Kedi/ Köpek Sahiplenmeden Önce Kendine Sorman Gereken 9 Soru

Kedi/ Köpek Sahiplenmeden Önce Kendine Sorman Gereken 9 Soru

Bir evcil hayvanla yaşamak çoğu insanın hayalidir, bazıları bu hayalini gerçekleştirmek için fırsat bulabilmiş ve bugün evlerinde tüylü arkadaşlarıyla yaşamaktadır. Bugün hala bir evcil hayvanın yoksa deprem bölgelerinde evsiz kalmış ya da sahiplerinin terk etmek zorunda kaldığı hayvanları sahiplenmeyi düşünüyor olabilirsin. Bu kararı vermeden bazı noktaları iyi düşünmek, bazı sorulara cevap vermek hem senin hem de hayvan dostlarımızın geleceği açısından faydalı olur.

Evinde Minik Dostuna Özel Alanlar Yarat

Kedi Filesi Nedir? Nasıl Takılır?

Evcil Hayvanını Yeni Taşındığın Eve Nasıl Alıştırırsın?

Evcil Hayvan Sahiplenme Motivasyonum Nedir?

Özellikle depremde sahibini kaybeden hayvanların yaşadığı travmalar insanların onlara acımalarına ve bu sebeple sahiplenmelerine sebep oluyor. Bu yaklaşım oldukça insani olsa da motivasyonun yalnızca acıma duygusundan kökleniyorsa seçeceğin köpek ya da kedinin kişiliğini arka plana itebilirsin. Ama bir hayvanla yaşamadan bu seçimi yapmak ikinizin uyumu ve hayat boyu bir ortaklık geliştirebilmeniz için önemli.

deprem-bolgesinden-gelen-hayvanlar

Yaşam Tarzım Nasıl? Kişiliği Yaşam Tarzıma Uyuyor mu?

Acıma motivasyonunun dışında bir ortaklık kurabilme motivasyonuna sahip olman gerektiğini söylerken demek istediğimizi bu şekilde daha iyi açabiliriz diye düşünüyorum. Aynı insanlar gibi hayvanlar da çok farklı kişiliklere sahip. Örneğin kimi hayvan tüm gün oyun oynamak isterken kimisi bir köşede uyuklamaktan hoşlanır. Bu kadar basit bir ayrımda bile kendi hayat tarzınla uyumu sorgulayıp hangisinin sana uyabileceğine karar vermende yarar var.

hayvan-sahiplenme

Herhangi Bir Travması Var Mı, Varsa Bunlar İçin Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?

Depremden gelen hayvanlarla ilgili paylaşımlarda özellikle belirtildiği üzere bu hayvanların kimi enkaz altından çıkarılmış, kimi yıllardır ona bakan ailesinden ayrılmış. Bu gibi durumlar elbette hayvanlar üzerinde travma yaratabiliyor ve onları sahipleneceğin zaman bu travmalarla nasıl baş edeceğini biliyor olman önemli. Travmaları olan hayvanlara dikkatli yaklaşıp ihtiyaçlarını gözetmek, evde başka bir hayvan varsa olası bir anlaşmazlığın travmaları kötü etkileyeceğini bilmek, bu travmaların çiş yapma ya da yemek yeme gibi sorunlara sebep olacağının farkında olmak önemli.

travmasi-olan-hayvan-sahiplenme

Evim Müsait Mi?

Evinde seninle yaşamasını istediğin hayvanını eve getirmeden önce evin fiziksel koşullarını değerlendirmende yarar var. Evde yeterli yer olup olmaması, evde halihazırda bir hayvan varsa evin iki hayvana yetip yetemeyeceği, hayvanın oyun için alan bulabilmesi gibi büyüklükle ilgili konulara dikkat edebilirsin. Bunun yanında evinin konumu özellikle bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsan önemli bir kıstas çünkü köpeğinin gezmesi için bir parka yakın olman önemli. Bunun yanında bir kedi sahiplenirken de evde camların sineklikli oluşu özellikle gelmekte olan yaz ayları için çok önemli.

evcil-hayvan-sahiplenmeden-dusunulmesi-gerekenler

Hayatım Yakında Değişecek Mi?

Bir hayvanla yaşama kararı aldıktan sonra artık bu hayvan hayatının bir parçası olacak ve hayatının her dönüm noktasında bir şekilde orada seninle olacak. Bu yüzden hayatında ne gibi değişikliklerin gelmekte olduğunu fark edip planlarını buna göre yapmalısın. Örneğin çocuk sahibi olmak, taşınmak, evlenmek gibi büyük değişikliklerde hayvanının bu değişikliklerde yanında kalacağının bilincinde olmalısın.

evcil-hayvan-sahiplenme

Evcil Hayvanına Bakım Vermek İçin Ne Kadar Zaman Ayırabilirsin?

Bir evcil hayvan sahiplendiğin zaman bu hayvanın özel bir ilgi ve bakıma ihtiyacı olacağını göz önünde bulundurman gerekiyor. Özellikle ilk geldiği dönemde sıkça veterinere gitmesi gerekecek, köpeklerin çiş düzeni için sık sık yürüyüşe çıkması, kedinin de köpeğin de eve seninle beraber alışması gerekecek. Bunun için özellikle ilk zamanlarda vaktinin büyük bir çoğunluğunu hayvanınla geçirmen, ardından da belli bir bakım düzeni oluşturduktan sonra o düzeni devam ettirmen gerekecek.

hayvanla-vakit-gecirmek

Mevcut Bütçem Nasıl Görünüyor? Bir Evcil Hayvana Bakmayı Göze Alabilir Miyim?

Evcil hayvanla yaşamaya başlamak beraberinde bazı harcamalar da getiriyor elbette. Bunların başında aşıları ya da akut rahatsızlıkları için ilk zamanlar olacak olan veteriner harcamaları geliyor. Bunun yanında mama, yaş mama, ihtiyaç durumunda vitamin gibi beslenmeleri için de bazı harcamalar yapılması gerekiyor.

evcil-hayvan-butcesi

Bu Evcil Hayvanın Özel İhtiyaçları Varsa Bu İhtiyaçları Karşılamaya Hazır Mıyım?

Depremden gelen bu hayvanların travmaları olabileceğinden bahsetmiştik, bunun yanında bu hayvanların bazı sakatlıkları da olabilir ve bu sakatlıklar özel ilgi gerektirebilir. Travmaları sebebiyle olabilecek çiş kaçırma, saldırma, ısırma gibi davranış bozuklukları ile baş ederken büyük bir sabır göstermen gerekecek. Zor olsa da uzun sürse de zaman içinde gerekli güveni oluşturunca travmaları da sakatlıkları da beraber yaşanabilir şeylere dönüşecektir.

ozel-ihtiyaci-olan-hayvanlar

Evde Bir Evcil Hayvanım Var, Yeni Evcil Hayvanım Evdekiyle İyi Anlaşacak Mı?

Bu sorunun cevabı hayvandan hayvana değişebiliyor. Öncelikle evdeki hayvanının daha önce başka bir hayvan teması olup olmadığına göre yeni tanıştığı hayvana nasıl davrandığını gözlemlemiş olman önemli. Bu alışma sürecinde olası yer kavgaları, hiyerarşik üstünlük kurma çabaları olabilir. Bu durumla nasıl baş edeceğini planlayabilirsin, bu planın başında da senin özverin ilk sırada duruyor. Bu alışma ne kadar sürerse sürsün senin bu süreçte ikisinin de yanında olman oldukça önemli.

evcil-hayvan-sahiplenme

Görsel Kaynaklar: unsplash.com, pinterest.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Apartman Sakinleri Olarak Deprem Öncesinde Alınması Gereken Önlemler

Apartman Sakinleri Olarak Deprem Öncesinde Alınması Gereken Önlemler

Psikoloğumuz Anlatıyor: Yas Tutma Sürecinde Doğru İletişim Nasıl Olmalı?

Psikoloğumuz Anlatıyor: Yas Tutma Sürecinde Doğru İletişim Nasıl Olmalı?