Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

Yoğurt özellikle Türkiye’de çoğu masanın vazgeçilmezlerinden birisi. Gerek mezelerde gerek yemeklerin yanında gerekse çorbalarda sık sık kullandığımız çok da sağlıklı bir besin olan yoğurdu bugün çoğunlukla marketlerden alıyor olsak da yoğurt eski zamanlardan beri evde yapılır. Bugün sen de evde yoğurt yapımını öğrenebilir ve geleneksel yoğurt mayalama yöntemlerini kullanarak kendi yoğurdunu kendin yapabilirsin.

Evde Soğuk Kahve Nasıl Yapılır? Ev Yapımı Buzlu Kahve Tarifleri

Ünlülerin Smoothie Tarifleri

Mutfak Tezgahını Dekore Etmenin 6 Farklı Yolu

Evde Yoğurt Yapımının Temel Adımları ve Püf Noktaları

Evde yoğurt yapımı için öncelikle taze süte ihtiyacın var. Şehrin ortasında sütçü bulmak çok kolay olmayacağı için marketlerde satılan günlük sütleri de kullanabilirsin tabii ki. Ev yoğurdu mayalama için 1-2 kaşık yoğurda ihtiyacın var. Bu maya olarak kullanacağın yoğurdu market yoğurtlarından seçebileceğin gibi ev yoğurdundan da seçebilirsin ki ev yoğurdu daha iyi bir maya olacaktır. Yoğurt yapımında ilk olarak sütünü güzelce kaynatman gerekiyor. Bunun için bir litrelik sütü kaynattığında sütün tepeden bir parmak kadar azalmasını beklemelisin. Ardından soğumaya bırakıyorsun kaynayan sütü ve serçe parmağının yedi saniye dayanabildiği bir sıcaklığa gelene kadar bekletiyorsun. Ardından mayalama işlemlerine geçeceksin bunları ileride anlatacağız.

evde-yogurt-yapimi

Sütten Yoğurt Yapımı: Doğru Süt Seçimi ve İşleme

Yoğurt tarifi belli püf noktalara dikkat edildiğinde yapması oldukça basit bir tarif. Püf noktaların başında süt seçimi geliyor. Yoğurt yapılacak sütün işlem görmemiş bir süt olması gerekiyor bu yüzden de kutularda satılan pastörize sütlerle değil günlük sütlerle yoğurt yapmanı öneriyoruz. Bunun yanında yoğurt yapımında genellikle beş litrelik süt ölçekleri kullanılıyor ama o miktar sana fazla gelecekse bir litreyle de yapabilirsin. Sütle ilgili bir diğer püf nokta da kaynadıktan sonra havalandırılması. Bu şekilde tahta bir kaşıkla havalanarak kaynattığın sütün içindeki su daha kolay buharlaşacak.

sutten-yogurt-yapimi

Yoğurt Mayalama Yöntemleri ve Ev Usulü Yoğurt Mayalama

Sütü kaynatıp soğuttuktan sonra ev usulü yoğurt mayalama aşamasına geçebilirsin. Bu aşamada maya için ayırdığın bir litre için 1-2 kaşık, beş litre için de 3-4 kaşık mayalık yoğurdunu az tuz ya da şekerle çırpıyorsun ve ardından kaynayıp gerekli dereceye kadar soğuyan süte katıp iyice karıştırıyorsun. Bu aşamada iyice karıştırman gerekiyor ki maya süte düzenli yayılsın.

yogurt-mayalama

Geleneksel Yoğurt Mayalama ve Yoğurt Nasıl Çalınır?

Yoğurt çalmak TDK’ye göre süte yoğurt mayası katmak demek, biz yukarıda anlattığımız gibi kaynamış süte mayayı eklediğimizde yoğurt çalmış oluyoruz. Ardından da bu mayalanmış yoğurdu mümkünse cam olan kavanozlara bölüyoruz. Ve ağzı açık bir şekilde önceden 50 dereceye 10-15 dakika ısıtılıp kapatılan fırına koyuyoruz. Geleneksel yoğurt mayalama yapılırken battaniyelere sarılarak yapılan bu işlemde kavanozların tam kapanmaması, sallanıp dökülmesi gibi riskler vardı, bu yüzden bugün daha kolay bir yöntem olarak fırın kullanabilirsin. Bu şekilde yoğurdunu 4-5 saat kadar fırında kapağını açmadan tutman gerekiyor. Ardından alıp kapakları açık halde bir 7 saat de buzdolabında beklettikten sonra yoğurdun güzelce mayalanmış bir halde hazır olacak.

geleneksel-yogurt-mayalama

Evde Yoğurt Yaparken Sıkça Yapılan Hatalar ve Çözümleri

Ev yoğurdu nasıl yapılır konusundaki sorularına aşağı yukarı bir cevap verdikten sonra yapılan genel hataların da üzerinden geçersek koşup yoğurt yapmaya girişebilirsin. Öncelikle çoğu kişi kaynarken havalandırmayı pek önemsemiyor ama bu işlem sayesinde suyu buharlaşan yoğurdun daha iyi bir kıvam alıyor. Kaynatıp bekletme kısmı da yoğurt mayalama tarifinin çok önemli bir noktası çünkü ideal sıcaklığı yakalamak gerekiyor. Mayalanma için ideal sıcaklık 45 derece ama bunu ölçemeyeceksen serçe parmağını 7 saniye tutabildiğin sıcaklığı denk getirmen gerekiyor diyebiliriz. Bu gibi hatalara düşmeden sütten yoğurt yapımını deneyebilir ve zaman içinde pratik ederek ustalaşabilirsin.

yogurt-tarifi

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Hangi Ayda Ne Ekilir? Aylara Göre Sebze ve Meyve Ekim Rehberi

Hangi Ayda Ne Ekilir? Aylara Göre Sebze ve Meyve Ekim Rehberi

Kendin Yap: Ahşap Seperatör

Kendin Yap: Ahşap Seperatör