Tatildeyken Aklın Bitkilerinde Kalmasın

Tatildeyken Aklın Bitkilerinde Kalmasın

Tatildeyken aklının evde kalmaması için evi kapatmadan her türlü önlemi alman seni rahatlatabilir. Evin güvenliği, temizliği gibi detayları tamamladıktan sonra evinin değerli doğal dekorasyonları olan bitkilerin de beslendiğinden emin olmalısın. Peki, evde değilken bitkilerinin yeterince su aldığından nasıl emin olabilirsin?

Son Dönem Trendi Terrazzo Efekti Nasıl Yapılır? >

Mağaradan Ev Olur Mu Diyenlere: Yaodong Evleri >

8 Adımda Sivrisinek Savar Mum Yapımı >

Tatile Çıkmadan Önce Dikkat Etmen Gerekenler

Evinden bir süre boyunca uzaklaşmadan önce bitki ve çiçeklerinin sağlıklı ve canlı kalması için yapabileceğin bazı şeyler var. Listemizi kaydederek tatile gitmeden önce bitkilerini güven altına alabilirsin.

  • Çiçeklerini aynı odada tutmaya, başka bir seçeneğin yoksa da bitkilerin birbiriyle temas etmediğine emin olabilirsin.

  • Çiçeklerinin doğrudan güneş almayan ve fazla sıcak olmayan bir bölgeye yerleştirmeye dikkat etmelisin.

  • Çiçeklerinin toprağına ağaç kabuğu, çakıl taşı gibi süsler yerleştirdikten sonra evden çıkmadan önce bitkilerinin toprağına ve yapraklarına su dökebilirsin. Süsler suyun toprağa daha geç karışmasını sağlayacaktır.

  • Evden ayrılmadan önceki gün pencerelerini açarak evinin hava sirkülasyonunun sağlandığından emin ol.

bitki-sulama-tatilde-pratik-bitki-sulama-yöntemleri

Su Şişesi Yöntemi

Suyu seven bitkiler için ideal bir kısa süreli yöntem olan su şişesi yöntemini uygulamak fazlasıyla kolaydır. Su şişenin içine su doldurduktan sonra kapağının üzerinde delikler açmalısın. Bunu kolayca yapmak için ısıtılmış iğne veya vida gibi delici aletler kullanabilirsin.

Ardından su dolu şişeni toprak üzerinde açtığın küçük deliğin içine ters bir şekilde yerleştirebilirsin. Şişenin boyutuna ve deliklerin boyutuna göre yaklaşık olarak 5 gün boyunca bitkinin verimli şekilde sulanmasını sağlayabilirsin.

bitki-sulama-tatilde-pratik-bitki-sulama-şişe yöntemi

Ev Bitkisi Banyosu

Daha uzun süreli bir çözüm arıyorsan bu yöntemi daha etkili bulabilirsin! Gider tıpası bulunan bir küvetin içine bitkilerini yerleştirebilirsin. Elbette bu noktada hem saksıların altından su alabildiğine hem de bitkilerin suyun üzerinde yüzmeden veya su içinde boğulmadan su alabileceğine emin olmalısın.

Güvenli bir şekilde konumladığın bitkilerinin bulunduğu küvete belirli bir seviyeye dek su doldurduktan sonra bitkilerini rahatlıkla bırakabilirsin. Bu noktada eğer lavabo küveti kullanmayı tercih etmezsen fırın tepsisi veya tencere gibi ürünlere de yönelebilirsin.

bitki-sulama-tatilde-pratik-bitki-sulama-banyo

Islak İp Yöntemi

Birden fazla bitkiyi aynı anda sulamak için kullanılabilecek bu yöntemle düzenli bir şekilde su alabilecek bir sistem kurgulayabilirsin. Bu yöntem için bir lavabo küvetine, tencereye veya ağzı açık bir kaba su doldurduktan sonra bitki saksılarını bu sulama kabı çevresine sıralaman gerekmekte. Ardından su emiciliği kuvvetli olan bir kumaş şeridini veya kalın bir ipin bir ucunu bitkinin köküne, diğer ucunu da suyun içine yerleştirebilirsin. Birden fazla şerit parçasıyla bitkilerini ipin emdiği su ile beslemiş olacaksın!

bitki-sulama-tatilde-pratik-bitki-sulama-ip-şerit-sulama

Plastik Poşetten Sera

Her bitki çeşidi için uygun olmayan bu yöntemde bitkinin solunumunu ve su hareketliliğiyle kendi seralarını kurgulayabileceksin. Bunun için öncelikle bitkilerinin toprağı üzerine ağaç kabuğu dökerek nem dengesini sağlamalısın. Ardından suyunu vermiş olduğun bitkilerin üzerine geniş bir plastik poşet yerleştirerek lastikle kapatıyoruz.

Bu noktada poşetin yapraklar üzerinde zarar verici bir şekilde baskı oluşturmadığına emin olmalısın. Bu yöntemle birkaç ay boyunca bile bitkilerinin sulanmasına izin vermiş olacaksın! Çok önemli bir husus ise bitkini güneşi doğrudan alan bir yere koymaman gerektiğidir.

bitki-sulama-tatilde-pratik-bitki-sulama-sera-yöntemi
bitki-sulama-tatilde-pratik-bitki-sulama-sera-yöntemi

Gömülü Plastik Su Şişesi

Plastik su şişesi yöntemiyle bitki sulamayı görmüştük. Bu yönteme bir alternatif olarak gömülü bir sistem kurgulayarak sıkı toprak geçirgenliğine sahip bitkilerini de rahatlıkla sulayabilirsin. Bu noktada büyük saksılar için faydalı olan bu yöntemde toprağı kazarak bir su şişesinin girebileceği alanı sağlamalısın.

Ardından tabanında ve yan alanlarında delik olan su şişesini kapağı yüzeyde kalacak şekilde gömebilirsin. Bu yöntem sayesinde bitkine su vereceğinde sadece kapağını açtığın şişeye su ekleyerek de doğrudan toprağın derinlerini besleyebilirsin.

Mutlu tatiller!

bitki-sulama-tatilde-pratik-bitki-sulama-bahçe

Görsel kaynak: pinterest, plants.com, mindbodygreen.com, balconygardenweb.com, scissorsandsage.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Yüz Yogası Başlangıç Rehberi

Yüz Yogası Başlangıç Rehberi

Son Dönem Trendi Terrazzo Efekti Nasıl Yapılır?

Son Dönem Trendi Terrazzo Efekti Nasıl Yapılır?