Aloe Vera Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır

Aloe Vera Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır

Aloe veranın cilt hastalıklarının üzerinde iyileştirici özelliğiyle ünlü olduğunu hepimiz biliyoruz. Aloe vera şifa vermenin yanı sıra yemyeşil ve zarif görünümüyle dikkat çekiyor. Evinde yetiştirebileceğin en güzel bitkilerden biri olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Bu güzel bitkiyi doğru bakım yöntemleriyle evinde kolayca yetiştirebilirsin. Bu yazımızda aloe vera bitkisinin bakımı hakkında bilmen gereken her şeyi derledik ve sana işe yarar tüyolar verdik. Yazımızı bitirdiğinde doğru saksı ve toprak seçimi, uygun ışıklandırma ve sulama yöntemlerini öğrenmiş olacaksın. Hadi başlayalım!

Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Şans Bambusu Nedir?

Kaktüs Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?

Aloe Verayı Dikmeden Önce Yapman Gerekenler

Öncelikle doğru saksıyı seçmelisin. Saksının drenajlı olması, altında delikler bulundurması bitkinin sağlıklı yetişebilmesi için çok önemli. Bu sayede fazla su akacaktır ve bitki köklerine zarar vermeyecektir ve çürüme, solma gibi durumların önüne geçecektir. Aloe vera bitkisini suladıktan sonra artan suyu dökmek önem taşıyor. Ayrıca derin ve geniş bir kap seçmelisin. Zamanla bitkin büyüdükçe ve yapraklar dışarıya doğru büyüdükçe saksıyı değiştirmen de gerekecek. Saksı boyutunu kök topundan 3 kat fazla olacak şekilde ayarlayabilirsin. Toprak seçimini yaparken de dikkatli olmalısın. Organik maddeler açısından zengin ve humuslu bir toprak seçmelisin.

Sıra Aloe Vera Ekiminde!

Bu işlem oldukça kolay. Dikkat etmen gereken noktalardan biri ekme işlemine geçmeden önce aloe vera kökünü 1-2 gün loş odada bekletmek. 2 günün ardından hazırlamış olduğun drenajlı ve humuslu toprağının içine aloe verayı nazikçe yerleştirmelisin. Ekim işlemindeki püf nokta ise bitkini sulamamak. En az bir hafta bitkine su vermemelisin.

Güneş Işığını İyi Ayarlamalısın

Aloe vera günde 8-10 saat güneş ışığına maruz kalmalı. Bu sebeple bitkini yerleştireceğin yer çok önemli. Güney veya batı cephelerinde bulunan bir pencere önü ideal olabilir. Fakat yaşadığın yer soğuksa bitkiyi sürekli pencere önünde tutmak bitkine zarar verebilir. Aloe vera için ideal sıcaklık 10-15 derece. Bu durumda bitkiyi sürekli pencere önünde tutmaktan kaçınmalısın. Bunun yanı sıra bitkinin tek bir tarafı güneş ışığı alıyorsa saksıyı ara sıra döndürerek yaprakların eşit oranda uzamasını sağlayabilirsin. Son olarak bitkin çok fazla rüzgara maruz kalmamalı, bunu bitkini yerleştirirken dikkate almalısın.

Doğru Sulama Yöntemini Uygula

Öncelikle aleo veranın yeterince sulamak çok önemli. Aleo veranı ne çok ne de az sulamalısın. Aleo veraya kış aylarında az miktarda su yeterli olurken yaz aylarında bitkinin su ihtiyacı artıyor. Kışın haftada 1 kez sulama yeterli olabilirken yazın haftada en az 2 kez sulama yapmak gerekiyor. Sulama konusunda en önemli noktalardan bir diğeri ise sulamanın yapraklara değil köklere yapılmasıdır. Yapraklara su değmesi çeşitli mantar hastalıklarına yol açabilir. Bunların yanı sıra sulama işlemini aynı gün ve saatlerde yapman faydalı olacaktır.

Hastalık, Mantar ve Böceklerden Bitkini Koru

Organik böcek ilacı kullanmanı öneriyoruz. Ayrıca toprağı kuru tutmak mantar oluşumunu büyük ölçüde engelleyecektir.

Ne Sıklıkta Gübreleme Yapmalısın?

Aleo vera gübrelenmeye pek ihtiyaç duyan bir bitki değil. Yılda bahar aylarında bir kez gübreleme işlemi yapabilirsin.

Budama İşlemini Nasıl Yapmalısın?

Eğer aloe veranın dış yapraklarında kahverengi uçlar görürsen bitkini budaman gerekebilir. Bu durumda temiz bir bahçe kullanarak kahverengi bölgeyi kesmelisin veya tüm yaprağı budayabilirsin. Budamayı yaparken aloe veranın tabanına yakın bir bölgeden bu işlemi yapabilirsin. Dikkat etmen gereken nokta ise bitkini ortadan budamaman gerek, bu bitkine zarar verebilir.

Görsel Kaynak: Pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Mandala Nedir?, Mandala Nasıl Yapılır?

Mandala Nedir?, Mandala Nasıl Yapılır?

Özel Akvaryum Yapımı Nasıl Olmalıdır?

Özel Akvaryum Yapımı Nasıl Olmalıdır?