Özel Akvaryum Yapımı Nasıl Olmalıdır?

Özel Akvaryum Yapımı Nasıl Olmalıdır?

Evlerde en çok yetiştirilen evcil hayvanlardan biri olan balıklar evin sadece belirli bir alanında aktif hayvanlardır. Bu nedenle evindeki balıklara en sağlıklı, estetik ve eğlenceli alanı mümkün kılmayı isteyebilirsin. Elbette hazır akvaryumları satın alabileceğin gibi kendi akvaryum tasarımını yapıp gerçekleştirerek balıklarının türlerine, ihtiyaçlarına ve hassasiyetlerine göre bir alan sağlayabilirsin. Kendi akvaryumunu yapman için gerekli olan işlemleri ve malzemeleri derlediğimiz yazımıza dilersen göz atalım.

Kendin Yap: Soya Mumu

Kendin Yap: Bulut Lamba

Doğal Saç Bakım Yağı Tarifleri

Akvaryum İçin Gerekli Malzemeler

Akvaryumun şüphesiz en temel malzemesi tavan ve duvar kabul edilen yüzeyleridir. Özel bir hasssasiyeti olan balıklar dışında akvaryumun seyire açık şekilde camdan yapılmış olması balıklarının sağlık durumunu da ölçmeni sağlayacaktır. Bunun için öncelikle ihtiyacın olan alanı belirlemeli ve buna uygun minimum 6mm kalınlığında cam boyutlarını kestirmelisin. Elbette yaşam alanında kullanacağın her camın biley taşıyla kenarlarının yumuşatıldığına emin olmalısın.

Ardından kestirdiğin camları birbirine tutturmak için gerekli olan silikon ve kuşak malzemeleriyle çerçeveleri oluşturabilirsin. Bunlar için tercihen soğuk silikon, temizliği için kağıt havlu, peçete, kağıt bant gibi destek malzemelerine de ihtiyacın olacaktır.

Evde Balık Akvaryumu Nasıl Yapılır?

Akvaryum yapmak için elindeki malzemelerle çalışabileceğin geniş bir masa veya tezgaha ihtiyacın olacak. Bu yüzeyde camla çalışacağın için öncelikle yüzeylerin temizlendiğinden emin olmalısın ki camı kirletecek veya çizecek pürüzler bulunmamalı. Ardından kenarları yumuşatılmış olan cam parçaları oluşturacağın akvaryumun geometrik açılımı şekilde dizerek yapacağın formu görebilirsin. Cam yüzeylerin birleştikleri noktaları kağıt bantla birleştirerek silikondan önce bir güçlendirme yapabilirsin.

Ardından her bir cam kenarını geometrik formu alacak biçimde kaldırıp birleşme kenarlarına soğuk silikon sürerek akvaryumu birleştirmeye başlayabilirsin. Bu noktada silikonun dağılmasını önleyerek veya dağılan kısımları hızlıca silerek temiz yüzeyler elde edebilirsin. Son olarak tüm formun kuruduğundan emin olduktan sonra herhangi bir su sızıntısını engellemek adına kenarlardan son bir defa soğuk silikon ile geçerek akvaryumu güçlendirebilirsin. Akvaryum çerçevesinde kullandığın plastik veya alüminyum profil suyla deforme olmayacağı ve balıklarına zarar vermeyeceği için köşeleri çerçeveyle kapatarak akvaryumunu yerleştirebilirsin.

Akvaryum Aksesuarları Nelerdir?

Akvaryumların içinde kullanılan aksesuarlar zaruri ve keyfi olarak ikiye ayrılabilir. Balıkların yaşam koşullarının devamlılığı için gerekli olan malzemeler şu şekilde listelenebilir:

  • Hava Motoru

  • İç Filtre

  • Dış Filtre

  • Dijital Termometre

  • Isıtıcı

Balıkların türü, ihtiyaç ve hassasiyetlerine göre keyfi olan aksesuar ürünleri:

  • Kum

  • Hava Taşı

  • Dekor Malzemeleri

  • Fon

  • Bitkiler

  • Yosunlar

Akvaryum Dizaynı Nasıl Olmalıdır?

Evcil balıkların için tasarımını yapacağın akvaryumunda öncelikle balıklarının doğal yaşam alanlarından ilham almalısın. Balığın alışmış olduğu, hassasiyetlerini ve ihtiyaçlarını karşılayan yosun, bitki ve kum türlerini iyice araştırdıktan sonra gerekli malzemeleri satan petshoplardan kaynakları satın alabilirsin. Bu noktada aynı deniz, okyanus gibi doğal alanlarda olduğu gibi kayalar, bir arada duran bitkiler gibi pek çok habitat elemanlarını toplayabilirsin.

Akvaryum içi tasarımlarda hem balık için güvenli bir ortam sağlarken hem de senin balığının sağlığını denetleyebileceğin bir görüş alanı elde etmek için boşluk ve doluluk oranını dengeli tutmalısın. Bunun için boyu yüksek olan bitkileri daha arkaya koyup küçük boyutta yüzeysel genişliği olan yosunları daha ön tarafa alabilirsin.

Akvaryum içinde filtre, filtre boruları ve ısıtıcı gibi hayati malzemeleri akvaryuma yerleştirirken üzerini yosun, kayalıklar veya kütükler ile kapatabilirsin. Böylece dışarıdan bakıldığında akvaryumun içini daha da estetik şekilde kurgulayabilirsin. 

Akvaryumda en önemli detaylardan biri de ışıklandırmayı sağlayabilmektir. Bu noktada sadece estetik istekler ve amaçlar birlikte mor, pembe, yeşil ışıklar ile balıklarını rahatsız etmemelisin. Aynı doğal ortamından ilham alındığı üzere balıklarının ihtiyaç ve hassasiyetlerini dikkate alarak karanlığı ve aydınlığı iyi tasarlanmış bir ışıklandırma sağlanmalıdır.

Akvaryum Dizaynı Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Temel akvaryum ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra detay sorun ve çözümlere yönelebilirsin. Bu detaylardan biri akvaryumun evinde nereye konumlandıracağındır. Öncelikle akvaryumu koyacağın yerin doğrudan güneş ışığı almayan bir konum tercih etmelisin. Aynı zamanda seçeceğin bu yerin kış aylarında soğuğa direkt şekilde maruz kalmaması, direkt şekilde ev ısıtma sisteminden ısınmaması önemlidir. Balıkların akvaryum koşullarının akvaryum içindeki ısıtıcı ve soğutucu gibi malzemeler ile balığın kendi habitatının sıcaklığını belirlemek en doğrusu olacaktır. 

Özel akvaryum yapımı için görselliği de ön planda tutmak adına odanın dekoruna uygun renklerde çerçeve tercihi yapabilirsin. Örneğin açık renklerin çoğunlukta olduğu bir bir odada krem, doğal ahşap veya beyaz bir çerçeve seçimi yapabilirsin. Böylece balıklarının yaşam alanı ev dekorunla uyumlu bir şekilde olacaktır.

Görsel kaynaklar: akvaryum.com, blog.petzzshop.com, designwanted.com, hollywoodfishfarm.co.nz

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Aloe Vera Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır

Aloe Vera Bitkisinin Bakımı Nasıl Yapılır

Kedi Filesi Nedir? Nasıl Takılır?

Kedi Filesi Nedir? Nasıl Takılır?