Sardunya Çiçeği Bakımı

Sardunya Çiçeği Bakımı

Sardunya çiçeği birçok rengiyle ev, balkon ve bahçelerimizi canlandıran ve kolaylıkla yer edinen bir bitkidir. Aslında, ana vatanı Güney Afrika olan bu çiçek, sıcak iklim koşullarını sevdiği için özellikle yaz aylarında Türkiye’de de kolaylıkla yetişmektedir.

Sardunyanın sadece renk olarak değil, yaprak ve çiçeğinin de birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Türkiye’de ise bakımı ve çoğaltılmasının kolaylığı sebebiyle neredeyse herkesin evinde bulunmaktadır.

Şans Bambusu Nedir?

Tatildeyken Aklın Bitkilerinde Kalmasın

Ev Bitkilerini Sonbahara Hazırlama Rehberi

Sardunya Çiçeği Özellikleri

Sardunya bitkisi yaz aylarında rengarenk çiçek açar ve büyüme sürecinde çok fazla suya ihtiyaç duymaz. Beyaz, kırmızı, pembe gibi renklerinin yanı sıra kokusu da oldukça ayırt edilebilir bir güzelliktedir.

Ülkemizde en çok bulunan sardunya çeşitleri sakız, ıtır ve ceylan sardunyadır. Renkleri ise kırmızı, pembe, beyaz ve bunların karışımlarındadırlar.

Sardunya Çiçeği Bakımı

Sardunya çiçeği bakımı aslında çok kolay gözükse de bu çiçeğin birkaç katı kuralı vardır. Öncelikle sardunyalar güneşi çok sever ve gün içinde en az 5-6 saat güneş ışığı alabileceği bir yerde bulunmaları gereklidir.

Eğer sardunya bitkisini bir yerden almayı düşünüyorsan bitkinin yapraklarının taze olduğuna ve ayrıca kesiminin de iyi yapıldığından emin olman gerekir. Sardunyanın en sağlıklı olduğu dönem eylül ayı olduğu için kesiminin sadece bu dönemde yapılması da önemlidir.

Sardunya kış bakımı ise oldukça önemli bir başka konudur. Özellikle sıcak havayı ve toprağı seven bu çiçek kış aylarında içeri alınmalı ve kurumasını engellemek ve gübre ile çevrelemek gerekir.

Sardunya Nasıl Çoğaltılır?

Bakımını öğrendiğimize göre şimdi ise gel gelelim sardunya nasıl çoğaltılır…

Sardunya bitkisini kendin kesmeyi düşünüyorsan da bitkinin olabildiğince sağlıklı olmasına ve kesimin tepesinden en az 6 santim mesafede yapmaya özen göster. Daha sonra kesilen kısımları ekmek için ilk olarak kumunu hazırlamalısın. Kesilen kısımları yerleştir ve direkt güneş almayan bir yerde toprağı kurudukça sulayarak büyümeye bırak.

Sardunya Çiçeğinin Sulaması Nasıl Yapılır?

Sardunya bakımının en önemli püf noktasına gelirsek bu da sulamadır. Birçok bitkide olduğu gibi sardunyayı da sulamak için en iyi zaman sabah erken saatlerdir. Yaprakları fazla ıslak kalmayı sevmeyen bu bitkiyi sadece kökünden sula. 3-4 günde bir toprağını hafif ıslatarak sularsan sardunyan yeterli şekilde beslenir.

Sardunya Saksı Değişimi Nasıl Olmalı?

Sardunya saksı değişimi yapılmasından pek de hoşlanmayan bir bitkidir. Eğer saksısına eskisi gibi sığamıyorsa ve henüz sardunya çiçeğinin bakımı ve kesme zamanı da gelmediyse mart nisan ayı gibi saksısını değiştirmen yeterli olacaktır. Bu işlemi yılda sadece 1 kez yaparsan ve lifli toprak kullanırsan sardunyan zarar görmeden büyümeye devam eder.

Sardunya Güneşi Sever mi?

Sardunya yetiştirme tüyolarından biri de bu çiçeğin gün içinde olabilidğince güneş görmesidir. Burada dikkat edilmesi gereken tek durum ise sardunya fazla sıcak veya soğuğa maruz kaldığında çiçekleri ve yaprakları kötü etkilenebilir. Sardunya çiçeği doğrudan güneş görmese de bolca ışık alan bir yerde kolaylıkla büyüyebilir.

Sardunya Ne Zaman Çiçek Açar?

Sardunya çok dayanıklı ve uzun süre boyunca çiçek veren bir bitkidir. Bu bitkiyi canlandırmak ve bolca çiçek açmasını sağlamak için haşlanmış yumurtanın suyundan faydalanabilirsin. Sardunya renk değiştirme ve çiçek açma dönemi ise yaz aylarında başlar. Eğer sardunyan hala çiçek açmadıysa doğru sulamyırosun demek olabilir. Aşırı besleme köklerin bozulmasına sebep olabilir.

Sardunyanın açması için toprağın azotlu olması gerekir. Ayrıca azot miktarı bitkiyi etkileyerek farklı renklerde çiçek açmasına sebep olabilir. Bir hafta beyaz açarken ikinci haftasında aynı saksıda kırmızı ve pembe çiçek açması mümkün olabiliyor.

Sardunya Nerede Yetiştirilmeli?

Sardunya yetiştirmenin püf noktaları arasında yer alan bir başka konu ise yetiştirildiği yerdir. Sardunya çiçeği özellikle sevdiği yerde dallarını ve kökünü çoğaltarak memnuniyetini dile getirir. Çoğunlukla bahçe seven bu bitki evinin yerine göre dikilmeli. Eğer Akdeniz ikliminin yaşandığı bir yere ekmeyi düşünüyorsan bahçede kolaylıkla yetişebilir ve hatta kışı da geçirebilir. Yine de kış aylarında üzerini naylonla kaplamak onu daha da korur.

Eğer kış ayları daha soğuk geçiyorsa da Sardunyanı saksıya ekmeni öneririz. Çünkü sardunya çiçek bakımı kış aylarında daha zahmetlidir ve olabildiğince sıcak ortamda bakımı yapılmalıdır.

Görsel Kaynaklar: Pexels, Freepik

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?

Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkar?

Sıradanlıktan Uzak Düğün Davetiyesi Önerileri

Sıradanlıktan Uzak Düğün Davetiyesi Önerileri