Perde Beton Nedir ve Nasıl Anlaşılır?
Geçtiğimiz sene yaşadığımız deprem sebebiyle çoğumuz oturduğumuz evlerin güçlü olup olmadığını sorgular hale geldik. Bu süreçte temelle ya da kolon yapılarıyla ilgili çeşitli söylentiler de gezindi ortalıkta. Perde beton kullanımının evlere dayanıklılık verdiği konusu da bu şekilde konuşulan etmenlerden birisi. Peki perde beton nedir ve perde beton evlerin depreme karşı dayanıklılığını nasıl etkiliyor?
Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler | Depreme Hazırlıklı Bir Ev
Perde Beton Sistemi ve Ev Yapılarında Kullanımı: Detaylı İnceleme
Perde beton, 1900’lerde artan nüfusun barınma ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen betonarme yapıların güçlenmesi için yaratılan teknolojik yenilikler arasında. Bugün deprem yönetmeliğine göre bir binada perde beton kullanılma zorunluluğu bulunmakta. Perde beton ve kolon sistemi temel üzerine bağlanarak binanın yükünü bölüştürme adına oldukça önemli inşaat sistemleri, bu sebeple bir evin dayanıklılığı belirlenirken bu sistemlerin incelenmesi büyük önem taşıyor.
Perde Beton Nedir ve Nasıl Çalışır?
Perde beton sistemi 2018 yılındaki deprem yönetmeliğinde belirtildiği üzere; eni en az 15 santim ve uzunluğu bu en uzunluğunun altı katı olması gereken kirişe bağlı yapı sistemidir. Bu sistemde binaya gelen rüzgar ve deprem gibi yatay etkilere karşı dayanıklılık sağlanır. Kolonlarsa binanın kendi ağırlığı olan dikey yüklerini taşır. Perde beton evlerde kalınlığı sebebiyle genellikle iç duvarlarda değil dış duvarlarda kullanılır.
Perde Beton Depreme Karşı Dayanıklı mı?
Perde beton kirişlere bağlı çalışması sebebiyle binaya gelen yatay etkilerin temele aktarılarak karşılanması görevini üstlenir. Deprem de binaya yatay olarak gelen bir etki olması sebebiyle deprem anında perde beton sistemi binaya gelen yoğun etkilerin karşılanmasında görev alarak duvarların çökmesini engeller.
Perde Duvar Sistemi Nasıl İnşa Edilir ve Kullanılır?
Perde beton yöntemi uygulanırken çelik takviye çubuklarının ve betonun uygulamasını düzgün yapmak oldukça önemlidir. Bu uygulamada çelik çubukların korozyona uğramasının engellenmesi adına betonun iyi karıştırılıp dökülmesi ve betonun her yerinin eşit şekilde kurutulması önemlidir. Perde duvarlar genellikle evlerin dış duvarlarında olur ve bina boyunca süreklilik gösterir. Bu sürekliliğin bozulmaması gerekir, bu sebeple de tadilatlarda perde duvarlara müdahale yapılmamasına dikkat etmek gerekir.
Perde Betonunun Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Perde duvar uygulamasının maliyeti uygulamada demir, beton ve işçilik gibi harcamaların yüksek tutarları sebebiyle yüksektir. Ancak bu olası bir depremde binayı koruyacak olan bir yapı olması sebebiyle tam olarak bir dezavantaj olarak görülmemelidir. Bunun yanı sıra deprem karşısında binanın dayanıklılığını sağlamasının yüksek avantajı göz önünde bulundurulması ve inşaat süreçlerinde bu konuda hassasiyet gösterilmesi gerekir.
Görsel Kaynaklar: pexels.com, pixabay.com