Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Yılbaşı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Özellikle yılın bu zamanı, kırmızı yeşil renklerini en güzel haliyle yansıtan yılbaşı çiçeğine iç mekanlarda mutlaka rastlamışsındır. Hediye paketlemede de faydalanılan yılbaşı çiçeğine sahip olmak, bakmak ve yetiştirmek istersen bu yazımızı gözden geçirebilirsin.

İngiliz Tarzı Ev Dekorasyon Fikirleri

Fransız Balkon Modelleri & Dekorasyon Fikirleri

Evcil Hayvanlar İçin Evde Yapılan Yemekler Uygun Mu?

Yılbaşı Çiçeği Özellikleri

Asıl adı Schlumbergera olan iç mekan çiçeği, kışın açması nedeniyle yılbaşı çiçeği olarak da bilinir. Yılbaşında açtığında genelde beyaz, pembe, kırmızı, lila ve sarı gibi sıcak tonlarda renklere sahip olur. Esasen kaktüsgillerden olan yılbaşı çiçeği senenin geri kalanında yeşil gövdesini sergiler.

Kökeni Brezilya’dan gelmekte olan yılbaşı çiçeği tropikal bir bitki olup sıcak ortamlarda az su ihtiyacı duyarak yaşayabilir. Aynı zamanda kedi ve köpeklere karşı zehirli bir yapısı olmadığı için evcil hayvan dostu bir bitkidir.

Yılbaşı Çiçeği Ne Zaman Açar?

Kaktüsgillerden olduğu için sene boyunca yeşilliğini koruyan yılbaşı çiçeği kış mevsiminde çiçek açar. Farklı renkteki çiçekleri salkım şeklinde dökülebilir. Çoğunlukla aralık sonu, ocak başı açtığı görülen bu bitki de lakabını bu zaman aralığından almaktadır. Açan çiçeklerin ömrünün uzaması için bulundukları konumun optimum şartları sağladığından emin olmalısın. Yeterince ışığı alan ve suyla beslenen çiçeklerin uzun süre boyunca renklerini sergileyebileceklerdir.

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Dikilir?

Yılbaşı çiçeğini sıcak aylarda dikebilir veya toprak değiştirme işlemini gerçekleştirebilirsin. Havaların bir anda soğumayacağı bir dönemde dikilen yılbaşı çiçeği için humuslu ve lifli bir toprak tercih edebilirsin. Büyük saksılarda yetişmeyi seven bitkinin çok da uzun olmayan köklerini toprak altına gömerek can suyunu vermelisin. Yavaş bir büyüme süreci gösteren yılbaşı çiçeğinde vitamin kullanarak biraz daha hızlı uzamasını sağlayabilirsin.

Yılbaşı Çiçeği Bakımı

Bakımı kaktüslere çok benzer olan yılbaşı çiçeği için önemli iki kriter güneş ışığı ve sudur. Fazla suyu sevmeyen ve suyu depolayarak bulunduran kaktüsler gibi fazla sulanmamalıdır. Aynı şekilde sıcağı seven bir bitki kökeninden gelen yılbaşı çiçeği güneşi fazlasıyla sever. Ancak kışa has bir bitki olması nedeniyle ışığı doğrudan almasını engelleyerek gölgede bırakabilirsin.

Yılbaşı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Bitkinin daha da yayılarak daha geniş bir saksıda büyümesini istiyorsan çoğaltma işlemini uygulaman kritiktir. Bunu yaparken kök saçaklarını ayıracağın için çok dikkatli olmalısın. Topraktan arındırılarak kök saçaklarından ayrılan kök suya bırakılarak 3 gün boyunca beklenilir. Ardından aynı şekilde toprağa dikebileceğin kökü toprakla kapadıktan sonra hemen yeniden sulamalısın. Kendini böylece daha hızlı toparlayacak olan bitki zamanla büyüyerek çoğalacaktır. Bu noktada köklerinin fazla yayılarak dağılmamasına ve saksıdan taşmamasına dikkat etmelisin.

Nasıl Bir Alanda Yetişmelidir?

Sıcak seven yılbaşı çiçeği rüzgardan olduğunca kaçınmalıdır. Bu nedenle doğrudan pencere önünde yetiştirilmesi uygun olmayabilir. Kış aylarında yaklaşık 15 derece sıcaklıkta optimum seviyede yaşayan yılbaşı çiçeği alıştığı yerden çok ayrılmak istemez. Bu nedenle doğrudan güneşe maruz kalmadığı ancak sıcak bir konumda yetiştirmek en uygun olanıdır.

Bonus: Popüler Kokina Bitkisi

Yılbaşında pek çok konseptte görülen bir başka bitki ise kokinadır. Tomurcuklu yapısı, dikenli yaprakları ve canlı yılbaşı renkleriyle yılbaşı dekorasyonu olarak da kullanılabilir. Bu güzel çiçek yılbaşı çiçeğinden farklı olarak evde yetiştirilebilecek bir bitki değildir. Çalı yapısında olduğu için olabildiğince yayılabileceği geniş toprak alanları tercih eder. Bu nedenle alıştığı topraktan ayrıştırılarak saksıya alınan bitkiler çok uzun ömürlü olmayacak şekilde solacaktır. Bununla birlikte bahçelerde yetiştirilebilecek bu güzel bitkiyi yılbaşı dekorasyonlarında kullanabilirsin.

Görsel kaynaklar: hediyesepeti.com, evimdergisi.com.tr, peppyflora.com, gardenersworld.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

2022 Yılının Rengi Very Peri Dekorasyonda Nasıl Kullanılır?

2022 Yılının Rengi Very Peri Dekorasyonda Nasıl Kullanılır?

Doğalgaz Borusu Gizleme Fikirleri

Doğalgaz Borusu Gizleme Fikirleri