Mandala Nedir?, Mandala Nasıl Yapılır?

Mandala Nedir?, Mandala Nasıl Yapılır?

Mandala Asya kültürlerinde dini törenlerde kullanılan sembollerden biridir. Mandala üzerindeki şekilleri ile evreni temsil ederken aynı zamanda meditasyonun bir rehberi olarak da kullanılır. Hinduizm ve Budizme göre, Mandalanın dışından başlayarak merkezine ulaşmak için yolu takip ettiğinde birçok aşamadan geçersin. Bu aşamalar acı ve keder gibi gerçekleri bırakıp mutluluk ve huzura erişmeyi temsil eder.

Duvar Örtüsü Dekorasyonda Nasıl Kullanılır ?

Amigurumi ile Yapabileceğin 5 Yaratıcı Fikir

Kendi Seramik Hamurunla Yapabileceğin Dekorasyon Fikirleri

Mandala Nasıl Yapılır?

Mandalalarda en çok kullanılan şekillerden biri de yuvarlaktır. Bunun sebebi ise meditasyonda çember vücudun, zihnin ve kalbin iyileşmesi anlamına gelir.

En kolay mandala çizimleri merkezden başlayarak dışarı doğru organik şekillerle geliştirilir. Merkezinde küçük bir çember çizerek başlaman bu sebeple önemlidir.

Mandalanı simetrik bir şekilde büyütmek için çemberinin dört tarafına simetrik olacak şekilde referans noktaları koy. Eğer kusursuz ölçülerde çizim yapmak istiyorsan pergel veya cetvel kullanman çok daha pratik olacaktır.

Bu şekilde dilediğin ölçülerde çemberini büyütmeye başlayabilirsin. 4 referans noktasını uzatarak ve daha sonrasında da çapraz doğrultularda referanslar alarak mandala desenleri ve çiçeklerini daha kusursuz oluşturabilirsin. Burada önemli olan, köşegenlerin merkeze eşit uzaklıkta olmaları, aksi taktirde çiçek yaprakları simetrik olmazlar.

Noktaları dik bir şekilde birleştirdikten sonra çemberleri oluşturmaya başla. Tüm bu işlemleri kurşun kalem ile yaparsan daha sonradan mandalanı tamamladığında referans çizgilerini silebilirsin.

Bu aşamadan sonra istediğin renkteki kalemlerin ile mandala çizmeye başlayabilirsin. En kolay mandala çizimi yapraklar ve çemberlerden oluşur. Bu sebeple olabildiğince yaprak ve üzerinde çember, yarım çember gibi şekiller çizerek ilerleyebilirsin.

Bu aşamadan sonra tamamıyla kendi yaratıcılığına kalmış bir şekilde çizimini devam ettirebilirsin. İstediğin şekilleri tercih ederek çemberlerini oluşturabilir, daha sonrasında ise renklendirebilirsin. Mandala çizimi oldukça rahatlatan ve yaratıcılığını konuşturabileceğin bir sanattır.

Dilediğin kadar referans noktaları oluşturabilir ve çemberini istediğin kadar büyütebilirsin. Son olarak mandalanı bitirdiğinde kurşun kalemle çizdiğin noktaları silmeyi unutma. Mandala boyama işlemini de bundan sonra yaparsan çizgileri iyice kapamış olursun.

Mandala Ne İşe Yarar?

Mandalalar çoğu kültürde meditasyon, dini ritüeller veya daha modern bağlamlarda (yoga vb.) kullanılır. Örneğin yogada mandalalar eski gelenekleri sembolize ederler. Bu sebeple mandala bulunan bölgede sessizlik, huzur hâkim iken diğer bütün dış ve negatif etkenler uzaklaştırılır. Bu sebeple mandalalar çoğunlukla yoga stüdyolarında belli bölgelere yerleştirilir ve hatta meditasyon seanslarında çizimleri yapılır.

Kolay Mandala Çizimleri

Mandala çalışması yaparken kolay örneklerden yararlanmak oldukça geliştiricidir. Bunun için de çoğunlukla yuvarlaklar ve simetrik şekillerden yararlanılır. Her ne kadar karmaşık gözükseler de aslında oldukça basit olan mandala çizimleri birçok kişi için büyük bir hobidir.

İster renkli ister karakalem olsun, mandala modelleri evinin her köşesine aydınlık getirecektir. Birçok kişi motifleri kâğıda çizerken artık mandalalardan duvar örtüleri, çiniler ve hatta tabak desenleri gibi birçok dekoratif ürün oluşturulmaktadır.

Mandala çiziminde yetenekten çok pratik gereklidir. Zamanla el becerin geliştikçe daha karmaşık ve organik şekillerin olduğu mandalalar çizmeye başlayabilirsin. Fakat en çok yaratıcılık gerektiğinden emin olabilirsin.

Görsel Kaynaklar: art-is-fun, Freepik, Pexels, Unsplash, Lemonsandlattes

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Apartman Yönetmeliği Nedir?

Apartman Yönetmeliği Nedir?

Aloe Vera Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır

Aloe Vera Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır