Şans Bambusu Nedir?
Bitkileri dekorasyonda kullanmak günümüzdeki en gözde trendlerden. Evin neresinde olursa olsun bir bitkinin varlığı evin enerjisini canlandırıp güzelleştiriyor. Şans bambuları da dekorasyonunda kullanman için en güzel seçeneklerden. Yazımızı okumayı bitirdiğinde şans bambuları hakkında bilmen gereken her şeyi öğrenmiş olacaksın. Hadi başlayalım!
Kaktüs Bakımının Püf Noktaları Nelerdir?
Şans Bambusu Anlamı
Her ne kadar adında “bambu” kelimesi geçse de aslında dracaena ailesinden olan şans bambusu (Dracaena sanderiana) oldukça ilgi çekici bir bitki. Özellikle Çin kültüründe taşıdığı sembolik anlamlar ve yetiştirilmesinin kolaylığıyla şans bambusu göze çarpıyor ve insanlar tarafından evlerde sıklıkla şans, sağlık, servet getirmesi için yetiştiriliyor.
Şans Bambusu Bakımı Nasıl Yapılır?
Konu bu güzel bitkilerin bakımına geldiğinde ise dikkat etmen gereken birkaç nokta var. Oldukça güçlü olan şans bambuları yapacağın doğru bakımla uzun ömürlü olacaktır. İlk iş sağlıklı ve doğru bir bambu seçiminden geçiyor. Sağlıklı bir bambu bitkisini canlı renkli ve yeşil olmasından anlayabilirsin.
Doğru bitkiyi seçtikten sonra yapman gereken şey doğru ışık, toprak, su, ve sıcaklığı ayarlamak.
Şans bambun için doğru ışık filtrelenmiş ve doğrudan gelmeyen bir ışıktır. Doğal ortamı yağmur ormanlarının gölgelikleri olan şans bambuları direkt gelen güneş ışığını sevmezler. Ve fazla gelen güneş ışığı şans bambuna zarar verebilir. Bitkiyi gözlemleyerek daha fazla ışığa ihtiyacı olup olmadığını anlayabilirsin. Eğer şans bambun canlılığını kaybetmiş görünüyorsa ve yeşil yerine sarı rengine döndüyse ışık miktarını artırmalısın.
Şans bambuları hem toprak hem de suda yetişebilen bitkiler oldukları için farklı bakım önerileri verebiliriz.
Eğer bitkini toprakta yetiştiriyorsan iyi drene edilmiş bir saksı toprağı tercih etmelisin. Toprağı nemli fakat ıslak olmayacak şekilde muhafaza etmeye özen göstermelisin. Şans bambunu haftada bir sulaman yeterli olacaktır. Gübreleme işlemini ise 1-1,5 ayda bir az miktarda yapman yeterli olacaktır.
Eğer bitkini suda yetiştiriyorsan çakıl taşları yardımıyla şans bambunu dik tutmalısın. Su miktarını ise bitki köklerinin tabanını kapsayacak miktarda ayarlamalısın. Buna ek olarak 1-2 haftada bir su değişimi yapman sağlıklı olacaktır. Su değişiminden sonra da vazoyu temizlemen gerektiğini unutmamalısın.
Son olarak sıcaklık da dikkat etmen gereken noktalardan biri. Şans bambun için oda sıcaklığı idealdir ve sıcaklığı artırman ya da azaltmana gerek yoktur. İşte bu kadar!
Şans Bambusu Nasıl Dikilir?
Şans bambuları toprağın yanı sıra suda da yetişebilen bitkilerdir. Bambuları dikme işleminde dik ve sabit şekilde durabilmeleri için çakıl taşlarını kullanmalısın. Vazonun içine içme suyu doldurmalısın. Klor içeren musluk suyu kullanmamalısın çünkü bu bitkiye zarar verebilir. Bunun yanı sıra vazo seçiminde uzun bir vazo tercih etmen de akıllı bir tercih olacaktır. Bu sayede bitkinin daha sağlıklı uzamasını sağlayabilirsin.
Şans Bambusu Kaç Tane Olmalı?
Seçeceğin şans bambusu sayısı tamamen sana ve hayattan ne dilediğine bağlı! Çin kültüründe şans bambusunun sayısı farklı dilekleri sembolize ediyor. Aşk diliyorsan 2 bambu, mutluluk diliyorsan 3 veya 5 bambu, sağlık diliyorsan 7 bambu, para diliyorsan 8 bambu, iyi bir gelecek ve şans diliyorsan 9 adet bambu kullanabilirsin.
Şans Bambusu Nasıl Çoğaltılır?
Şans bambusu çoğaltma işlemi oldukça kolay. Şans bambundan kestiğin bir dalı suya koyduğunda köklenecektir.
Öncelikle bitkinin gövdesinde açan yaprakları makas veya bıçak ile koparmalısın. Filizlenen yaprakları kırdıktan sonra suya batırarak şans bambusu çoğaltma işlemini tamamlayabilirsin. Bu noktada suyun temiz olmasına özen göstermelisin ve belirli aralıklarla suyunu değiştirmelisin.
Görsel kaynak: Pinterest