Bitkilerin Bahara Hazır Mı?
Baharın gelişi ile hepimiz kendimizi yeni bir döneme hazırlıyoruz. Bunlara örnek olarak temizlik yapmayı, gardırobumuzu yenilemeyi, mutfakta dönemin sebzeleriyle yeni lezzetlere yer açmayı örnek verebiliriz. Aynı şekilde renkli ev arkadaşlarımız olan bitkileri de baharın gelişine hazırlamamız gerekir. Baharın gelişi ile canlılık kazanan çiçeklerine bir bakım zamanı gelmiş olmalı. Peki evinde bulunan veya yeni ekmek istediğin bitkiler için neler yapabilirsin?
Bitkiler için Mevsim Değişikliği Ne Demek?
Mevsim değişimlerinden hepimiz etkileniriz. Bizim gibi ev ve bahçe bitkileri de mevsim değişimlerine göre kendilerini hazırlamak isterler. Bahçende, balkonunda veya evindeki saksılarında bulunan, belki de yeni ekeceğin bitkiler için bir takım değişimler ve hazırlıklar yapman gerekir.
Bitkilerin bu süreçte etkilenecekleri kriterler sıcaklık, nem, toz, böcekler ve güneş alma oranlarıdır. Havanın çoğunlukla kapalı olduğu, soğuk ve rüzgarlı kış mevsiminin ardından topraklarında dahi bir değişime ihtiyaç duyarlar. Bu değişimi sağlayarak bitkilerinin ve çiçeklerinin mevsime daha canlı başlamalarına yardımcı olabilirsin.
Bitkilerin Bahara Hazırlık Adımları
Her ne kadar en güneş alan yerde konumlandırmış olsan da bitkilerin bahara, soğuk bir iklime alışkın olarak girecekler. Bu nedenle kış mevsiminin götürdüğü şeyleri yenilemen gerekecek. Bunun için yapabileceğin ilk hazırlık bitkilerindeki ölü yaprakları temizlemek olacaktır. Solmuş ve kurumuş yaprakları budadığında bitkin, ona verdiğin suyu daha verimli kullanacak ve daha da canlanacaktır.
Bir sonraki adım toprağı havalandırman ve gerekliyse saksıyı değiştirmen olacak. Soğuk havalarda katılaşmış olan toprak bitkinin köklerini sıkıştırmıştır. Bunun için toprağı gerekli aletler ile veya elinde yoksa bir kaşık yardımı ile kenarlardan yavaşça havalandırabilirsin. Sert kabuğunu karıştırırken köklere zarar vermemeye dikkat etmelisin.
Bundan sonraki süreç için yeni bir sulama düzeni belirlemen gerekir. Havaların ısınması ve bitkinin terlemesinin artması ile bitkin daha sık suya ihtiyaç duyabilir. Ancak önemli olan çok sulamak değil, düzenli sulamaktır. Sulama sıklığını belirlemek için suladıktan sonra her gün parmağını toprağın biraz içine sokarak nemli olup olmadığına bakarak belirleyebilirsin.
Bahçe Bitkileri İçin İpuçları
Bahçende yetiştirdiğin bitkilerin için hazırlık yaparken aslında onların bulunmaları gereken doğa ortamında olduklarını unutma. Bu nedenle doğal süreçlerini bozmamak için çok fazla kimyasal ile müdahale yapmaman gerekir. Bununla beraber bir önceki sezondan kalan dalları ve yaprakları budamayı unutmamalısın. Böylece bitkilerin her zaman canlılıklarını koruyabilirler.
Aynı zamanda bitkilerin doğal sürecine fazla müdahale etmemekle birlikte ilaçlama, gübreleme ve aşılama gibi işlemler ile bitkini koruyabilirsin. Aynı zamanda yeni diktiğin ve ektiğin bitkiler ve sarmaşıklar için uzama desteği yerleştirebilirsin.
Balkon ve İç Mekan Bitkileri için Yapılması Gerekenler
Saksıda yetişen bitkilerini istediğin gibi konumlandırman bir avantaj olmakla birlikte bitkinin koşullara uyum sağlaması açısından zor bir süreç olabilir. Bununla beraber güneş sevmeyen büyük yapraklı çiçekler için konum değişikliği yapman gerekebilir. Pencere önünden güneşi doğrudan değil de odanın aydınlanması ile alan bölgelere yerleştirebilirsin.
Pencere önüne veya balkona konumlandırdığın bitkilerin sinek gibi böceklerin yeni yuvası olabilir. Baharda çiçekli veya çiçeksiz bitkilere gelen böceklerden arınmak için bitkilerinin yapraklarını sirkeli su ile silebilir ve tozlarını alabilirsin. Ancak bunu yaparken sirkeyi su ile seyreltmeyi unutma.
Bitkilerini yerleştirirken birbirlerine gölge olmamalarına dikkat etmelisin. Bunun için dikey bahçelerden örnek alarak sen de evinde bitkilerini dikey sıralayabilirsin. Aynı zamanda eğer gelişme sürecindeler ise saksıların büyütülmesine ihtiyaç duyabilirler.
Bu mevsimde yeni bir bitki ekmeyi veya edinmeyi düşünüyorsan baharda çiçeklenen bitkilere bakabilirsin. Bunlar sardunya, sümbül, menekşe, lale gibi rengarenk çiçekleri olan bitkiler olabilir. Aynı zamanda her zaman açan maydanoz, havuç gibi bazı sebzeleri mutfağında da yeşillendirebilirsin.
Çiçekli Bitkiler için Renkli Tavsiyeler
Baharın gelişi ile açan ve evini rengarenk tonlara boyayan çiçeklerine özen göstermelisin. Özellikle sadece yılda bir açan çiçeklerini çiçek coşturan ile canlandırman faydalı olabilir. Elbette çiçeklerinde kimyasal ilaç kullanmadan, onların renklerine daha çok doymak istiyorsan ev yapımı tarifleri de kullanabilirsin. Bizim sana tavsiyemiz içinde yumurta haşladığın suyu çiçeklerinin toprağına dökmen olacaktır. Evinin biricik renkleri olan çiçeklerinin böcekler ile savaşında eğer toprağına sigara külü gömersen yardımcı olabilirsin.
Baharın Tadını Çıkaranlar: Sukulentler
Güneşi özellikle seven bitkiler, baharın gelişi ile pencere önünde yerlerini almaya hazırlar. Her mevsim sevimliliklerini koruyan sukulentlerini evinde güneşi görebilecek bir konumda sergileyebilirsin.
Görsel kaynak: realdeal, pinterest, unsplash