Deprem Sonrası Yer Değiştirmeye Bağlı Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?

Deprem Sonrası Yer Değiştirmeye Bağlı Stres Yönetimi Nasıl Yapılır?

Yaşanan depremlerden sonra birçok kişi yaşadığı yerden çeşitli sebeplerle taşınmak durumunda kaldı. Çoğu kişinin evi yıkıldı ya da hasar aldı ve zorunlu olan bu taşınmaların insanların psikolojisinde de elbette etkileri oldu. Özellikle yoğun stresin getirdiği psikolojik yoğunluk nasıl yönetilir, bu stresin ne gibi etkileri olur gibi konuları bu yazımızda senin için düzenledik.

Taşınma Yardımı Nedir? Kimler Faydalanabilir?

Apartman Sakinleri Olarak Deprem Öncesinde Alınması Gereken Önlemler

Hizmet Verenimiz Anlatıyor: Prefabrik Ev Nedir, Ne Kadar Sürede Yapılır?

Taşınma Psikolojisi Nedir?

Deprem gibi felaketler sebebiyle zorunlu olmuş olan taşınmalar topluluklar ve kişiler üzerinde yüksek stres yaratabilir. Bu şekilde olan şehir değiştirmelerin yarattığı taşınma psikolojisinin stres faktörleri arasında kişilerin rutinlerinden, belki ailelerinden ve yakınlarından kopmaları sayılabilir. Bunun yanında taşınmanın getirdiği endişeler ve yeni taşınılan yere alışamama korkusu da bu psikolojinin sebepleri arasındadır. Bunun yanında deprem gibi bir olay sonucu gerçekleşen taşınmalar insanların evlerinin belki doğup büyüdükleri yerlerin yıkımıyla beraber geldiğinden yoğun bir yas durumuna da sebep olur.

tasinma-psikolojisi

Taşınmanın Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Taşınma durumları afet faktörüyle gerçekleştiğinde kişiler üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Bunların başında kişilerin eski hayatlarına dair parçaları kaybetmenin getirdiği hüzün sayılabilir. Taşınıldığında bu eski yaşam alanında ne denli bir zarar olduğunu bilmemek, afetin derecesini hayal edememek insanlar için baş etmesi güç bir stres faktörüne dönüşebilir. Bunun yanında afet yaşamak insanların adrenalinlerini yükseltir ve bu da vücudun biyolojik olarak kendini otopilota almasına sebep olur. Bu durum sebebiyle etrafındaki kişileri istemeden kırabilirsin, bu da kendine yüklenmene sebep olabilir. Bunları yoğun bir adrenalinin etkisinde yaptığını bilip sonrasında kendine yüklenmemeye çalışman gerekir. Bu zorunlu taşınma durumu yoğun hisler uyandırarak geçmiş travmaların gün yüzüne çıkmasına sebep olabilir. Bu durumla baş ederken bir uzman yardımı arayabilirsin.

tasinma-sonrasi-stres

Taşınma Sonrası Stres ve Kaygıyı Azaltma Yöntemleri

Yeni yere alışmak ve zorunlu taşınma durumu yoğun stres yaratarak kişilerin kaygı seviyelerini arttırabilir. Stres ve kaygıyı sakinleştirmek için izleyebileceğin bazı yollar var. Bu yollar her ne kadar kesin şekilde stres seviyeni düşürmeyi garantilemese de yine de süreçle baş etmende yardımcı olabilir. Öncelikle yaşam alanlarımızda bir düzenimiz olduğunu bilmek ve taşınma sebebiyle bunun bozulabileceğinin farkında olmak gerekli. Bu durumla baş ederken bazı rutinlerini yapmaya devam etmeye çalışabilirsin. Örneğin sabahları uyandığında kahvaltı öncesi kısa bir yürüyüş rutinin varsa bunu yeniden yapmaya başlayabilirsin.

Taşındığın yeni yer yeni insanlarla birlikte gelebilir ve bu insanlar arasında seni dinleyecek, sana dostluk edecek kişiler olabilir. Bu yüzden yeni insanlarla tanışıp kontaklar kurmak da stres ve kaygı seviyeni azaltmana yardım edebilir. Bu süreçte stres ve kaygı seni sürekli olarak negatif düşüncelere sevk edebilir, bunun karşısında zorlanarak da olsa güzel şeyler düşünmek ya da kişisel bakımına önem vermek zihnini negatif düşüncelerden uzaklaştırmana yardım edebilir. Aynı zamanda zihinlerimiz özellikle afet gibi olaylar karşısında kontrolü sağlayamadığı zaman kendini güçsüz hissetmeye meyledebilir, bunun karşısında üzerinde kontrolün olan ve olmayan şeyleri ayırarak kendine yüklenmenin önüne geçebilirsin.

Taşınma Çocuğu Nasıl Etkiler?

Bazı çalışmalar gösteriyor ki taşınmalar çocukları özellikle de yeni bir okula adapte olma durumunu kapsadığı için kaygılandırabiliyor ve olumsuz etkileyebiliyor. Okul değiştirmenin yanında taşınmaların çocuk üzerindeki etkilerinden birisi de eski arkadaşları kaybetme korkusudur. Özellikle içe dönük çocuklar yeni ortamlara girerken zorlanabilir ve bu yüzden stres altında kalabilirler.

tasinmanin-cocuk-uzerindeki-etkisi

Depremzede Taşınma Yardımı

Depremlerin ardından bakanlık tarafından depremzedelere 15 bin TL’lik taşınma yardımı yapılıyor. Bu yardımın amacı taşınan kişilerin taşınma ve kira masraflarına destek olmak. Bu yardıma başvurular e-devletteki “afetzede barınma desteği” sayfasından yapılıyor. Bu destekler 28 Şubat’tan itibaren hesaplara yatırılmaya başlanmış.

depremzede-tasinma-yardimi

Görsel Kaynaklar: pexels.com, pixabay.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Kendin Yap: Buzdolabı Boyama Nasıl Yapılır?

Kendin Yap: Buzdolabı Boyama Nasıl Yapılır?

Bina Deprem Dayanıklılık Testi Nasıl Yapılır?

Bina Deprem Dayanıklılık Testi Nasıl Yapılır?