Hangi Ayda Ne Ekilir? Aylara Göre Sebze ve Meyve Ekim Rehberi
Kendi sebze ve meyvelerini yetiştirmek istiyorsan, hangi ayda ne ekilmesi gerektiği hakkında doğru bilgiye sahip olmanda fayda var. Çünkü doğru zamanda doğru ürünün ekilmesi, sağlıklı ve verimli bir ekim için temel adımdır. Ürünlerin büyüme süreleri ve iklim şartlarını göz önüne alınarak hazırladığımız bu rehber, verimli bir ekim için yol gösterici adımlardan oluşuyor. Hadi başlayalım!
Yazın Meyve ve Sebzeler Nasıl Saklanmalı?
Aylara Göre Ekim Tablosu: Hangi Ay Ne Ekilir?
Artık çoğu meyveyi ve sebzeyi yılın her dönemi marketlerde bulabiliyor olsak da mevsiminde yetiştirilmiş sebze meyveleri tüketmek her zaman için daha güvenli ve sağlıklıdır. Bu yüzden hangi ay ne ekilir konusuna özen göstererek seçimleri yapmakta fayda var. Tohum ekimleri için düşündüğümüzde ocakta roka ve dereotu; şubatta soğan sarımsak; martta, salatalık, patlıcan, patates; nisanda kavun karpuz, maydanoz; mayısta lahana, mısır; haziranda barbunya, bamya; temmuzda çilek; ağustosta havuç, ıspanak; eylülde dereotu, tere, roka; ekimde yulaf, çavdar ve mercimek; kasımda bezelye ve bakla; aralıkta ise buğday, yulaf tohumları ekilir.
Kış Sebzeleri
Kış Aylarında Ekilecek Sebzeler ve Ekim Zamanları
Kış sebzeleri genellikle büyük ve yeşil yapraklı sebzelerdir ve büyürken bol güneşe ve türüne göre yağışa ihtiyaç duyarlar. Bunlar göz önünde bulundurularak ve hasatlarının kasım dönemine denk gelmesi planlanarak yapılan ekimlerin zamanlarını aşağı yukarı tahmin edebiliriz. Kış sebzelerinin vazgeçilmezlerinden olan lahana mayısta ekilir, bunun dışında ıspanak tohumları ağustos ve eylül civarında ekilir. Benzer şekilde kereviz ve brokoli tohumları da mayısta ekilir ve yaz dönemi boyunca yetiştirilir.
Yaz Sebzeleri
Yaz Aylarında Ekilecek Sebzeler ve Ekim Zamanları
Yaz ise renkli ve sulu sebze ve meyvelerin zamanıdır. Hasatları haziran itibariyle yapılacağı için ekim takvimleri de o zamana yetişmeleri için planlanır. Yazın güzellerinden domates için iyi bir güneşe ihtiyaç olduğundan tohumları mart nisan aylarında atılır ve hasadı yaz boyu devam eder. Salatalık tohumu da benzer şekilde soğuk havada yetişemeyeceğinden aynı dönemde ekilir. Mart ayında ne ekilir sorusunun cevabı hem mevsimsel uygunluk hem de hasat zamanına kadar fidelerin büyümesi açısından genel olarak domates gibi yaz sebzeleridir.
Sebze Tohumları ve Ekim İpuçları: Tohum Seçimi ve Ekim Teknikleri
Sebze tohumları ne zaman ekilir sorusunun cevabını mevsimlik sebzeler üzerinden aşağı yukarı vermeye çalıştıktan sonra biraz da tohumdan fide yetiştirmenin ilk aşaması olan tohum seçimi hakkında konuşmak gerekiyor. Tohum elde etmenin çeşitli yolları var, bunlardan bazıları marketten alınan tohumlar, tohumculukla uğraşan kişilerden edinilen tohumlar ve kendi ürünlerinden çıkardığın tohumlardır. En iyi ve güvenilir yol kendi ürününün tohumunu kullanmaktır çünkü senin imkanlarına göre yetişebilen bir ürünün tohumunu devam ettirmiş olursun. İyi bir tohumun yetişeceği bölgeye ayak uydurabilme potansiyelinin yüksek olmasının yanında çimlenme kapasitesinin yüksek ve tohumun besin maddelerinin zengin olması da önemlidir.
Ay Ay Sebze ve Meyve Ekimi: Özel Tavsiyeler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hangi ayda ne ekilir tablosunu aşağı yukarı doldurup genel bir fikir edindik ve ardından da tohum seçiminin nasıl olması gerektiğini anlattık. Sırada yetiştiricilikle ilgili birkaç konudan bahsetmek var. İlk olarak fideni yetiştirmek istediğin saksının iyi durumda olması gerekiyor. Bunun için saksının temizliği ve drenaj deliklerinin olması iki önemli nokta. Bunun yanında kullandığın toprağın kaliteli olmasına dikkat etmeli ve fide bir miktar büyüdüğünde gübreyle takviye yapmalısın. Bütün süreç boyunca sulama oldukça önemli olacak. Tohumunun yetişirken suya boğmamalı ama aynı zamanda kuru da bırakmamalısın.
Görsel Kaynaklar: intfarming.com, pexels.com