Radye Temel Nedir ve Depreme Karşı Ne Kadar Güvenlidir?
Son dönemlerde özellikle depreme dayanıklı olmayan binaların kentsel dönüşüme girmesi sebebiyle ülke genelinde inşaatlar hız kazanmış halde. Bir binanın dayanıklılığı temelden başladığından inşaatlarda nasıl bir temel tercihi yapıldığı, bu tercih yapılırken hangi şartların karşılandığı oldukça önemli. Radye temel sistemi dayanıklılığı önemseyen mühendislerin sıklıkla tercih ettiği bir temel olduğundan özellikle yeni inşaatlarda sıklıkla görülmekte.
Ev Tadilat Kredisi Nedir? Kimler Faydalanabilir?
Radye Temel Nedir ve Nasıl Çalışır?
Radye temel bugün villalardan yüksek apartmanlara kadar birçok inşaatın temeli olarak kullanılmakta. Bunun sebebi yükü geniş bir alana yayarak taşıması sayesinde daha sağlam bir yapısının olması. Ağır yükleri eğer yüzey alanını genişleterek taşırsanız güçten tasarruf edersiniz, radye temel bu temel fizik yasasına tabi olarak kullanılan bir yöntemdir. Radye temel tek parça olması ve yalıtımlı olması sayesinde yeraltı sularının bina temeline sızmasına karşı da önlem oluşturarak su yalıtımı güçlü olan bir temeldir.
Radye Temel Sisteminin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Radye temel yapıya sabit bir zemin yarattığı için binanın yapıldığı doğal zeminin kalitesi fark etmeksizin dayanıklılık sağlar. Bunun yanında bu sabit zemin hali yüzünden zemindeki ufak hareketlenmeler bile binanın beton ve donatılarına zarar verebilir. Radye temel avantajlarının başında depreme karşı dayanıklılık gelse de eğer binanın bulunduğu yerin zemini sağlam değilse bina en ufak bir sarsıntıda yıkılmasa da hasar alabilir.
Radye Temelin Depreme Dayanıklı Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?
Radye temel binalara sağlam bir temel yarattığından binalarımızı daha güvenli hale getirir. Binanın temelinin ne tür olduğunu binanın yapı planına bakarak anlayabilirsin. Radye temel depreme dayanıklı mı sorusunun tek bir cevabı olamaz çünkü bir binayı depreme karşı dayanıklı hale getiren tek gösterge binanın temeli değildir, inşaat sürecinde sürecin yönetmeliğe uygunluğu, kullanılan betonun kalitesi, donatıların miktarı gibi birçok farklı girdi de dayanıklılığı etkiler.
Radye Temel Nasıl Yapılır, Temel Adımları Nelerdir?
Radye temel inşaatında öncelikle kazı işlemi yapılır ve üzerine grobeton dökülür. Bu işlemin ardından temel kalıbı kullanılarak zeminin eşitlenmesi sağlanır ve bunun üzerine yalıtım işlemi uygulanır. Bu yalıtım binanın temelinin yer altı sularından korunmasını sağlayacaktır. Ardından kalıp beton dökülerek zemin inşaatı tamamlanır.
Radye Temelde Kullanılan Çeşitler Nelerdir?
Radye temel çeşitleri kirişili ve kirişsiz radye temel olmak üzere iki tanedir. Kirişli radye temel kullanılan binalarda kiriş ve kolonların sıklıkları daha azdır bu sebeple binanın mukavemetini arttırmak için temelde kiriş sistemi kullanılır. Bu yapılarda kolonlar kirişlere oturtularak inşaat yapılır. Kirişsiz olan sistemdeyse zeminin üstü binaların bodrumlarının zeminidir, burada kiriş kullanılmaması sayesinde bodrumlarda büyük alanlar sağlanabilir.
Görsel Kaynaklar: pexels.com, pixabay.com