Evlenme Ödeneği (Çeyiz Parası) Nedir?

Evlenme Ödeneği (Çeyiz Parası) Nedir?

Evlenme ödeneği 01.10.2008 tarihinden sonra sigortalı çalışmaya başlayanların hak sahipleri için geçerlidir. Yani ölüm geliri alan ve evlenmeye karar verdiklerinde bu geliri kesilen kız çocukları, bir defaya özgü bu yardımdan alabilirler.

A'dan Z'ye Düğün Planlama Rehberi

6 Maddede Gelin Çeyizinde Olması Gerekenler

İş Hukukuna Göre Taşınma İzni

Evlenme Ödeneğini Kimler Alamaz?

Daha önceden yetim aylığı alan kadınlar sigortalı olarak çalışmaya başladıklarında yetim aylıkları kesilir. Bu sebeple aynı şekilde evlendiklerinde de çeyiz parasından faydalanamazlar. Erkekler ise evlenme ödeneğinden hiçbir zaman faydalanamazlar.

Evlenme Ödeneği Ne Kadar Alınır?

Evlenme ödeneği kişinin evlenme tarihindeki geliri veya aylığının en fazla iki yıllık tutarı (24 katı) kadar hesaplanır. Bu miktarı hesaplamak için 2 kriter vardır:

  • Yetim maaşını 4/C (Emekli Sandığı) Sigorta kolundan alanlar için aylık maaşın 12 katı kadar çeyiz parası desteği sağlanır.

  • Yetim maaşını 4/A (SSK) veya 4/B (Bağ-Kur) Sigorta kolundan alanlar için aylık maaşın 24 katına kadar çeyiz parası desteği sağlanabilir.

Evlenme Ödeneğine Nasıl Başvurulur?

Çeyiz parasına evlendikten sonraki 5 yıl içinde başvuru yapmak gereklidir. Aksi taktirde çeyiz parası hakkı geçerliliğini yitirir.

Çeyiz parası için gerekli olan evraklar:

  • T.C. Kimliği

  • Evlenme Cüzdanı

  • Başvuru yapılacak olan kurumdan alınan dilekçe.

Bu evraklar toplandıktan sonra ikametgahının bulunduğu SGK müdürlüğüne veya SGK hizmet merkezlerine gitmek yeterlidir.

Evlenme Ödeneği Başvurusu Nasıl Kontrol Edilir?

Başvuru tamamlandıktan sonra çeyiz parasının ne kadar sürede yatacağı belirli değildir, çoğunlukla bu işlem SGK müdürlüğünün yoğunluğuna bağlıdır. Evlenme ödeneğinin sorgulaması e-devlet üzerinden “İşlemlerim” sekmesinden veya ALO 170 üzerinden sorgulatılabilir.

Evlenme Ödeneğini Geri Ödemek Zorunlu Mudur?

Çeyiz parası devletin geri ödemeli olmayan bir kredisidir. Bu sebeple bu parayı alırken herhangi bir borçlanma durumu yoktur. Bununla birlikte çeyiz parasından yararlanamayan kadınların bankalardan alabileceği evlilik kredisi bulunmaktadır fakat bunu geri ödemek zorunludur.

Eğer yetim maaşı daha önceden dul eşe yatıyorsa, yetim kız çocuğuna evlenme ödeneği yapılması durumunda dul eşin yetim maaşında kesilme görülür. Bu kesintide dul eşin kendi maaşına dokunulmaz, sadece yetim kız çocuğunun maaşı oranında kesilme görülür. Son olarak, evlenme ödeneği tekrardan yetim aylığının yattığı bankadaki hesaba yatırılır.

Görsel Kaynaklar: Pexels, Freepik, Nisanur Dergisi

TELEFONUNA İNDİR

Armut her zaman, her yerde yanında! Ücretsiz Armut mobil uygulamalarını indir, hizmete en kolay yoldan ulaş!

Kedi Filesi Nedir? Nasıl Takılır?

Kedi Filesi Nedir? Nasıl Takılır?

İkebana Nedir?

İkebana Nedir?