Minimal Evin Şık Gözdesi: Mermer Kullanımı

Minimal Evin Şık Gözdesi: Mermer Kullanımı

Dekorasyonun vazgeçilmez madenlerinden biri olan mermer, uzun senelerdir farklı akımlar içinde tercih edilen bir malzeme. 1950’lerde ağır mobilyalarda ve zengin işçilikte, daha sonra başlıca mutfak ve banyo ürünlerinde, son olarak da minimal tasarımın içinde… Eğer sen de bu doğal ve modern malzemeyi ev dekorunun bir parçası haline getirmek istiyorsan, önerilerimize göz atmak isteyebilirsin.

Küçük Balkonlar İçin Dekorasyon Önerileri >

Şık Salon Dekorasyonu İçin Bütçe Dostu 10 Fikir >

İşi 'Üretmek' Olanlar İçin Yaratıcılığı Ortaya Çıkaran Dekorasyon Önerileri >

Dekorasyonda En Çok Kullanılan Mermer Çeşitleri ve Desenleri

Dekorasyonda ve ev inşaatında kullanılan mermerler sertlik, desen, çıkarıldıkları madenin doğal rengi gibi kriterlere göre isimlendirilirler. Dekorasyonda kullanılırken de odanın veya dekorun verdiği atmosfere bağlı olarak mermer tercihini yapabilirsin.

dekorasyon-mermer-masa

Minimal ev dekorlarında en sık karşılaşacağın mermer türü Calacatta mermer veya başka bir adı ile Carrara mermer’dir. Özellikle İtalyan tasarımlarda karşımıza çıkan bu mermer evi aydınlatan, temiz bir görünüm sağlar. Aynı zamanda beyaz ile altın tonlarını bir arada kullanmaya olanak tanıyan calacatta mermeri şık orta sehpalar için tercih edebilirsin.

dekorasyonda-calacatta-mermer-tezgah
dekorasyonda-calacatta-mermer-masa

Siyahın gücünü ve asaletini yansıtan Alexandrette Black Mermer ise mobilyada veya dekorda ağır bir görünüm vermesi ile çoğunlukla beğenilen bir mermer türüdür. Ancak bu koyu atmosferi ile ev yapısından ziyade, mobilyalar üzerinde uygulamalarına daha sık rastlanır.

Alexandrette-Black-mermer

Göz yormayan görünümü ile özellikle mutfak tezgahlarında kullanılan bir tür de Star Galaxy Granit’tir. İçinde ışıltılar ile siyahın ağırlığını renklendiren bu malzeme de çoğunlukla tercih edilen mermerler arasında.

star-galaxy-granit-tezgah-dekorasyon

Minimal Dekorasyonda Malzeme Düetleri: Mermer ve…

Madenden çıkarıldığı gibi, şekil verilen ve çok da işlem görmeyen mermer, kütlesel bir malzemedir. Yani tek bir küvetin bütün bir mermer taşından çıkarılabileceğini düşünün. Tabi istersen evinde kütlesel, taşınması zor mermer kalıplar yerine başka malzemeler ile desteklenmiş dekorasyon ürünleri tercih edebilirsin. Desenlerinin sadeliği veya karmaşıklığı, mermerin parlaklığı veya matlığı gibi kriterleri kullanarak ürününde malzeme çeşitliliğine gidebilirsin.

dekorasyon-mermer-minimal

Ahşap

Soğuk bir maden olan mermer ile doğal, sıcak bir malzeme olan ahşap iyi birer tamamlayıcılardır. Bu zıtlıklarda mermerin yansıtıcı, ahşabın ise mat ve tok görünümü de şık bir dekorasyon parçası olarak kullanılabilir. Aynı üründe birleşmese dahi, mermer bir zemin uygulaması üzerine ahşap mobilyalar da bu zıt, şık dekoru destekler.

minimal-dekorasyon-mermer-ve-ahşap
minimal-dekorasyon-mermer-ve-ahşap

Metal

Kütlesel mermer tablalar ile, ince ve renklendirilmiş metal ayaklı sehpalar da sıklıkla görebileceğin ürünlerden biridir. Hem ağır ve sağlam duran hem de minimal bir çizgiselliğe sahip bu dekorasyon parçaları yaşam alanlarının vazgeçilmezi haline gelmiş durumda.

minimal-dekorasyon-mermer-sehpa
mermer-dekorasyon-mermer-sehpa

Altın / Pembe Altın

Hem mermerin direkt olarak dokusuna verilebilen hem de mermerin üzerine parçalar olarak birleştirilebilen altın veya renklendirilmiş pembe altın günümüzde en çok kullanılan estetik ürünlere örnektir. Sadece yaşam alanı mobilyalarında değil, aynı zamanda banyo ve mutfak armatürlerinde de şık bir görünüm sağlayan bu birleşim evini kesinlikle aydınlatacaktır.

minimal-dekorasyon-mermer-ve-altın
minimal-dekorasyon-mermer-ve-altın

Ayna

Mermerin parlak ve yansıtıcı bir yüzeyinin olması ile ayna beklenmedik bir şekilde estetik bir birliktelik oluşturur. Dilersen mermerin kütlesel ağırlığını destek olarak kullanabilir veya mermer bir çerçeve tercih edebilirsin.

minimal-dekorasyon-mermer-ve-ayna

Banyo ve Mutfak Dekorasyonunda Mermer Kullanımı

Minimal ev tasarımlarında önemli olan “Az olan yeterlidir.” düşüncesini göz önünde bulundurmaktır. Bu nedenle minimal banyo ve mutfak dekorasyonlarında detayların ön plana çıkmaması, bütünün bir uyum içerisinde ortada olması önemlidir. Mermer gibi kütlesel bir maden, tam da bu yüzden minimal tasarımın sevilen malzemesidir.

Zeminde ve duvarlarda mermer kullanımının ötesinde, tezgahlarda, küvetlerde ve lavabolarda da kullanılabilen mermerin, odanın ağırlığına ve atmosferine göre farklı çeşitlerini tercih edebilirsin. Örneğin banyolarda çoğunlukla beyaz mermer veya pembe mermer tercih edilirken, mutfaklarda kahve gibi koyu tonlar da beğenilen türler arasındadır.

minimal-dekorasyon-mermer-banyo

Aynı zamanda mermerden oluşan banyo ve mutfak ürünleri de ekonomik bir seçim olabilir. Ev yapısında değişiklik yapmak yerine, bu tür ürünler ile evine mermer estetiğini katabilirsin.

minimal-dekorasyon-mermer-banyo

Yaşam Alanlarında Mermer Dekorasyon

Pürüzsüz ve temiz bir tabla olarak kullanılabilen mermeri dekorasyonunda kolaylıkla kullanabileceğinden bahsettik. Özellikle orta sehpalar, masalar veya dış kullanım için balkon veya bahçe mobilyalarında tercih edebilirsin.

Aynı zamanda bir yüzey olarak mermeri yatak başlarında veya raflarda kullanabilirsin. Veya büyük yüzeyler yerine bardak altlığı, duvar dekorasyonu gibi detaylarda mermer tercih edebilirsin.

dekorasyonda-mermer-konsol

Mermer kullanımına sıklıkla rastladığımız bir alan ise ofis malzemeleridir. Kalemlikler, notluklar, aydınlatmalarda ve hatta mumluklarda görebileceğin mermerin uyumu çok hoşuna gidecek.

dekorasyonda-mermer-doku
dekorasyonda-mermer-ofis-malzemeleri

Görsel kaynak: Pinterest, loda mobilya

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler | Depreme Hazırlıklı Bir Ev

Deprem Öncesi Alınması Gereken Önlemler | Depreme Hazırlıklı Bir Ev

İlham Verici Cafe Dekorasyon Örnekleri

İlham Verici Cafe Dekorasyon Örnekleri