Eskitme Boya Nasıl Yapılır?

Eskitme Boya Nasıl Yapılır?

Yıllardır salonunun duvarında duran çerçeveden sıkılmış olabilirsin. Belki de sürekli aynı masada yemek yemek artık keyif vermiyordur. Bu eşyaları atıp yenisini almaktansa küçük dokunuşlarla yeni bir hava katıp evinin görüntüsünü değiştirebilirsin. Kolaylıkla yapabileceğin birkaç yöntem sayesinde eski masan artık apayrı bir görüntüye sahip olabilir. Bu yöntemlerden birisi eskitme yöntemi. Eskitme yöntemini yapmak için birkaç ipucuna ihtiyacın var, bunları bildikten sonra kolaylıkla uygulayabilirsin.

Evdeyken Planlayabileceğiniz 10 Ev Projesi

Eskiyle Yeninin Etkileyici Uyumu: Belçika Tarzı Dekorasyon

Dekorasyonda Renkli Bant Devrimi

Eskitme Yapmak için Hangi Boya kullanılır?

Evinde birkaç eşyaya eskitme boya uygulayarak vintage bir görüntü elde edebilirsin. Bu görüntüyü elde etmek için çeşitli yollar mevcut, bu yollardan birisi boyama tekniği. Geniş bir renk kataloğuna sahip akrilik bazlı eskitme boya renkleri arasında kahverengi, yeşil, bordo, siyah, beyaz gibi renkler bulunuyor.

eskitme-yapmak-için-hangi-boya

Ahşaplarda eskitme boyama nasıl yapılır?

Bu işlemleri uygularken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunuyor. Eskitme boya nasıl yapılır konusunu iyi öğrendikten sonra keyifle uygulayabilirsin. Her şeyden önce uygulama yapacağın düzlemi iyice zımparalaman gerekiyor. Islak bir bezle zımparaladığın yeri sildikten sonra astar boya ile boyayıp tekrar zımparalamalısın. Son aşamada bir kere daha boyadığında eskitme ahşap boyama işlemini tamamlamış olacaksın.

eskitme-boya-nasil-yapilir

Ahşap eskitme teknikleri nelerdir?

Eskitme boya uygulamanın dışında da çeşitli ahşap eskitme teknikleri bulunuyor. Bunlardan birisi ıslak kağıt tekniği. Bu tekniği uygulamak için boya öncesi parça kağıtlar yapıştırdığınız yüzeyi boyadıktan sonra bu kağıtları kaldırmalısın. Bu sayede boyanmış alan ile boyasız alan arasındaki fark eskitme gibi görünecektir. Bunun dışında bir miktar boyayı ahşaba döküp bu boyayı bir ıspatula ile dağıtabilirsin. Bu şekilde eşit dağılmayacak olan boya görüntüsü eskitme duracaktır.

ahsap-eskitme-teknikleri

Antik Eskitme Tekniği Uygulaması

Ahşap eskitme teknikleri arasında antik eskitme tekniğini de sayabiliriz. Bu tekniği uygulamak için eskitme sıvısına, su ve sentetik bir fırçaya ihtiyacın olacak. Bir kenarda antik eskitme suyunu birkaç damla suyla karıştırarak hazırlayıp uygulama yapacağın yüzeyi temizlemelisin. Bu işlemi uygularken boyanın ardından pamuklu bir bezle boyanan kısmı silmen gerekecek. Bu sebeple alanı parça parça ayırarak bir yöntem uygulamak yararına olur. Böylece hangi kısmı yaptığını karıştırmadan boya-silme-boya-silme şeklinde ilerleyebilirsin.

antik-eskitme-yöntemi

Yağlı Boya Eskitme Tekniği

Yaygın kullanılan bir başka teknik ise yağlı boya eskitme tekniği. Bu işlem için istediğin renk yağlı boya, kıl fırça, kağıt ve resim yağına ihtiyacın olacak. Bu işlemi uygulamadan bir kağıdın üzerine yağlı boyanı almalı, bir kaba da resim yağını almalısın. Fırçanı ilk resim yağına ardından boyaya bandırarak boya işlemini yapmalısın. Bu noktada resim boyası yerine keten yağı da kullanabilirsin, bu yağların kullanılma amacı yağlı boyayı uygulayabilmek. Boya işlemi bittiğinde istediğin görüntü olana kadar nemli bir bezle boyanan yüzeyi silmelisin.

eskitme-mobilya-boyama

Eskitme Mobilya Boyama Nasıl Yapılır?

Eskitme boya, ahşap boyama, yağlı boya eskitme gibi çeşitli teknikleri uygulayarak mobilyalarında eskitme işlemimi yapabilir ve böylece göz kamaştırıcı yepyeni bir görünüm elde edebilirsin. Bu görüntüyü istersen rüstik bir şekilde istersen vintage bir şekilde tamamlayabilirsin. Eskitme mobilya boyaması yaparken hangi tekniği seçtiysen o tekniğin tüm aşamalarına ve hangi ürünlere ihtiyacın olacağına hakim olmalısın. Böylece kolaylıkla salonun için yeni projeler geliştirebilirsin.

eskitme-boyama-nasil-yapilir

Eskitme Boyama Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Eskitme boyama işlemin sonrası ürünü kurumaya almadan kenar boyalarını da yapmalısın. Bundan sonra kuruması için bir yerde 2 gün bekletmen gerekli. Kuruduktan sonra ise vernikleme işlemini yapıp sonrasında kullanabilirsin.

eskitme-boyasi-sonrasi

Görsel Kaynaklar: pexels.com, unsplash.com, pinterest.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

String Art Dünya Haritası Nasıl Yapılır?

String Art Dünya Haritası Nasıl Yapılır?

En Çok Tercih Edilen Mutfak Dolabı Renkleri

En Çok Tercih Edilen Mutfak Dolabı Renkleri