Güveç Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Güveç Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?

Yemeğinden tatlısına pek çok mutfak lezzetini pişirebileceğin ve servis edebileceğin çömlek güveçlerin aslında çok eski bir tarihi vardır.  Özellikle meyve ve sebzelerin vitamin değerlerini kaybettirmeden pişirmesiyle de hala günümüzde kullanılan bir tekniktir. Yemek yaparken ısıyı malzemesi nedeniyle ağır ağır yaydığı için yavaş ve kısık ateşte pişmesi gereken yemek yapımı sırasında çömlekler kararabilir. Peki, bu kalitedeki çömlekler için temizleme süreci nasıl gerçekleşmelidir?

Banyoda Yetiştirmeye Uygun 7 Bitki >

Birbirinden Güzel 7 Farklı Balkon Masası Fikri >

Masa Sunumunda Kendi Bahar Temanı Yarat >

Doğru Çömlek/Güveç Seçimi

Uzun süreli pişirme sürelerine dayanıklı üretilen çömlek güveçlerin sağlamlığından emin olman gerekir. Bu nedenle satın alacağın çömleğin yüzeyinde herhangi bir çatlak bulunmadığından emin olmalısın. Minik çatlaklar sorun yaratmayacak gibi gözükse de yüksek sıcaklıkta daha büyük kırılmalara sebep olabilir.

Toprak güvecin kapağının tam olarak oturup oturmadığından emin olmalısın. Çömleğe tam olarak oturmayan kapaklar yemek pişirme sırasında içine hava alabilir ve sürecin sağlıklı ilerlemesine engel olabilir.

Aynı zamanda satın alacağın toprak güvecin sırlı veya sırlı olmaması da uzun süreli kullanım için önemlidir. Güvecin içinde bulunan parlak katman güveçten dışarı su sızmamasını sağlar. Ancak sırlama işleminde kurşun gibi bazı metaller de kullanıldığı için sana önerimiz sırsız olan güveçleri tercih etmenden yanadır.

güveç-çömlek-temizlik-yemek-yapma-toprak-2

Güveç/Çömlek İlk Kez Nasıl Kullanılır?

Her ne kadar çömlek güveçler satılmadan önce fırınlansa da emin olmak için yemek yapmadan önce çömlek güvecini boş şekilde fırınlayabilirsin. Böylece çömleğin içindeki kokunun ortadan kaybolmasını sağlayabilirsin. Bunun için öncelikle çömleğin içindeki tozu kuru bir bez veya sünger ile silmelisin. Ardından bir miktar sıvı yağla güvecin içini kuru kalmayacak şekilde sıvamalısın. Ardından yaklaşık bir saat boyunca fırında bu şekilde pişmelisin. Çömleği fırından çıkarıp soğumasını bekledikten sonra durulayıp kurulamalı ve ardından kullanmalısın.

Güveç/Çömlek Kullanmanın Püf Noktaları

Çömlek güvecini mutfakta kullanmaya başladıktan sonra bazı noktalara dikkat etmen gerekir. Fırından veya ocaktan alınan çömlek güveci soğuk bir zemine koymamalı ve bir nihale üzerine yerleştirmelisin. Aksi takdirde çömlek çatlayabilir. Aynı zamanda arta kalan yemeği de çömlek içinde bırakmamalı ve daha sonra saklamak adına başka bir depolama alanına koymalısın.

güveç-çömlek-temizlik-yemek-yapma-toprak-çömlek

Güveç/Çömlek Nasıl Temizlenir?

Öncelikle yemekte kullanılan güvecin asla bulaşık makinasında yıkanmamasına dikkat etmelisin. Çatlama ihtimaliyle birlikte kimyasal maddelerin de çömleğe yapışması da muhtemeldir. Bu nedenle elle yıkamadan önce güvecin içinde kalmış olan yemeği bir miktar sıcak suyla yumuşatmalısın. Ardından güvecin içini temizlemek için yumuşak olduğundan emin olduğun bir sünger veya fırça kullanabilir ve tüm yemek artığını temizleyebilirsin.

Deterjan yerine soda gibi yumuşatıcılarla yemek kalıntısından kurtulmayı deneyebilirsin. İyice ve tümüyle durulandığından emin olduktan sonra çömleği ters çevirerek kurulandığından emin olmalısın.

güveç-çömlek-temizlik-yemek-yapma-toprak-çömlek

Güveç/Çömlek Kokusu Nasıl Giderilir?

Bahsettiğimiz üzere uzun süre boyunca pişen ve çömleğe oturan yemek kokusunu temizlemek için öncelikle tüm artık yemekleri başka bir kaba almalısın. Ardından güveci ılık suyla doldurup yaklaşık yarım saat bekletebilirsin. Bununla birlikte kokuyu tümüyle gidermek için kimyasallar yerine karbonat dökerek içindeki suyu macun kıvamına getirebilirsin. Bu oluşturduğun macunla ve yumuşak bir süngerle sildiğin çömleği temizleyebilirsin.

Güveç/Çömlek Neden Küflenir?

Çömlek güveci temizlemek için sabun veya deterjan kullanmamaya özen göstermelisin. Çünkü bu kimyasal malzemeler gözeneklere nüfuz edip daha sonra da yemeğine sızabilir. Bunu önlemek için doğal temizleyicilerle temizledikten sonra kuruladığından emin olmalısın.

Eğer tümüyle kurulanmayan bir çömleği bırakırsan içinde küflenmeler oluşabilir. Bu da yeterince temizlenmezse yemeğin içeriğine küfün de tadının geçmesine sebep olabilir.

güveç-çömlek-temizlik-yemek-yapma-toprak

Küflenen Güveç/Çömlek Nasıl Temizlenir?

Temizlenmiş olan çömlek güveci kuru bir bez, sünger veya peçete yardımıyla silmelisin. Ardından bir miktar ılık suyu çömleğin içine koyup kaynayana dek beklemelisin. Kaynatma işlemi tamamlandıktan sonra ılık suyla durulayıp kurulayabilirsin. Bu defa tümüyle kurulandığından emin olduğun çömleği bir sonraki nefis yemeğe dek saklayabilirsin.

güveç-çömlek-temizlik-yemek-yapma-toprak-çömlek

Görsel Kaynak: etineniyisi.com, chezmaman.com.tr, pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Folyo Kaplama ile Evinde Yapabileceğin 6 Değişiklik

Folyo Kaplama ile Evinde Yapabileceğin 6 Değişiklik

Ev Dekorasyonunda Doğala Dönüş: Cottagecore Akımı

Ev Dekorasyonunda Doğala Dönüş: Cottagecore Akımı