Yeni Başlayanlar İçin Sukulent Bakımı

Yeni Başlayanlar İçin Sukulent Bakımı

Ev ve ofisleri güzelleştirmede kullanılan sukulentler son zamanların oldukça popüler hediyelikleri arasında da yer alıyor. Birbirinden çeşitli yaprak şekilleri ve renkli saksılarıyla bulundukları alanda görsel bir haz uyandıran sukulentlerin, uzun ömürlü oluşu da onları bir adım öne taşıyan özelliklerden. Bulunduğu ortamda aynı zamanda dekoratif bir güzellik de sağlayan sukulentlerin, düzenli bakımı da son zamanların en çok dikkat çeken konularından biri. İşte bu nedenle senin için sukulent bakımı hakkında bilmen gereken püf noktaları bu yazıda derledik.

Kendi Teraryumunu Tasarla

Çiçek Bakım Rehberi

Balkonunda Yenilebilir Bahçe Yaratma Projesi

sukulent-bakımı

Sukulent Nedir?

Dikensiz kaktüs olarak adlandırılan sukulentlerin en belirgin özelliği etli yapraklara sahip olmalarıdır. Genellikle yeşil tonlarında olan bu bitkiler, uzun ömürlü olmaları ve sıcağa dayanıklı yapıları sebebiyle tercih edilebiliyorlar. Genellikle evlerde, kış bahçelerinde ve ofislerde sıkça gördüğümüz sukulentler renkli ve güzel görüntülerinden dolayı dekor olarak da tercih edilmekte. Son zamanlarda özel günlerin kurtarıcısı niteliğinde birer hediyelik olarak da sayılabilirler. 

sukulent-çeşitleri

Sukulent Çeşitleri

Sukulentler yaprak şekilleri, renkleri ve pek çok özelliğiyle birbirinden ayrılıyor. Sukulent türlerinin başlıca isimlerine Crassula, Gasteria, Sedum, Echeveria ve Haworthia’yı örnek verebiliriz. Eğer sen de ofiste ya da evinde sukulentlere yer vermek istiyorsan yapacağın en iyi tercih Haworthia türünden ilerlemek diyebiliriz. Yılan derisi ve zebra deseni görselinde olan bu tür, ev ortamında yetişmeye oldukça müsait. Uzun ömrü ve dayanıklılığı sayesinde seni fazla yormadan evdeki ortamı da değiştirebilecek bir güce sahiptir. 

sukulent-türleri

Sukulent Bakımı Nasıl Yapılır?

Sukulent bakımında en çok dikkat edilmesi gereken noktalar saksı seçimi, güneş ışığı ve sulama yöntemidir. Saksıyı seçerken delikli olmasına özen göstermelisin bu sayede bitkinin çürümesinin önüne geçebilirsin. Sukulentleri yerleştirirken onların kısmi olarak da olsa güneş ışığı aldığından emin olmalısın. Unutma ki, öğlen doğrudan gelen yüksek ışınlar sukulentin yapısını bozabilir. Ayrıca, sukulentlerin fazla suya da ihtiyaç duymadığını unutmamalısın. Cinsine göre haftada bir kez sulama yapman yeterli olabiliyor. Küçük bir sprey yardımıyla sukulentlerini sulayabilirsin. Suyu çok fazla verdiğinde yapraklar buruşabilir veya yaprakta lekelenmeler meydana gelebilir. Bu nedenle normal bitkilerden farklı sulama yapman gerektiğini de aklında bulundurmalısın. 

sukulent-cogaltma

Sukulent Nasıl Çoğaltılır?

Sukulentler çabuk ve kolay çoğaltılan bitkiler arasında yer alıyorlar. Toprakta sukulent çoğaltmaya başlarken ilk adım olarak sukulentin gövdesinden yaprakları ayırmalısın. Önceden fısfıs sprey yardımıyla nemlendirdiğin toprağa, bu yaprakları serebilirsin. Yaklaşık 1,5-2 hafta içinde yapraklar, minik köklerini salmaya başlayacaktır. Bu kabı oda sıcaklığında kısmi güneş alan bir köşede bekletmen uygun bir yöntem olacaktır. Köklerin salınma süresi türe göre farklılık gösterebilir bu nedenle sabırlı olmaya özen göstermelisin. Yavru ve kökler ortaya çıktığı zaman bunları küçük, delikli bir saksıya dikebilirsin. Oldukça hassas yapıya sahip oldukları için kibar ve yavaş olmalısın. Ayrıca yaprakları ayırdığın gövdeyi de verimli bir toprağa ekerek yepyeni minik bir sukulente de sahip olabilirsin. 

Görseller: Pinterest

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Mutfağına Tarz Katacak 12 Farklı Evye Modeli

Mutfağına Tarz Katacak 12 Farklı Evye Modeli

2021 Yeni Normalde Ofis Dekorasyon Trendleri

2021 Yeni Normalde Ofis Dekorasyon Trendleri