Kendi Teraryumunu Tasarla

Kendi Teraryumunu Tasarla

Evinde doğa dostu dekorasyonu ve bitki yetiştirmeyi seviyorsan, senin için harika bir kendin-yap proje fikrimiz var. Bakımı fazlasıyla kolay minik ekosistemler olan teraryumlar herkesin evinde görmeye alıştığımız dekorasyon ürünleri haline geldi. Kendi tarzında tasarım ve botanik detaylarıyla kurgulayabileceğin teraryumlarla ilgili bilgi almak ve doğal projene başlamak için yazımızı okuyabilirsin.

Çiçek Bakım Rehberi >

Kendin Yap Kapı Süsü Modelleri >

Evinin Duvarlarını Süsleyecek Kendin Yap Projeleri >

Teraryum Nedir?

Çoğunlukla kapalı veya açık fanus içine yerleştirilen küçük ekosistemlere teraryum (terrarium) denmektedir. Teraryumların içinde farklı bitkileri bir araya getirerek tümüyle saydam bir ortamda gelişmesini incelebilirsin. Bitkileri beslemek amacıyla kullanılan su, kapalı fanusun içinde kaldığı için kendi yoğuşma süreçlerine girebildikleri için uzun süre sulanmadan da hayatta kalabilirler.

teraryum-malzemeleri

Nelere İhtiyacın Var?

Kendi tasarımını gerçekleştirebileceğin teraryum için botanik malzemelerine ve aletlerine ihtiyacın olacak. Kendi içinde bir ekosistem oluşturacağı, kendi temizliğini ve su döngüsünü içinde yaşayacağı için klasik saksıdan farklı malzemelere ihtiyacın olacak. Aşağıdaki listemize bakarak kendi ihtiyaçlarını belirleyebilirsin.

  • Cam Fanus: Saydam bir görünüm için dilediğin tarzda tasarıma sahip fanusu kullanabilirsin.

  • Küçük taşlar: Teraryumundaki temeli oluşturacak olan taşlara suları akıtmak için ihtiyacın olacak.

  • Aktif kömür: İnce bir katman halinde dökerek suyun bakteri toplamamasını sağlayabilirsin.

  • Saksı toprağı: Bitki tercihine uygun bir toprak alabilirsin.

  • Bitkiler: Birbiriyle uyumlu bitkiler arasında dilediğin seçimi yapabilirsin.

  • Küçük bahçe aletleri: Kendin yap projende ihtiyacın olan aletleri edinmen en önemli noktalardan biri.

teraryumda-kullanılacak-malzemeler

Teraryum İçin En Popüler Bitkiler

Minik bir sera etkisi yaratan teraryum her bitkinin gelişmesi için doğru ortamı sağlayamayabilir. Buna göre sulama ihtiyacı az olup nemli ortamlardan rahatsız olmayacak bitkileri bir arada kullanmayı tercih edebilirsin.

Örneğin orman sarmaşığı ve eğrelti otu gibi nemli ortamları seven bitkiler kapalı teraryumda yetiştirmek için uygundur. Aynı zamanda iç mekân dekorlarında da kullanılırlar. Salaginella yosunu, Norveç yosunu gibi bitkiler de su ihtiyacı duymadıkları ve nem ile hayatta kalabildikleri için kapalı teraryumlarda hayatta kalabilirler.

teraryum-bitkileri

Açık teraryumlarda ise aynı tür toprakta yaşayabilen kaktüsler, sukulentler bir arada tercih edilebilir. Burada İnci Tanesi bitkisi gibi sarmaşık sukulentleri de göz önünde bulundurarak kendi ortam tasarımını çeşitlendirebilirsin.

açık-teraryum-kendin-yap

Fanus İçini Nasıl Hazırlamalısın?

Teraryumunu yerleştireceğin fanusun en alt tabanına küçük taşları yaymalısın. Hemen üzerine de fanus içindeki suyu akıtmalı ve bakteri biriktirmesini engellemesi için aktif kömürü ince bir katman olarak dökebilirsin.

Temeli hazırladıktan sonra bitkilerin için uygun zenginlikte saksı toprağını bahçe aletleri ile teraryumun içine dökmelisin. Bu noktada bitkilerin de fanusun içinde kalması gerektiğini hatırlayarak saksıdaki gibi en üste kadar toprak doldurmak yerine az bir tabaka halinde dökebilirsin.

teraryum-kendin-yap-terrarium

Bitkilerini Yerleştir

Öncelikle büyük gövdeye sahip olan bitkilerin yerini belirlersen daha doğru bir tasarım yapmış olursun. Büyük bitkinin yerini ayırdıktan sonra oraya bir delik açmalı ve kökleriyle beraber bitkiyi içine yerleştirmelisin. Ardından yine daha küçük deliklere daha küçük gövdeli bitkileri yerleştirebilir ve üstünü kapayabilirsin.

teraryum-bitkilerinin-yerleşimi

Aksesuarlar ile Eğlenebilirsin

Farklı bitkileri bir arada bulunduran teraryum içinde kendi minik aksesuarlarını da ekleyebilirsin. Bunun için minik taşları, akvaryum dekorlarını, doğal taşları, deniz kabuklarını, minik figürleri tercih ederek kişiselleştirebilirsin. Bu noktada bitkileri sıkıştırmamaya ve büyümeleri için ihtiyaçları olan alanı tanımaya özen göstermelisin.

kendin-yap-terrarium-aksesuarları
teraryum-aksesuarları-kendin-yap

Teraryum Bakımı Nasıl Yapılır?

Fanus için uygun bitkiler, saksı bitkilerine göre çok daha az bakıma ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle bir zorluk yaşaman güç.

Eğer içinde orman sarmaşığı, eğrelti otu gibi nemi seven bitkilerle dolu, kapalı bir teraryuma sahipsen bu otların her yeri kaplamaması için bazı dönemlerde kısaltman gerekebilir. Aynı zamanda haftada bir kez havalandırmayı unutmamalısın. Bu tür teraryumları ayda bir kez sulaman yeterli olacaktır.

teraryum-bakımı-nasıl-yapılır

Açık fanuslarda olan bitkilerin sinek ve haşere toplamadığından emin olmalısın. Bunun önüne geçmek için gerekli bitki ilaçlarını temin edebilirsin. Açık teraryumlar saksılar kadar olmasa da sulama ihtiyacı duyarlar. Buna bir döngü belirlemek için toprak kuruluğunu kontrol edebilirsin.

Teraryumun açık veya kapalı olduğuna bakmaksızın en önemli ihtiyacı güneş ışığıdır. Bu nedenle doğrudan veya dolaylı şekilde ışık alabilecek bir şekilde konumlandırırsan bitkilerin için sağlıklı ortamı oluşturmuş olacaksın.

kendin-yap-teraryum-bakımı

Görsel kaynak: jeremyhall.com.au, centenarylandscaping.com.au, prima.co.uk, mymodernmet.com, artstems.com.au, gardenersworld.com

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

2021 Yılında Sıkça Göreceğimiz Mutfak Tezgahları

2021 Yılında Sıkça Göreceğimiz Mutfak Tezgahları

Evde Hazırlayabileceğin 6 Doğal Temizlik Deterjanı

Evde Hazırlayabileceğin 6 Doğal Temizlik Deterjanı