Son Dönem Trendi Terrazzo Efekti Nasıl Yapılır?

Son Dönem Trendi Terrazzo Efekti Nasıl Yapılır?

Terrazzo efekti son dönemin en popüler dekorasyon seçimleri arasında yer almakta. Saksıda, tepsilerde, tabaklarda, zeminlerde, seramik döşemelerde ve daha birçok alanda kullanılan Terrazzo efekti, ortama modern ve neşeli bir görünüm katmaktadır. Çeşitli renklerden oluşan Terrazzo efektini biraz zaman ayırarak kendin de yapabilirsin. Bu trendi yakalarken, uygulayacağın yöntemleri senin için detaylı olarak inceledik. 

2021 Yılında Sıkça Göreceğimiz Mutfak Tezgahları

Minimal Evin Şık Gözdesi: Mermer Kullanımı

2021'de Popüler Olması Beklenen Dekorasyon Trendleri

TROPICAL GLAM BATHROOM UPGRADE PLANS — SAPHRON LONDON.jpg

Terrazzo Efekti Nedir?

Terrazzo, İtalya’da ortaya çıkan, granit, mermer gibi materyallerin ufak parçalar halinde harca katılarak kullanımıyla ortaya çıkan renkli bir kaplama yöntemidir. Son zamanlarda modern bir yöntem olarak sıkça uygunan Terrazzo efektini, kendin masa, duvar gibi birçok zemin üzerinde uygulayarak, evinde yepyeni görünümler ortaya çıkarman mümkün. Eğer sen de bu uygulamanın hayranlarından biriysen, bu yazı evine istediğin hareketi katman için sana oldukça yardımcı olacaktır.

masada-terrazzo-efekti

Farklı Yüzeylerde Terrazzo Efekti Yapımı

Terrazzo efektini farklı zeminlerde uygulamanın mümkün olduğunu söylemiştik. Bu sayede evindeki pek çok mobilyayı değiştirmeden baştan yaratabilirsin. Dilediğin renk kombinasyonunu seçmek ise tamamen senin zevkine kalmış!

kendin-yap-terazzo

1.Adım: Alan Seçimi

İlk olarak kullanacağın zemin malzemenin ne olduğunu belirlemelisin. Eğer kullanacağın ürün ham ahşap ise, üzerindeki pürüzleri zımpara ya da fırça yardımıyla yok etmeli ve sonrasında dilediğin renge boyamalısın. Beyaz bir alt taban rengi seçmenin, bu efektte kullanacağın renklerin öne çıkması açısından daha uygun olacağını da ekleyelim.

terrazzo-masa

2. Adım: Süngerlerle Renk Kat

İlk önce ihtiyacın olan şey bir sünger. Bu aşamada bulaşık süngeri işini pekala görecektir. Üzerinde uygulayacağın zemine uygun renklerini seçtikten sonra, çeşitli boyutlarda olması gereken süngerleri, üçgen şekilde kesmeye özen göstermelisin. Her bir boyanı farklı kaplara dökmen süngerleri batırma aşamasında işini kolaylaştıracaktır. Üçgenleri boyaya batırarak zeminin çeşitli noktalarına baskı yapman ve boşlukları fırçayla doldurman ortaya şahane bir efekt çıkarman için yeterli olacaktır.

masa-terrazzo-dekor

3.Adım: Şeffaf Kaplama ve Sabitleme

Son olarak ortaya çıkan ürününün üzerine renklerinin daha canlı ve kalıcı olması için şeffaf bir kaplama boyası ya da cila ile bir kat atmanı tavsiye edebiliriz.

seram,kte-terrazzo

Çimento ile Orijinal Terrazzo Efektini Yaratmak

Çimentodan yararlanarak elde edebileceğin Terrazzo efektini mutfak seramiği olmak üzere pek çok yerde kullanman mümkün. Kullanacağın çimentoyu da dilediğin ton pigmentlerle dizayn etmek yine senin elinde. 

çimento-ile-terazzo-efekti

1.Adım: Çimento Karışımını Hazırlamak 

Çimentoyu su ve dilediğin pigment renkleriyle oluşturmak için farklı kaplardan faydalanabilirsin. Kıvamını alana kadar bir kap içinde karıştırdıktan sonra streç film üzerine karışımını dökebilirsin. Streç filmi kenarlarından sızmayacak şekilde katla ve üzerine basarak ince eşit bir tabaka haline getir.

kalıp-terrazzo

2.Adım: Kurutma Zamanı

Karışım streç film içinde kururken, kalan karışıma daha fazla renk pigmenti ekleyebilirsin. Renklendirdiğin karışımı aynı yöntemle streç film arasında kurutmaya bırakabilirsin. Kuruyan tabakaları kırarak minik parçalara ayırabilirsin. Hazırladığın tüm parçaları renklerine göre farklı kutularda toplayabilirsin. Beyaz çimentoyu su ile karıştırdıktan sonra kırdığın renkli parçaları bu karışıma ekle. Son aşamada bu karışımı bir kalıba dökmen gerekecek. Bu kalıbı kendin çimento ile oluşturabileceğin gibi satın alman da mümkün. Tüm renkleri kattığın bu karışımı kullanmak istediğin kalıbıa dökerek kurumaya bırakabilirsin.

terrazzo-her-yerde

3.Adım: Terrazzo’yu Her Alanda Kullanmak

1-2 gün kurumanın ardından kalıplardan çıkartıp tabakaları pürüzsüz hale getirmen gerekecektir. Bu işlemin sonunda da terrazzo efektin daha belirgin hale gelecektir.  

Görseller: Pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Tatildeyken Aklın Bitkilerinde Kalmasın

Tatildeyken Aklın Bitkilerinde Kalmasın

Kırmızı Et Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Kırmızı Et Saklama Yöntemleri Nelerdir?