Mağaradan Ev Olur Mu Diyenlere: Yaodong Evleri

Mağaradan Ev Olur Mu Diyenlere: Yaodong Evleri

Coğrafi özellikler kültürleri ve doğal olarak insanların yaşama alışkanlıklarını etkiler. Ancak günümüzde yerel mimari geçmişteki kadar kendini göstermemektedir. Farklı coğrafi özelliklerin farklı kültürleri etkilemesiyle oluşan bu yerel mimarilerden Çin’de ortaya çıkan Yaodong evlerini inceleyeceğiz. Kim bilir, belki de hayalindeki evi bu şekilde bulabilirsin!

Kendi Seramik Hamurunla Yapabileceğin Dekorasyon Fikirleri >

Güveç Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır? >

Evinde Pozitif Hava Yaratacak Optimistik Dekorasyon Trendleri >

Yaodong Evleri Nedir?

Farklı etnik gruplara ev sahipliği yapan Çin kültüründe mimari açıdan da coğrafi etkileri görmek mümkün. Diğer bir adıyla ‘mağara evler’ olarak bilinen Yaodong Evleri bir yamacın oyulması veya zeminin kazılması ile inşa ediliyor. Bu evler yaz ve kış mevsimlerindeki sıcaklık değişikliğinden minimum oranda etkilenen ve fazladan bir ısıtma veya soğutma sistemine ihtiyaç duymayan yapılar olarak tasarlanmış.

Çin’deki durdurulamaz nüfus artışının ardından Yaodong Evleri yerini klasik çoğul mimariye bırakmış olsa da günümüzde mağara evleri hala kullanımda olan yapılar.

yaodong-evleri-mağara-evler

Mağaradan Ev Olur mu?

Geçmişte ilkel dönemlerde en güvenli evlerin mağaralar olduğunu zaten biliyoruz. Ancak merak ettiğimiz şey günümüzde bulunduğumuz teknoloji koşullarını mağaralara uyarlayabilir miyiz? Cevabı ise… Evet!

Elektrik, temiz su, internet ve hatta akıllı ev sistemlerinin entegre edilebildiği mağara evlerinde yaşamak mümkün. Yapılan inşaat ve mühendislik alanında müdahaleler sayesinde bu otantik atmosferi yaşarken çağın gerektirdiklerinden de geri kalmak zorunda değilsin. Bu hem uyumlu hem de geleneksel evlerin modern yansımalarına hep beraber bakalım.

mağara-evi-modern-mağara-iç-mekan

Modern Mağara Evleri

Sığınak algısına yakın olan mağara evler, günümüzdeki düzenlemeler ile hibrit şekilde veya tümüyle mağara içine entegre edilmiş sistemlerle gerçekleştirilebiliyor. Bu noktada hibritten kastımız bir kısmı mağaranın doğal yapısını tümüyle alsa da binanın bir kısmı modern mimari unsurlarıyla dekore edilmiş oluyor.

mağara-evi-ispanya-modern-mağara
mağara-evi-ispanya-modern-mağara

Kimi durumda ise mağara oyukları havalandırma, pencere boşlukları, elektrik ve su sistemleri gibi önemli donanımlarla kurgulanıyor. Bir şekilde insan müdahalesiyle tamamlanan bu evler de yaşam için güvenle tercih edilebilir hale getiriliyor.

mağara-evi-modern-mağara-iç-mekan-banyo

Aydınlık Mağara Evleri

Doğrudan yer seviyesinin altında bulunan mağara evleri de karşılaştığımız yapılardan. Günümüz yaşam alışkanlıklarıyla uyum göstermese de bu mağara evlerinde aydınlanma yapay şekilde veya toprak seviyesine göre tavana açılan pencere delikleriyle sağlanıyor.

mağara-evi-modern-mağara-yapay-mağara-iç

Klostrofobisi olan bireyler için uygun bir alan olmasa da gerekli strüktür hesaplarıyla sandığından kat be kat güvenli yapılar oluşturuyor. Aynı zamanda herhangi bir soğutma veya ısıtma sistemine ihtiyaç duyulmayan bu evlerde toprağın yapısından faydalanmak da zekice bir çözüm!

mağara-evi-modern-mağara-iç-mekan-yatak-odası

Yapay Mağara Evler

Daha çok turizm amacıyla oturmaya açık olan yapay mağara evler gerçek bir mağaradan veya yamaçtan oluşturulmuş yapılar değil. Aynı klasik bir ev inşası gibi tümüyle insan planlaması ve tasarımıyla yapılan bu evler de günümüzde yapay mağara evler olarak bilinmekte. Bu deneyimi yaşamak isteyen insanlar için değerlendirilebilecek bir fikir diyebiliriz!

mağara-evi-modern-mağara-yapay-mağara
mağara-evi-modern-mağara-yapay-mağara

Türkiye’de Kalabileceğin Mağara Evler: Kapadokya

Bahsettiğimiz mağara evlerin hem yapay hem hibrit hem de doğal olanlarını ülkemizde bulabilmek mümkün. Bu noktada akla gelen ilk konum elbette Kapadokya mağara evleri oluyor. Atmosferi destekleyecek şekilde inşa edilen mağara evlerde tatil amaçlı konaklamak mümkün.

kapadokya-mağara-otel-4
kapadokya-mağara-otel

Çoğunlukla balayı organizasyonlarında tercih edilen mağara evler hem doğanın yapısını koruyan hem de modern ihtiyaçlarını karşılayabilecek yapıda inşa edilmiş. Dünya’nın pek çok yerinden ziyaret edilen Kapadokya Mağara Evleri büyülü bir tatil opsiyonu diye düşünüyoruz.

kapadokya-mağara-otel
kapadokya-mağara-otel

Görsel kaynaklar: home-designing.com, sniffhotels.com, sofiaadventures.com, attitude-mag.com, architizer.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Kırmızı Et Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Kırmızı Et Saklama Yöntemleri Nelerdir?

Evinde Uygulayabileceğin 5 Farklı Tavan Dekorasyon Fikri

Evinde Uygulayabileceğin 5 Farklı Tavan Dekorasyon Fikri