapılır sorusunu ayrıntılı cevapladıktan sonra bu dönemde adını sıkça duyduğumuz bir diğer testten de bahsedebiliriz. Karot testi betondan parça almaya yarayan delici bir aletle binayı tehlikeye sokmadan parça alınmasına yarayan testtir. Karot havuç anlamına gelirken testin adı betondan alınan parçanın havuç şeklinde olmasından gelir. Bu test betonun direnç ve kalitesi konusunda bilgi verir ve betonun sınıfını gösterir. Son yönetmelikte C25 betonu zorunlu olarak en düşük sınıf olmalıyken C20 altındaki betonlar dayanıklılığın iyi olmadığını gösterir.

Görsel Kaynaklar: mapfre.com.tr, pexels.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Deprem Sonrası Yer Değiştirmeye Bağlı Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?

Deprem Sonrası Yer Değiştirmeye Bağlı Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?

Uzman Klinik Psikoloğumuz Anlatıyor: İkincil Travma Nedir ve Nasıl Geçer?

Uzman Klinik Psikoloğumuz Anlatıyor: İkincil Travma Nedir ve Nasıl Geçer?